4.12.2015 г.

Орехов сладкиш с пълнени ябълки


Рецептата е от последния брой на сп. ''Vero cucina''!


Продукти:
200 гр. брашно
200 гр. смлени орехи
4 яйца
150 гр. захар
150 гр. краве масло
1 ч.л. канела 
1 бакпулвер
настърганата кора на 1 лимон
за пълнежа:
6 малки ябълки
100 гр. амарети
50 гр. счукани орехи
50 гр. карве масло
2 с.л. ром
1 к.л. канела
50 гр. кафява захар



В купа сложете омекналото на стайна температура краве масло. Добавете захарта и разбийте на пухкав крем. Прибавяйте едно по едно яйцата все така разбивайки с миксер. В друга купа смесете брашното, смлените орехи, бакпулвера, канелата и настърганата лимонова кора. Започнете да добавяте на порции от брашното в първата смес бъркайки с лъжица докато хомогенизирате добре всички продукти. 
Изсипете кексовата смес в тава (28/28 см.) застлана с хартия за печене. Подравнете. 
Натрошете бисквитите. Да вмъкна само, че може да използвате и други бисквитки за пълнежа на ябълките. Амаретите са с бадемов аромат и в комбинация с канела може да не ви допаднат. На нас ни харесаха, но вие си преценете. Към натрошените бисквити добавете счуканите орехови ядки, рома, канелата, кафявата захар и леко разтопеното краве масло. С приготвената смес напълнете издълбаните ябълки. Разположете ги върху кексовата смес. Изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 40 мин. Поръсете с пудра захар. 
Да ви е сладко! :) Чаооо! Хубав уикенд!


8 коментара:

  1. Много коледен сладкиш! Дано намеря дребни ябълки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Галя! И аз се затрудних за намирането им! :)

      Изтриване
  2. Ех, що не си наблизо сега, Ивана!
    Чудесен, дъхав сладкиш! Дояде ми се. :))
    Поздрави и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна комбинация и чудесна идея!
    Лека вечер, Ив!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна идея и чудесен сладкиш!
    Браво!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ти, мила, не само че предлагаш вкусни пълнени ябълки, ами и в чуден сладкиш си ги скрила. Вълшебна рецепта и много подходяща за сезона. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. За много години Ив,
    желая ти здраве, сбъднати мечти, късмет, усмивки и много нови кулинарни подвизи за да продъжаваш да ни радваш все така с твоите чудесни и сполучливи рецепти!
    За коледа направих твоя страхотен сладкиш, сърдечни благодарности и прекрасен ден!
    Може да погледнеш при мене как се получи:
    http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2016/01/walnusskuchen-mit-gefullten-bratapfeln.html

    ОтговорИзтриване