2.02.2016 г.

Шоколадово суфле с течен център


Честит Ви февруари!
 Казват бил най-любовен, щото само той имал ден за празнуване на любовта! Е, щом е тъй започвам го с шоколад, карамел и сърца! Рецептата е от сп. ''Vero cucina''! 



Продукти:
100 гр. черен шоколад
100 гр. краве масло
100 гр. захар
2 яйца
75 гр. брашно
за каремела:
3 с.л. захар
1 ч.л. вода

Начупете шоколада и заедно с кравето масло разтопете на водна баня. Разделете белтъците от жълтъците. Към последните прибавете захарта и разбийте с миксер до гъст крем. Разбийте белтъците с щипка сол до твърда пяна. Към жълтъците изсипете на тънка струйка разтопения шоколад бъркайки сместа с лъжица. Добавете пресятото брашно и на порции белъците. Хомогенизирайте добре. Намажете обилно с краве масло купички (бях приготвила 4, но ми трябваха само три). Може да ползвате тези за крем карамел. Разпределете по равно сместа в купичките. Изпечете суфлето на 160 гр. за около 15 мин. Извадете от фурната и изчакайте да се охлади преди да ги извадите от чашките. Разтопете захарта до светъл карамел (моят малко потъмня). С помощта на вилица изтегляйте конци от леко охладения карамел и завъртайте около кексчетата. Украсете по желание със захарни сърчица или си направете такива от останалия карамел. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 



13 коментара:

  1. Прекрасница си ти и суфлето ти!
    Обичам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аморе! :*
      Прегръдки, мила приятелко!

      Изтриване
  2. До сега не съм се престрашавала да приготвя суфле...Не знам защо имам притеснение,а е любим десерт на всички ни!Твоето повече от прекрасно,Ивана,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Аз веднъж се опарих от едно зеленчуково суфле и ме беше страх да повторя, но това стана от раз :)! Опитай, ще се получи!

      Изтриване
  3. Романтичен, красив и вкусен старт за февруари!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно изглежда, поздравления, Ив!

    ОтговорИзтриване
  5. Ми, нека е любовен февруари за теб, мила Ивана:))
    Чуден десерт, поисках да го видя и отчупен или отрязан...

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда страхотно, как човек да не пробва?;-)
    Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
  7. Наталка,
    Иглика,
    Веси,
    Снежи,
    благодаря ви! Веси, отвътре е течен даже и охладен! А ако го изпечеш, малко повече ще имаш кексчета с нежна, мека текстура!
    Поздрави, дами и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно начало за февруарси десерт Ив! И шоколад и сърца си има ;) То при теб кое ли не е чудесно ... вече и комплименти не са ми останали ... но редовно поглеждам какви си ги забъркала ;)
    Топла прегръдка с най-добри пожелания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Много сърца хвъркат през февруари, няма как да е иначе :)!
      Прегръдка за теб и твоите пухчета! :*









      Изтриване
  9. Шоколадово суфле обичам, правя и се харесва. Но такава украса, не бих се сетила да направя. фантастично, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  10. Никога не съм правила суфле,но твоето е направо толкова подканящо.Ще се опитам да го приготвя за настъпващия празник.Успехи.😊😊😊

    ОтговорИзтриване