27.11.2017 г.

Крушов пай - Crostata di pere


Продукти:
300 гр. брашно
120 гр. краве масло
1 яйце + 1 жълтък
100 гр. захар
настъргана лимонова кора 
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
за пълнеж:
1 кг. круши
2 с.л. кафява захар
1 с.л. ром 



В купа пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавете едно яйце и един жълтък, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло. Ароматизирайте сместа с настърганата кора на един лимон. Омесете меко тесто. Приберете го в хладилник за един час. Докато тестото почива обелете и нарежете на малки парчета крушите. Сложете ги в подходящ съд, поръсете  с кафява захар и  ароматизирайте със супена лъжица ром. Поставете съда на котлона и гответе крушите до омекване. Отдръпнете от огъня и охладете. 


Извадете тестото от хладилника. Отделете си от него малка топка, горе-долу колкото юмрук. Останалото тесто разточете върху хартия за печене. Прехвърлете заедно с хартията в тавичка (20 см.) и оформете висок борд  по стените и. Изсипете охладената плънка (ако искате може да я пасирате) и разпределете равномерно. На набрашнена повърхност разточете отделеното тесто. Нарежете го на тънки ленти. Подредете ги върху плънката. 


Изпечете пая на 180 гр. в статична (без вентилатор) предварително загрята на 180 гр. фурна за околло 40 мин. Поръсете готовия пай с пудра захар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


1 коментар: