За аператив, за следобедно похапване, по всяко време и без време са тези пухкави, малки фокачи!
Напишете си продуктите и навивайте ръкавите!
Продукти:
250-300 гр. брашно
70 мл. прясно мляко
70 мл. вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
8 гр. мая от кубче
2 с.л. зехтин
едра морска сол за поръсване
В купа пресейте брашното. Смесете прясното мляко с водата и затоплете леко. Добавете маята и една чаена лъжичка захар. Когато се разтворят излейте при брашното, добавете 2 с.л. зехтин и замесете меко тесто. Когато тестото се хомогенизира прибавете солта. Измесете отново около 5 мин. Сложете тестото в купа, покрийте с парче найлон и кърпа и оставете на топло докато удвои обема си.
Разточете втасалото тесто на набрашнена повърхност. С чаша с диаметър около 10 см. изрежете кръгове. Може да ползвате по-малка или по-голама чаша. зависи колко големи фокачи искате. Наредете дисковете в тава застлана с хартия за печене на разстояние. Поръсете с едра морска сол. Оставете отново да втасат, а след това с пръст или с вилица притиснете на наколко места питките. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Топлите питки намажете със зехтин.
Да ви е сладко:)! Чаооо!
Страхотни са тези фокачи Ваня.Записвам веднага рецептата - продуктите ги има във всеки дом.Чудна рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешен ден !