27.05.2020 г.

Шоколадова мока торта


Продукти:
за блата:
4 яйца
90 гр. захар
90 гр. брашно
30 гр. какао 
щипка сол

за крема:
500 гр. маскарпоне
250 гр. подсладена сметана
2 с.л. пудра захар
50 гр. настърган шоколад 
100 мл. студено кафе еспресо
за сиропиране:
200 мл. студено кафе еспресо  
2 ч.л. захар

за кафеения гел:
1 ч.л. нишесте
1 к.ч. еспресо 



В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте на гъста пяна. Смесете какаото, брашното и щипка сол. На порции внимателно добавете сухата смес към разбитите яйца. Застелете форма  20 см. с откопчаващ се ринг  с парче хартия за печене. Изсипете сместа и изпечете блата на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 15 мин. Пробавйте за готовност с дървено шишче. Изпеченият блат охладете на решетка. Срежете го хоризонтално на два диска. 


За да приготвите крема сложете маскарпонето в купа и добавете две с.л. пудра захар. Разбийте с миксер до хомогеност и излейте студеното еспресо. Добавете настъргания шоколад и разбитата сметана. Хомогенизирайте отново. Поставете единия блат в ринга. Сиропирайте с подсладено кафе и намажете обилно с крем. Поставете другия блат върху крема, отново сиропирайте с намажете с крем. Оставете си от крема за доизмазване на тортата. Прибетете в хладилник за няколо часа. Охладената торта поставете в подходящ поднос. Измажете отстрани. Отгоре с лъжица направете леки улеи които ще оцветите с кафеен гел. Него направете като смесите чашка кафе с 1 ч.л. нишесте. Поставете на котлона и сгъстете. Изчакайте да се охлади преди да украсите тортата. 


Поръсете готовата торта с какао и украсете със зърна кафе! 
 Не много сладка с чудесен кафеен вкус! :) 



2 коментара: