24.02.2013 г.

Пастет от черен дроб с портокали


Само чаках първия повод за драги гости за да направя тази рецепта  ! И те се появиха в лицето на Микела и Орландо .Предварително се информирах дали им харесва черен дроб ,че да не изпадна в някоя конфузна ситуация и да се чудя как да замазвам положението :) ...то с такъв злоядко като Роби , вече питам за всичко ,което ядат поканените ни гости ,че и родата им :) ! Напоследък се случват чудеса и с вкусовете на Роби .. уж не яде това - онова , ама прояде много неща :) !


Рецептата е от сп.'' Subito pronto'' и веднага спря вниманието ми .  Лесна е за изпълнение ,но пастета е малко тежък за хапване поради наличието на многото краве масло . Въпреки това е много вкусен и с препечена филийка е идеален за предястие ! 


Продуктите са : 
500 гр. телешки (свински ) черен дроб 
200 гр. краве масло 
100 мл. бяло вино 
2 портокала 
10 гр. желатин 
2 с.л. портокалов ликьор , аз сложих ром 
1 скилидка чесън 
2-3 листа салвия 
сол , чер пипер 


 Накиснете желатина в студена вода за 10 мни. Настържете кората на портокалите и изцедете сока им . Прецедете го , към него добавете омекналия желатин и малко от настърганата кора . Загрейте леко на котлона за да се разтопи желатина . Сместа не трябва да завира . Застелете дъното и стените на продълговата форма за кейк (вместимост 1 литър)  с домакински найлон . Излейте сока вътре , приберете в хладилник и оставете за 1 час да се желира . 
Нарежете дроба на малки парченца и запържете леко с 50 гр. от кравето масло . Добавете виното , чесъна , салвията , захлупете съда и гответе 10 мин. на умерен огън. 
Свалете от котлона , отстранете скилидката чесън и салвия . Посолете и поръсете с чер пипер. Изчакайте дроба леко да се охлади . Нарежете останалото краве масло на малки парчета , прибавете го към черния дроб и пасирайте до гладка смес. Последно добавете останалата портокалова кора . Хомогенизирайте добре и изсипете пастета върху стегналото портокалово желе . Приберете в хладилник за 3 часа.  
Преди сервиране обърнете пастета върху голяма чиния ,украсете с парченца портокал и поднесете с препечени филийки . 
                                                                                    Да ви е сладко :) ! 



                                                                               











  Другата част от менюто включваше малки петленца в хлебна кора рецептата за които може да видите тук ,като разликата беше ,че сложих в коремчето на всяко петле по шепа нарязани сурови гъби и кубчета бекон и сервирах на всеки по едно хлебче с изненада :) ! 

Чаооооо и хубав неделен следобед :) !

16 коментара:

  1. Гурме за душата в неделя вечер! И пастета, и пиленцето са превъзходни!
    Дали приемаш гости, които се самопоканват в последния момент? :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Мария ...винаги и с удоволствие :)) ! Заповядай :) !

      Изтриване
  2. Ооо, тъкмо днес си мислех за пастет :) и се появи ти с тази прекрасна рецепта.
    А петленцето, хм... нямам време да го коментирам, направи бих хапнала :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ивче, чудесен пастет!
    И винаги има много масло :)
    А петлето е божествено!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен е този пастет! Бих си го хапнала с удоволствие с тези препечени филийки хляб и чаша чай /това е по моя вкус :)/
    Ив, приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Добре са си хапнали гостите, предполагам. И как няма?!
    Ама такава домакиня като теб - браво, Ванче, мнго вкусно изглежда.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. С такъв кулинар до себе си няма как да не прояде всичко твоят Роби :)
    Много атрактивно изглежда пастетът!
    Поздрави и пожелания за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ив, много красиво бе мила:)))и екзотично!
    Прегръдки за красиво-вкусната идея:)Ще пробвам някой ден вкуса!
    И как подстрекаваш пак с тези хлебчета изненада:))) и тях още не съм пробвала:)*

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен, особено с препечена филийка:)

    ОтговорИзтриване
  9. Искам и аз на гости, не става така, да знаеш, да те гледам как ги гощаваш само:):):) Ей, страхотна домакиня си, Ив! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  10. Още вчера видях тези твои вкусотии които си направила отново.
    Страхотен пастета ,аморе и петлетата също каня се на тази рецепта и скара ще я правя че не мога да и устоя направо.
    Изпуснах много от публикациите ти ,че нямахме телевизия цяла седмица и гледахме на компа онлайн ,ама ще наваксам дее ...Сладкиша с круши еее красавец голям .
    Силни прегръдки мила моя и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Ив, от тези снимки и аз ще почна да ям дроб :) Не ми е от любимите храни, но ей така, ако ми го поднесат няма да откажа. Приказно изглежда! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Ивана какви чудеса си сътворила :) Много вкусно изглежда и пастета и петленцата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Мда, с портокали е невероятен, макар и не точно в този вид, но когато съм го хапвала , е било велико. Чудесно е, Ивана. Направо неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  14. Какво размазващо угощение,Ив!
    Много ми допаднаха и двете ти предложения,пастета е разкошен,отдавна му се каня и аз още от Йоли,ама пусто все го забравям,ти добре ми напомни!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Ив,
    невероятни гурме предложения!
    Всеки твой гост би се почувствал много специален на трапезата ти!

    ОтговорИзтриване