1.02.2013 г.

Гратин с лук и фритата със зеленчуци


Честит ви февруари :)...най го обичам - месец на любовта , виното , карнавала ..... на всичко отгоре и кратък и .....хихи  заплатата идва по-рано :))) ! Днешните ми рецепти може и да не намерят много почитатели  ,но може и  да ви харесат , ако решите да ги опитате  ! Особенно гратина - ще откриете един нов вкус :) !


Продукти за гратина :

2 големи глави лук 
200 мл. бешамел
30 гр. пармезан 
1 ч.л.горчица
сол 

 Обелете лука и го нарежете на четвъртинки . Сложете го в тенджерка с вряща посолена вода  за 10 мин. Извадете сварения лук с решетъчна лъжица и оставете да се изцеди излишната вода . Намаслете и поръсете с галета чашки за суфле или малка тавичка . Бешамела объркайте с горчицата . Изсипете на дъното на всяка чашка 1-2 с.л. бешамел сложете от лука и залейте отново с няколко лъжици бешамел . Поръсете с настърган пармезан и запечете за 10 мин. на 190 гр. в предварително загрята фурна . 
Поднесете топло като гарнитура . 
 

Продукти за фритатата ( 2 порции) :

4 яйца 
1 голям морков 
100 гр. замразен грах
щипка майоран 
1/2 глава лук 
сол 
галета 
зехтин
 
В малко подсолена вода сварете моркова и граха . Прецедете зеленчуците и нарежете моркова на дребно . В тиган с малко зехтин запържете нарязания лук , сложете моркова и граха , налейте 3-4 с.л . бульон и задушете до извиране на течността . 
Разбийте яйцата с миксер за няколко мин. и ги изсипете при зеленчуците . Намалете огъня и оставете омлета да си се готви около десетина минути , като дупчите от време на време повърхността му с вилица . Когато видите ,че сместа отгоре се е сгъстила с помощта на дървена лопатка го обърнете и довършете пърженето за още 2 мин. 
Прехвърлете омлета в чиния ,нарежете го на големи парчета и веднага сервирайте . 
                          Да ви е сладко :)...Чаоооооооо и спокойни събота и неделя :* !
 

14 коментара:

  1. Браво ,Ванче-подготвила си вече вечерята.Добър апетит и Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  2. Ив, изглажда много апетитно.

    ОтговорИзтриване
  3. Ивче, гратена ти е чудесен!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. oo, Ивана, много ми харесва това съчетание. Като чуя лук и ми настръхват ушите от удоволствие

    ОтговорИзтриване
  5. Така се подсладих с шарения кекс, че новите ти предложения си идват съвсем навреме.
    Наздраве за празника и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Хубава вечеря, жалко, че не си по-наблизичко:) Честит февруари!

    ОтговорИзтриване
  7. Фритатата изглежда превъзходно.Как можеш да се съмняваш, че ще имаш малко почитатели на рецептата? При теб винаги е вкусно и забавно. И със сигурност много вкусноооо.
    Приятна и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. О, някой да ми ги сервира на масата... ще видиш ти дали няма да има почитатели :))
    Никога не съм приготвяла такива неща, но наистина изглеждат много вкусно, Ванче!

    Хубав февруари, с по-висока заплата :)) и много любов ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ехе, Ивана, не бих отказала нито едно от двете! Особено фритатата!

    ОтговорИзтриване
  10. Ванче, отново предлагаш много вкусни и по-различни ястия :)
    Двуцветния кекс е неустоим!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  11. И двете ястия много ми допадат!
    И честит февруари! Много красиви емоции,Ив!

    ОтговорИзтриване
  12. Ваня,допаднаха ми и двете рецепти!
    С удоволствие бих ги опитала.
    Както винаги при теб е вкусно и красиво!
    Съдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Ив, четеейки рецептите и продуктите си мисля, че ще ми допаднат, а и снимките ти са много апетитни. Гратина е много интересно предложение. Честит февруари и на теб и много влюбен да е и той и всички останали:) Честита нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Ви ,момичета за вниманието и отделеното време !
    Хубава и спорна нова седмица ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване