3.03.2013 г.

Филета хек в сoс от каперси


Уф , няма да пиша  увод .....не ме осенява нищо гениално :( и минавам веднага към рецептата ! Наложи се краткотрайно издирване на списанието от където е ,щото рибетата съвсем не са някоя прясна новина ! Но пък спомена за вкуса и е още на върха на езика ми  :)....я виж ти , уж нямаше да пиша увод ,а все пак снесох няколко приказки като за пред  хора .... 

Продукти : 
250 мл. вода 
250 мл. бяло вино 
4 парчета замразен хек 
сока на 1 лимон 
1 малка глава лук 
1 дафиов лист 
зърна чер пипер 
2с.л. каперси 
1 ч.л. равна захар 
сол 
зехтин 
1 жълтък 
2с.л. сметана за готвене 
1 с.л. брашно 
1с.л. оцет

Добре размразената риба полейте със сока на лимона . В тенджерка налейте водата и виното , добавете нарязания на едри парчета лук , оцета , сол , захар , дафинов лист , чер пипер . Изчакайте да заври сместа и сложете рибата . Варете 15 мин. на бавен огън. 
Извадете готовата риба , оставете да се изцеди водата от нея , а получения бульон прецедете.
В тенджерка налейте зехтин и запържете брашното . Излейте бульона  като бъркате енергично за да не се получат бучици. Оставете соса да поври около 5-6 мин. и добавете каперсите . 
Разбийте жълтъка със сметаната и го изсипете в горещия сос . Веднага отстранете от котлона . 
В голяма чиния подредете парчетата риба и ги полейте със соса . Сервирайте веднага .
                                                                        Чаоооо и хубава нова седмица :) ! 


9 коментара:

  1. Какъв красив цвят и вид си докарала, Ив! Заприлича ми на нещо сладичко, с хубав ванилов сос :))) (гладна кокошка, просо сънува, нали така :)) Много хубава и нова за мен рецепта за рибка. Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно,Ванче сосчето е много добро!Поздрав!

      Изтриване
  2. Толкова примамлива порция! И с това клонче...
    Хубава нова седмица, пълна с усмивки ти желая, Ив!

    ОтговорИзтриване
  3. Ахх, наистина изглежда адски вкусно... Както и всичко друго, което приготвяш!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ,
    Елти,
    Сонче,
    Бети ,
    Зори ! Прегръдка и спорна нова седмица ,Дами !

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение за хек! Харесва ми този сос и е нещо разнообразно и вкусно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Cara mia ti scrivo italiano perche e piu facile per me perche il mio computer non ce cirilico ti voglio chiedere si puo usare un altro pesce grazie in anticipo

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Come no , certo che si puo ! In originale la ricetta era preparata con nasello !
      Buon appetito :)!

      Изтриване
    2. Grazie Ivana allora lo faccio adesso quanto arrivo in Italia con nasello peccato che siamo lontano se no venivo a trovarti Sora e lontano da Loreto.Ciao cara a te e al tuo bellissimo e buonissimo blog.Margherita

      Изтриване