28.03.2013 г.

Козунак с локум и орехи



След миналогодишните ми перипетии с козунаци мислех да не се замимавам с тях тази година . Виждайки обаче невероятния обикновен козунак на Роси реших макар и със страх : ще меся и аз  ! Машина за месене нямам , ама мерак да има човек :) ! Резултата не е така зашеметяващ както при Роси ,но аз съм доволна , а като слушам Роби как примлясва :) съм даже и горда от произведението си :) ! Отгоре малко го поприпекох , а Роби нали му се привиждат все шоколадови неща си помисли ,че съм го намазала с шоколад , друг кусур не му намирам :)...опааа за скромността ще говорим друг път :)) ! 
Роси , благодаря ти за великолепната рецепта ! 
 Продукти  намалих на половина , освен това  добавих локум и орехи . 

Продукти :
1 яйце + 1 белтък (жълтъка за намазване ) 
350 гр. брашно 
80 мл. прясно мляко 
30 гр. разтопено краве масло 
3 с.л. олио 
100 гр. захар 
15 гр. мая (кубче)
1 капсула ванилия 
настъргана кора на 1 портокал 
1 кутийка локум 
100 гр. счукани на едро орехи 



Всички продукти трябва да са със стайна температура . В топлото мляко разтворете маята . Пресейте брашното в купа , направете кладенче и изсипете вътре яйцето и белтъка леко разбити със захарта . Забъркайте кашичка и добавете прясното мляко . Прибавете ароматите и замесете меко тесто . Разтопеното краве масло смесете с олиото и добавяйте по малко към тестото по време на месене докато го усвоите напълно . Казах , че нямам машина та месих на ръце докато започнаха да излизат балони изпод дланите ми :) , но пък какво удоволствие е да усещаш тестото ,толкова меко и уханно ! 
Разделете измесеното тесто на 3 еднакви топки и разточете дълги правоъгълници . Поръсете всеки от тях с парченца локум и едро счукани орехи. Завийте лентите и ги усучете леко. Изплетете на плитка . Застелете продълговата форма за кейк с хартия за печене , сложете плитката вътре и покрийте с намазнен домакински найлон. Включете фурната на 50 гр. и когато загрее достатъчно, изключете и сложете вътре козунака . При мен втаса  заоколо 2 часа . 
Когато козунака удвои обема си , го намажете с разбития с няколко капки олио жълтък, поръсете с едра захар и изпечете на 170 гр. 
Охладете готовия козунак върху дървена решетка и........

                                                                  ........ да ви е сладко :) !  Чаоооооо !
                                                                                       



27.03.2013 г.

Оризова салата с маринован артишок , маслини и сьомга


Както се изрази Роби - ''само ти може да готвиш полента през лятото и оризова салата през зимата '' :) ...обикновенно тези двете се приготвят в обратния ред ...зимна полента и лятна оризова салата :) ! 
Рецептата с леки изменения по съставките , според наличноста в хладилника е една идея взета от сп. '' Subito pronto'' ! 

Продукти за 2 порции:

150 гр. ориз 
100 гр. пушена сьомга 
3-4 мариновани артишока 
няколко черни и зелени маслини 
50 гр. грах 
1 малък морков 
скилидка чесън
сол 
зехтин 
 лимонов сок 
див лук 
2 сварени яйца



В тенджерка с подсолена вода сварете ориза . Прецедете го ,полейте с малко зехтин  и объркайте добре . 
Нарежете сьомгата на малки парченца . Разполвете маслините . Прибавете продуктите към ориза . В съд с малко зехтин ,чашка вода  и скилидка чесън вода задушете граха и нарязания на дребно морков . Когато е готов ,отстранете чесъна , а граха добавете към ориза . Овкусете със сол (ако има нужда ), лимонов сок и още малко зехтин . Разбъркайте всичко много добре . Изсипете салатата в красива чиния , украсете с варените яйца и стръкчета див лук . 
                                                           Да ви е сладко и пролетно :) Чаооооо !


26.03.2013 г.

Милфьой - класическа рецепта


Направете си този десерт - класика ! Страхотен е ! Прави се много бързо и може да експериментирате с крема и плодовете само не изневерявайте на бутер тестото :) ! 
Рецептата от сп. ''Oggi cucino'' претендира да е класическа ,затова и заглавието оставих така ! 


Продукти :

250 гр. бутер тесто 
2 жълтъка 
200 мл. прясно мляко 
60 гр. захар
1 ванилия 
1 ч.л. нишесте 
1 ч.л. брашно 
100 гр. бита сметана 
пудра за поръсване 
плодове по ваш избор 




Нарежете бутер тестото на дълги правоъгълници или квадрати . Надупчете повърхността на всеки правоъгълник с вилица . Загрейте фурната на 200 гр. и изпечете тестото . Извадете го и оставете да се охлади напълно . 
В купа разбийте леко с вилица жълтъците и захарта , добавете брашното , нишестето и ванилията .На тънка струйка излейте млякото и сложете крема на умерен огън . Бъркайте докато сместа се сгъсти . Оставете да се охлади  Разбийте 100 гр. течна сметана .Прибавете я към охладения крем като бъркате внимателно от долу на горе . 


Сглобете сладкиша като редите изпечена бутер кора , крем и пак кора . Отгоре поръсете обилно с пудра захар и украсете с плодове по желание . За предпочитане от червенките :)...ягоди , малини , червено френско грозде ! 
Ако имате търпение и оставите сладкиша за ден на спокойствие ще се насладите на разкошен и много вкусен десерт :) ! 
                                                                      Да ви е сладко :) ! Чаоооо!


24.03.2013 г.

Солена кростата с маскарпоне


 Казвала съм и друг път :.... Обичам да правя кростати - солени или сладки винаги са вкусни , правят се бързо и са чудесен и удобен подарък ,ако сте поканени на гости .Когато дойде поканата от Сара и Джузепе  за неделен обяд не се поколебах и за миг ,а реших ще направя две кростати -сладка и солена ! Да ви кажа отне ми само около 2 часа за направата им .
Сладката не съм снимала ,защото беше от тези с мармалад , най- обикновенните ! Тях може да разгледате тук  , но солената отдавна чакаше ред в мислите ми :) ! 


Рецептата е от сп. ''Subito pronto'' , а продуктите : 

За тестото :
200 гр. брашно
1 яйце 
100 гр. краве масло 
1 к.л. сол
1 к.л. бакпулвер 

За пълнежа :
 250 гр. маскарпоне 
3 яйца 
3 с.л. пармезан (настърган) 
чер пипер 
7-8 домати ''чери'' или ''пикадили''(в случая)
пресен майоран 


Нарежете студеното краве масло на парченца . В купа размесете брашното ,солта и балпулвера , прибавете яйцето и нарязаното масло . Замесете меко тесто ,което сложете за 30 мин. в хладилник . Разточете охладеното тесто на кора около 3-4 мм. За ваше улеснение може да го разточите направо върху парче хартия за печене ,така после само го прехвърляте в тавичката (22см. ) за печене. Оформете висок борд около стените на тавата ,а дъното надупчете с вилица. 
Разбийте леко с вилица яйцата , добавете маскарпонето , пармезана , чер пипер и ситно нарязана клонка майоран . Хомагенизирайте сместа и я изсипете в тавичката . Печете кростатата на 180 гр. около 10 мин. Щом видите ,че сирнено-яйчената смес се е сгъстила и леко покафеняла , извадете тавичката от фурната и наредете отгоре доматите предварително овкусени с малко сол и зехтин . Притиснете ги леко за да хлътнат и върнете тавата за доизпичане още около 15 мин. Ако ви се стори, че отгоре се запича много покрийте с парче фолио . 
Извадете от фурната , изчакайте 5 мин. ,отстранете хартията от печенето и оставете да се охлади върху дървена решетка . 

                                                            Чудесна е :) ! Да ви е сладко ! Чаооооо! 


21.03.2013 г.

Kокосов кейк


След миналата публикация в която си посипвах главата с пепел как не ми се получават нещата ще ми повярвате ли сега ,че този кейк стана великолепен ? Никога не съм попадала на рецепта за кекс с толкова нежна консистенция ! Дали е от картофеното нишесте в него или от кокосовите стърготини не знам , но такъв вкус не се забравя лесно :) ! Парен - каша духа :) та и аз се застраховах като намалих наполовина продуктите  затова ще  ги запиша  както го приготвих  . 


Продукти :

100 гр. брашно 
50 гр. картофено нишесте 
50 гр. кокосови стърготини 
2 яйца 
100 гр. краве масло  
100 гр. захар 
1/2 пак. бакпулвер 
100 мл. прясно мляко 
3 с.л. кайсиев мармалад 
пудра захар и кокосови стърготини за поръсване 


В голяма купа размесете брашното , нишестето , кокосовите стърготини и бакпулвера . В друга купа разбийте на пяна яйцата и захарта . Разтопете кравето масло . Към яйчената смес добавете на няколко порции брашната като разбивате на най - ниската степен на миксера . Когато брашното се усвои добре започнете да наливате на тънка струйка охладеното ,но все още течно краве масло . Бъркайте с миксера. Последно добавете прясното мляко . Трябава да получите не много гъста кексова смес . 
Намаслете и набрашнете  малка (22см) форма за кекс и изсипете сместа вътре . Изпечете
кекса на 165 - 170 гр. за около 40 мин. Извадете от формата и изчакайте да се охлади . Затоплете кайсиевия мармалад и намажете кейка . Поръсете обилно с кокосови стърготини и пудра захар . 
Насладете му се от сърце :) ! Чаоооо !






20.03.2013 г.

Телешко с аспержи


Напоследък все не ми се получават нещата които готвя :(...къде изчезна кулинарния ми плам , не знам .....май е време да си дам почивка , та белким се завърне ....Готвя , не е като да не се въртя из кухнята , ама си оставам само с въртенето там :) .....Правих един сладкиш с круши ...Преди да го опитам направих и снимки за  приказ , когато го сервирах , хапнахме и ...само се спогледахме с Роби ,засмяхме се и сладкиша отиде в кофата :) ! После беше ред на един друг със сини сливи , него даже не си играх да снимам , опитахме го и ...последва този с крушите :) ! После правих яйца със сьомга на фурна и в чашки ей тъй за разнообразие .... заплеснах се и яйцата сини ,посиняха та не се разбираше яйца ли са ,запъртъци ли   :)....ааа после имаше и един сос за спагети  с бекон , грах , тиквички правила съм го много пъти , този път и Били (кучето ни ) щеше да си помисли дали да го яде или не :).....  е , казах си : спри се , Ивана , събери си ума и не се излагай повече ! Ама си близах раните седмица - две  .... и с  тази рецепта обаче се надявам да се върна в лоното на готвачките :) ,щото стана , бе  ...да се не надяваш:)) !  
Знам , че някой ще каже : ама то в Б-я аспержите повяхнали или пък ги няма никакви , пиша ви я в случай ,че все пак намерите ставащи за ядене ! 

Продукти : 
2 тънки телешки пържоли 
12 бр. аспержи 
150 мл. бяло вино 
50 мл. зеленчуков бульон 
1 с.л. брашно 
сол , 
чер пипер ,
стръкчета див лук
зехтин 

Аспержите отрежете до лилавата част , вържете на снопче ,сложете изправени в дълбока тенджера с вода до средата и 1 ч.л. сол  , захлупете и варете 5 мин. Осолете и овкусете пържолите с чер пипер . Наредете върху тях 3 - 4  аспержи и завийте на руло . Завържете със стръкчета лук .
Налейте чашка зехтин в дълбок тиган . Сложете рулцата вътре и ги запържете до приятен загар . Полейте с виното и бульона , захлупете съда и гответе на умерен огън 10 мин.  Извадете рулцата , прецедете бульона в който са се задушавали ,върнете го на котлона и сгъстете с 1 с.л. брашно . Поднесете рулцата поляти със сосчето и поръсени с нарязани стебла от дивия лук . Да ви е сладко и наздраве :) ! 



Несполучливия ми каремелен сладкиш с круши :).....Видях магическата торта на Мира , но докато нейната ми изглежда много вкусна то  моя сладкиш който прилича по рецепта на нейния не ми хареса , отделилия се слой точно под крушите стана твърд и никак не хармонираше с нежния и вкусен иначе крем карамел ! 


Пожелавам ви слънчева пролет :* ! С прегръдка :) !



13.03.2013 г.

Салата ''Мимоза''


 Салатката с нежно име ''мимоза'' е от страницата на ''donna moderna'' във Facebook .Напоследък я посещавам често , тъй като там намирам бързо каквото ми трябва , че  иначе с моите почти 500 списания се оплитам като пиле в кълчища ,когато започна да търся рецепта :) ! 
Салатката е пролетна и лека ,направо диетична  ! Яйца и аспержи са в страхотен тандем :) ! 
Продуктите:

 300 гр. аспержи 
2 сварени яйца
30 гр. пармезан 
зехтин 
щипка сол 
лимонов сок 

Почистете аспержите от бялата част в долния край на стеблото . Измийте ги и завържете на снопче . Сложете снопчето изправено в дълбока тенджера така ,че като я захлупите всичко да остане вътре. Налейте вода до средата на стеблата , посолете , захлупете съда и варете аспержите на умерен огън 10 мин. Целта на това варене е стеблата да се сварят едновременно с горната част (пъпките)  за които трябва само пара .  
Настържете на едро ренде яйцата . В подходяща чиния сложете половината от тях , отгоре наредете аспержите и покрийте с останалите яйца. Поръсете с тънко нарязани люспи пармезан , полейте с малко олио и няколко капки лимонов сок . 

                                                                  Да ви е сладко :) ! Чаооооооо !



11.03.2013 г.

Пълнени панирани цветове от тиквички



Вече съм ви показвала една рецепта за панирани цветове от тиквички . Търсейки нещо ново из страницата на ''donna moderna'' попаднах на рецепти (повече от 600) на кишове , омлети , кейкове и какви ли още не превъплъщения на красивия тиквен цвят . Чудейки се коя рецепта да избера комбинирах няколко продукта за пълнеж , без претенция за нещо необикновенно . Просто избрах това което се яде в къщи !  


Ще ви изброя само продуктите без да посочвам количеството , това оставям да прецените вие ! 
Продукти :

цветове от тиквички 

За пълнежа:
яйце 
пушена сьомга
галета 
магданоз
моцарела 
чер пипер 

За панировката :
яйце ,
бира ,
брашно,
щипка сол 


Настържете моцарелата на едро ренде . Нарежете сьомгата на дребни парченца . В голяма купа смесете сиренето , рибата , магданоза , галетата . Подправете с чер пипер и щипка сол . Внимавайте със солта ,защото и сьомгата е солена :) ! Разтворете внимателно тиквения цвят , отстранете с ножица  тичинката и сложете от плънката . 
Разбийте брашното , яйцето и бирата за да получите гъста като боза смес . Потапяйте всеки цвят в панировката и пържете до приятен загар в сгорещено олио. 
Готовите цветове извадете върху кухненска салфетка да се оцедят от излишната мазнина , наредете ги в голяма чиния за сервиране и поднесете веднага . 
                                        Да ви е сладко :)..............чаоооооо и хубава нова седмица :) !


7.03.2013 г.

Мъфини с шоколад и орехи





             Честит 8 март  , Дами ! Желая Ви много настроение и весел празник :) ! Наздраве !
           И като за празник да ви почерпя с празнични шоколадови мъфини ! Бъдете здрави и много обичани !



Продукти: 
250 гр. брашно
2 яйца
100 гр. краве масло (разтопено)
100 гр. захар
100 гр. орехи (едро смлени )
100 гр. парченца шоколад
2 ч.л. бакпулвер
2с.л. какао
4 с.л. ром
10 с.л. прясно мляко  

За глазурата :
200 гр. бял шоколад 
100 гр. черен  шоколад 
перли 

Смесете в голяма купа всички продукти и хомогенизирайте сместа много добре . Пълнете чашки за мъфини 2/3 от обема им и изпечете сладкишчетата на 170 гр. Проба за готовност -до суха клечка . Извадете мъфините от чашките веднага след изваждането им от фурната и ги охладете върху решетка. 
Разтопете на водна баня първо белия шоколад . Изчакайте леко да се охлади за да не се изтече от повърхността и поливайте с чаена лъжичка всеки мъфин . Оставете да се втвърди шоколада и тогава разтопете кафявия . С щприц нарисувайте решетка върху всяко сладкишче , украсете с перлички ! 
              Да ви е сладко  и весело на празника :) ! Чаооо! От мен - голяма прегръдка :* !




Това е моята мимоза , разцъфна тези дни и тъй като тук всяка жена за 8 март получава по клонка мимоза , аз под смъртна заплаха заклех Роби да не си и помисля да къса от нея , стига ми да си я гледам :) ! На живо е прекрасна :) !





6.03.2013 г.

Сусамени чехлички :)



Мила закачка към дамите кулинарки от фейсбук - групата ''По чехли '' :) ! Когато намерих в пощата си преди няколко дни рекламна брошура за хляб и видях снимката на чифт чехлички рекламиращи италианската чабата (чехла )  веднага си помислих за направата им . Използвах моята рецепта за пица защото тази за чабатата е с много дълго втасване , а нямах време . 
За обяд посрещнах на вратата Роби с чифт нови чехли ,а той се смя като луд :) и беше готов да ги намъкне веднага :)))! 
После ги изядохме на грамадни сандвичи - капрезе :) ! 
Май е време да напиша рецептата , а  :)..?


Продукти :

400 гр. брашно 
1 с.л. сол
1/2 с.л. захар 
1 с.л. олио 
250 мл. вода 
20 гр. мая от кубче 
шепа сусам 
От изброените продукти (без сусама)  си замесете меко и еластично тесто . Този път не съм втасвала два пъти , а направо направих две продълговати хлебчета , сложих ги в тава покрита с хартия за печене , намазах ги леко със зехтин ,покрих с кърпа и оставих да удвоят обема си. Когато бяха готови с четка ги намазах с малко топла вода и поръсих със сусам . Изпекох хлебчетата на 190 гр. до готовност . Изчаках да се охладят и изрязах във формата на чехлички :) ! Да ви е сладко :) !
                                                                                   От мен чаоооооооооо :* !



Гратин с картофи , сьомга и грах


Гратин , на мен по ми прилича на мусака  , но  както и да го наречете все е много вкусно , ама много  и като забравите за момент за калориите ще му се насладите от сърце:)  ! Може би заприлича на мусака ,защото реших да го залея със сметана и яйце  , а рецептата съвсем не беше така . Нея открих в сп. ''Un mese in cucina'' . И  преди да ви я напиша ...... забелязахте ли новата ми покривка на сладки патки :) ....подарък ми е на Роби от майка му  !


 Продуктите :

250 гр. филе от сьомга 
150 гр. грах
3 картофа средна големина 
2 лукчета 'шарлот''
1 скилидка чесън
1 морков
чер пипер
сол
зехтин
сока на 1 лимон
1 к.ч. бяло вино 
За заливката :
1 яйце 
200 мл. готварска сметана

Всички продукти се готвят поотделно . В тенджерка  налейте зехтин и сложете граха ,нарязания на кубчета морков и скилидката чесън. Залейте с кафена чашка топла вода , захлупете и гответе докато остане на мазнина . 
Филето сьомга залейте със сока на един лимон и го оставете да се маринова 5 мин.  . Докато филето се маринова нарежете лука на дребно , сложете го в тиган с малко зехтин , нарежете рибата на кубчета , прибавете и нея . Капнете чашка бяло вино , захлупете и задушавайте до мазнина .  
Картофите сварете до готовност . Нарежете ги на едри кубчета . 
В тавичка смесете всички продукти , посолете , поръсете с чер пипер . Разбийте яйцето със сметаната и залейте гратина. Изпечете за 20 мин. на 180 гр. 
Сервирайте го топъл и да ви е сладко :) !
                                                                                          Чаоооооо ! Хубава сряда :* !




4.03.2013 г.

Пролетен лимонов сладкиш


Сладкиша е много обикновен , бърз и лесен с чудесен лимонов аромат ! Казвала ли съм ви ,че лимоновите сладкиш са ми любими ? 
                                                  Е , този стана един мой любимец :) ! 

 
Продуктите : 
120 гр. брашно 
75 гр. захар 
60 гр. краве масло 
 2 лимона 
1/2 пак. бакпулвер 
2 яйца

За сиропа : 
сока от двата лимона 
75 гр. захар 

За глазурата :
1/2 от белтък 
50 гр. пудра захар 
шам фастък 

 
Разбийте яйцата и захарта на пяна . Прибавете брашното смесено с бакпулвера , леко разтопеното краве масло , настърганата лимонова кора (от двата лимона) . Хомогенизирайте сместа добре и изсипете в подмазана и набрашнена тавичка (20 см. ) . Изпечете сладкиша на 170 гр. за около 30 мин. От сока на двата лимона и захарта сварете за 10 мин. сироп. Залейте горещия сладкиш с горещия сироп и оставете да се охлади . 
Отделете половината на леко разбит белтък , добавяйте по малко пудра захар и бъркайте енергично докато получите гъста кремообразна смес. Залейте охладения сладкиш с нея , поръсете със едро счукан суров шам фъстък ,украсете както си знаете :) ! 
                         Направете си чай и да ви е сладко :)) ! Чаоооо и хубава ,уютна вечер  ! 


3.03.2013 г.

Филета хек в сoс от каперси


Уф , няма да пиша  увод .....не ме осенява нищо гениално :( и минавам веднага към рецептата ! Наложи се краткотрайно издирване на списанието от където е ,щото рибетата съвсем не са някоя прясна новина ! Но пък спомена за вкуса и е още на върха на езика ми  :)....я виж ти , уж нямаше да пиша увод ,а все пак снесох няколко приказки като за пред  хора .... 

Продукти : 
250 мл. вода 
250 мл. бяло вино 
4 парчета замразен хек 
сока на 1 лимон 
1 малка глава лук 
1 дафиов лист 
зърна чер пипер 
2с.л. каперси 
1 ч.л. равна захар 
сол 
зехтин 
1 жълтък 
2с.л. сметана за готвене 
1 с.л. брашно 
1с.л. оцет

Добре размразената риба полейте със сока на лимона . В тенджерка налейте водата и виното , добавете нарязания на едри парчета лук , оцета , сол , захар , дафинов лист , чер пипер . Изчакайте да заври сместа и сложете рибата . Варете 15 мин. на бавен огън. 
Извадете готовата риба , оставете да се изцеди водата от нея , а получения бульон прецедете.
В тенджерка налейте зехтин и запържете брашното . Излейте бульона  като бъркате енергично за да не се получат бучици. Оставете соса да поври около 5-6 мин. и добавете каперсите . 
Разбийте жълтъка със сметаната и го изсипете в горещия сос . Веднага отстранете от котлона . 
В голяма чиния подредете парчетата риба и ги полейте със соса . Сервирайте веднага .
                                                                        Чаоооо и хубава нова седмица :) !