24.03.2014 г.

Павлова с крем ''шантили''


Продукти:
4 белтъка
210 гр. фина кристална захар
3-4 капки лимонов сок
щипка сол
За крем шантили:
300 мл. прясно мляко
4 жълтъка
40 гр. брашно
1 ванилия 
5 с.л. захар
200 мл. сметана за разбиване 
За гарниране:
 ягоди, боровинки, малини или други плодове по ваш избор



Мислех си, че тортата е трудна, а се оказа по лесна и от най-обикновенна друга. Освен, че трябва да съхне 4 часа във фурната не ви ангажира с никакво друго време. 
Разбийте белтъците с щипка сол за 2-3 мин. Добавете захарта и лимоновия сок и продължете разбиването  на най-високата степен на миксера докато сместа стане твърда и лъскава. Покрийте тава в хартия за печене и изсипете целувчената смес. Оформете кладенче в средата и изпечете на 110 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 4 часа.  






Даокато тортата съхне си пригответе крема. Разбийте леко с бъркалка жълтъците и захарта. Добавете брашното и ванилията и малко от прясното мляко за да хомогенизирате. Останалото мляко затоплете леко и изсипете яйчената смес. Бъркайте с телена бъркалка докато сместа се сгъсти. Отнемете от огъня и оставете кремчето да се охлади. От време на време разбърквайте за да не се образува отгоре коричка. Разбийте сметаната на твърд сняг и по малко прибавяйте към млечния крем докато я усвоите напълно. Напълнете целувчената черупка с крема и гарнирайте с плодове по ваш вкус. Правих и с шоколадов мус гарнирана с парченца шоколад .....на шокохолика в къщи тя се хареса повече:)! 



Да ви е сладко.....от мен чаооо и хубава нова седмица!





20 коментара:

  1. Супер е, Ванюшка!! Наистина е лесна, но и много сладка и красива! Поздрави и хубава и спорна седмица!! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е тортата, Ивче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда неустоимо! Чудесна идея!

    ОтговорИзтриване
  4. Изключителна е! Винаги ме е било страх от тази торта. Убеждаваш ме да опитам. Благодаря Ив, прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  5. Как обичам тази торта! Чудесни снимки, Ив! Направо ми се прихрупа целувка с ароматен крем и плодове!

    ОтговорИзтриване
  6. И мен ме притеснява печенето, понеже фурната ми не е много в ред! Ив, тортата изглежда невероятно!
    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Великолепна е! Винаги ми е допадало съчетанието на хрупкавият й блат с кремест пълнеж, но точно с такъв крем не съм опитвала, а изглежда вълшебно! Така красиво си я декорирала! Прегръдки, Ив!

    ОтговорИзтриване
  8. Красота Ив :) Прелестна е! И с тези красиви плодчета отгоре :)
    Не зная как е на вкус, защото никога не съм опитвала тази торта ... само в нета на снимки съм я виждала :)
    Прекрасни снимки и ти си и направила!
    Скоро ще си имам нова фурна с градуси и като ме връхлети вдъхновението ... ще цъфне и при мен най вероятно, но първо ще се консултирам с теб, като майстор вече с опит :)
    Силно те прегръщам ... отлично си се справила!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна е, Ивана, като балеринка! :)
    И аз не съм я правила никога, че се опасявам как ще се нареже, но може би няма да е проблем, ако я приготвя в индивидуални форми. Изкушаваш ме да опитам. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам дали вече сте опитали, но нарязването не е никакъв проблем, благодарение на крема, който я "сплотява" , така да се каже... Може парчетата да са малко рошави, но в това има и чар и се нарязва лесно на тортени порцийки.

      Изтриване
  10. Пролетен разкош -
    идея, вкусове и аромати; оформление, излъчване и снимки -
    Приказно предложение!
    Поздрави теб и честито Благовещение днес!

    ОтговорИзтриване
  11. Ивче, ако знаеш от кога и се каня на Павловата. Ама с това изречение, че е "по-лесна и от най-обикновена друга" мисля, че по-скоро ще я подхвана. Изглежда някак грациозно и безспорно е много вкусна. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз като Снежи й се каня, ама още не съм пробвала. Но мисля, че лятото ще й отдам необходимата почит, прекрасно изглежда при теб, Ванче!
    И честит празник с пожелания за безброй благи вести през годината!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Сърдечни благодарности, момичета за отделеното време и хубавите думи!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  14. Много ми харесва тортата и след толкова добри обяснения просто няма как да не се получи!!Тези почивни дни ще се пробва! Благодаря ти Ивана за хубавата рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Направих я!Стана много красива! За вкуса, не съм я опитвала(само от кремчето малко си близнах) защото беше за подарък, но не се съмнявам че комбинацията от вкусове ще е невероятна! Само исках да попитам колко време преди да се сервира трябва да се сглоби и украси? Дали може да издържи украсена цяла нощ или ще се повреди?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Снежи! Радвам се, че тортата се е получила и най-вече ти харесва! А не се съмнява, че ще се хареса и за когото е била подарък:)....На въпроса ти....аз я украсих по обяд и за вечеря, че и на другия ден си беше все така хрупкава и вкусна! Не, няма да се повреди:)!

      Изтриване
  16. Оххх да се успокоя! Благодаря ти за бързия отговор! Вчера след обяд я сглобих и я подарих, ще се реже тази вечер, но щом издържа не се притеснявам вече! Лека вечер и още веднъж благодаря!

    ОтговорИзтриване