10.12.2014 г.

Торта лазаня




Знаех, че ще я направя още щом я видях в предаването на Антонела! И не сбърках, освен, че изглежда празнично и идеално се вписва в Коледното меню е и много вкусна! Аз я направих по рецептата показана в предаването, но сега си мисля, че ще стане и с рагу болонезе или  с каквото ви харесва като пълнеж! Вариантите са много и за всички вкусове:)! 
Ето какво ви трябва за тази лазаня:
250 гр. пресни кори за лазаня
400 гр. броколи 
150 гр. прошуто котто ( варена шунка) 
80 гр. настърган пармезан 
1-2 дафинови листа 
За бешамела:
500 мл. прясно мляко
40 гр. брашно
бучка (50 гр. ) краве масло
щипка индийско орехче  


Пригответе първо бешамела. В тенджерка разтопете кравето масло, добавере брашното и запържете за 2-3 мин. Излейте наведнъж студеното прясно мляко, овкусете с щипка сол и бъркайте докато сместа се сгъсти. Не трябва да бъде много гъста! Свалете бешамела от огъня и прибавете индийското орехче. 
Сварете броколите с щипка сол. Прецедете ги и намачкайте леко с вилица.
В тенджера сипете 2 л. вода. Когато заври пуснете дафиновите листа и 1 с.л. сол. Сложете корите и варете около минута. Извадете ги с решетъчна лъжица и сложете в съд  със студена вода. 


За реденето на лазанята в трябва откопчаваща форма за торта с размер 22 см.
Леко я намажете от вътрешната страна с олио. Наредете 3 от корите със застъпване, като ги оставите да прехвърлят борда на формата. На дъното  сложете ред от тънко нарязано прошуто, ред броколи, изсипете няколко лъжици бешамел и поръсете щедро с пармезан. После сложете кора и пак по същия ред от продуктите за плънката. Накрая завършете с бешамел и пармезан. Прегънете корите които сте оставили извън борда на тавата навътре. 
Изпечете лазанята за 25-30 мни. в предварително загрята на 180 гр. фурна. Ако видите, че отгоре се зачервява много покрийте с алуминиево фолио! 
Извадете готовата лазаня и веднага освободете от формата.  



Сервирайте топла с чаша бяло вино и...
..... да ви е сладко :)! Чаоооо!



19 коментара:

  1. Не съм правила никога лазаня, Ваня, а твоята рецепта е много, много интересна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Прегръщам те за тази различна лазаня.....:)Прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно изглежда, Ивче!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Суперрр, не само на снимката, която видях във Фейсбук, но и рецептата е много интересна! Поздрави, Ванче!

    ОтговорИзтриване
  5. Синът ми ще се влюби в твоята торта, ивана! Обожава солено, а най-вкусно му е лазаня;) Две в едно. Поздравче!

    ОтговорИзтриване
  6. Ееееееееее, това е просто разбиващо! Искам! Искам! Искам! Боже, колко е прекрасно това, което си направила!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е много интересен начин за приготвянето на лазаня. И трябва да се опита. Задължително! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, и на мен много ми харесва... Пак огладнях по никое време. Бягам, за да не стане гаф. :)
    Поздрави, Ванче!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно! Бих хапнала една порцийка за обяд!

    ОтговорИзтриване
  10. Ванюшка, това е уникално преобразена лазаня - красива, различна и апетитна (само ти можеш така да ни изкушаваш)!!
    Прегръдка, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, дами! Опитайте и да ви е сладко, лазанята е много вкусна :)!
    Прегръдки за хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  12. Ваня,това е най-разкошната и ефектна лазаня,поздравления,уникална е!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! И също толкова вкусна :)!
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  13. Ив, много ми харесва, ама много! При първа възможност ще я направя, така ме изкуши, хем корите сама ще си разточа, че много обичам :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Ив, страхотно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Много хубава рецепта, Ив! Непременно ще я опитам! От екрана ми говори тази лазаня, неустоима е просто! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танв,
      Тили,
      Снежи.
      благодаря! Опитайте я, много е вкусна :)!
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Поздравления!!! Аз никога не съм приготвяла лазаня, но тази определено ще я пробвам. Изглежда невероятно вкусно. Поздрави, Ваня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Вкусна е и не е трудна за приготвяне, надявам се да ти хареса!
      Весело посрещане на Новата 2017!

      Изтриване