Знаех, че ще я направя още щом я видях в предаването на Антонела! И не сбърках, освен, че изглежда празнично и идеално се вписва в Коледното меню е и много вкусна! Аз я направих по рецептата показана в предаването, но сега си мисля, че ще стане и с рагу болонезе или с каквото ви харесва като пълнеж! Вариантите са много и за всички вкусове:)!
Ето какво ви трябва за тази лазаня:
250 гр. пресни кори за лазаня
400 гр. броколи
150 гр. прошуто котто ( варена шунка)
80 гр. настърган пармезан
1-2 дафинови листа
За бешамела:
500 мл. прясно мляко
40 гр. брашно
бучка (50 гр. ) краве масло
щипка индийско орехче
Пригответе първо бешамела. В тенджерка разтопете кравето масло, добавере брашното и запържете за 2-3 мин. Излейте наведнъж студеното прясно мляко, овкусете с щипка сол и бъркайте докато сместа се сгъсти. Не трябва да бъде много гъста! Свалете бешамела от огъня и прибавете индийското орехче.
Сварете броколите с щипка сол. Прецедете ги и намачкайте леко с вилица.
В тенджера сипете 2 л. вода. Когато заври пуснете дафиновите листа и 1 с.л. сол. Сложете корите и варете около минута. Извадете ги с решетъчна лъжица и сложете в съд със студена вода.
За реденето на лазанята в трябва откопчаваща форма за торта с размер 22 см.
Леко я намажете от вътрешната страна с олио. Наредете 3 от корите със застъпване, като ги оставите да прехвърлят борда на формата. На дъното сложете ред от тънко нарязано прошуто, ред броколи, изсипете няколко лъжици бешамел и поръсете щедро с пармезан. После сложете кора и пак по същия ред от продуктите за плънката. Накрая завършете с бешамел и пармезан. Прегънете корите които сте оставили извън борда на тавата навътре.
Изпечете лазанята за 25-30 мни. в предварително загрята на 180 гр. фурна. Ако видите, че отгоре се зачервява много покрийте с алуминиево фолио!
Извадете готовата лазаня и веднага освободете от формата.
Сервирайте топла с чаша бяло вино и...
..... да ви е сладко :)! Чаоооо!
Не съм правила никога лазаня, Ваня, а твоята рецепта е много, много интересна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Прегръщам те за тази различна лазаня.....:)Прекрасно!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда, Ивче!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Суперрр, не само на снимката, която видях във Фейсбук, но и рецептата е много интересна! Поздрави, Ванче!
ОтговорИзтриванеСинът ми ще се влюби в твоята торта, ивана! Обожава солено, а най-вкусно му е лазаня;) Две в едно. Поздравче!
ОтговорИзтриванеЕеееееееее, това е просто разбиващо! Искам! Искам! Искам! Боже, колко е прекрасно това, което си направила!
ОтговорИзтриванеТова е много интересен начин за приготвянето на лазаня. И трябва да се опита. Задължително! Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеОх, и на мен много ми харесва... Пак огладнях по никое време. Бягам, за да не стане гаф. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ванче!
Прекрасно! Бих хапнала една порцийка за обяд!
ОтговорИзтриванеВанюшка, това е уникално преобразена лазаня - красива, различна и апетитна (само ти можеш така да ни изкушаваш)!!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, миличка!!
Благодаря ви, дами! Опитайте и да ви е сладко, лазанята е много вкусна :)!
ОтговорИзтриванеПрегръдки за хубав петък!
Ваня,това е най-разкошната и ефектна лазаня,поздравления,уникална е!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! И също толкова вкусна :)!
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Ив, много ми харесва, ама много! При първа възможност ще я направя, така ме изкуши, хем корите сама ще си разточа, че много обичам :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ив, страхотно предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много хубава рецепта, Ив! Непременно ще я опитам! От екрана ми говори тази лазаня, неустоима е просто! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТанв,
ИзтриванеТили,
Снежи.
благодаря! Опитайте я, много е вкусна :)!
Прегръдки!
Поздравления!!! Аз никога не съм приготвяла лазаня, но тази определено ще я пробвам. Изглежда невероятно вкусно. Поздрави, Ваня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ели!
ИзтриванеВкусна е и не е трудна за приготвяне, надявам се да ти хареса!
Весело посрещане на Новата 2017!