22.01.2015 г.

Полента с морски дарове


Продукти:
 за полентата:
1 л. вода 
8 с.л. царевично брашно
1 с.л. бяло брашно
1 ч.л. сол
за соса:
 300 гр. морски дарове (замразени)
2 склилдки чесън
1 к.ч. бяло вино
1 к. ч. топла вода
щипка магданоз
чер пипер
4 домата или 150 мл. доматено пюре



Първо пригответе рагуто от морските дарове така:
В тиган запържете за кратко нарязания на ситно чесън с   щедра щипка магданоз. Сложете  морските  дарове (не е необходимо да ги чакате да се размразят) и поразтръскайте тигана. Изчакайте даровете да се размразят и полейте с бялото вино. 2-3 мин. да се изпари алкохола и налейте водата. Бъкнете соса. Добавете нарязаните на кубчета домати. Оставете още за 10 мин. соса да поври и отдръпнете от котлона.Овкусете с щипка чер пипер.
Пригответе полентата...... 
В тенджера налейте 1 л. студена вода и веднага сложете сложете царевичното и бяло брашно. Посолете. Сложете съда на слаб огън. Бъркайте от време на време докато сместа се сгъсти и след това продължете енергично и непрекъснато разбъркването  още 30 мин. 
Насипете  в чинии, полейте обилно с рагуто и сервирайте веднага! 
Да ви е сладко :)...Чаооо! Хубава вечер!



10 коментара:

  1. Ох, че вкусно! Сезонът си е за качамаци и поленти и предложението е тъкмо навреме!
    Прегръдка и хубава вечер, Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Инче полентата е за зимата. Смаях веднъж Роби с една такава през лятото :)!
      Прегръдка, мила и хубав петък!

      Изтриване
  2. Изненада ме с тази рецепта, Ваня.Приготвяла съм полента с различни притурки, но не и с морски дарове.Италианците по принцип са почитатели и на полентата, и на морските дарове така, че комбинацията е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Италианците са големи чревоугодници, Ели! Комбинациите им с храна и напитки нямат брой :)!
      Поздрав и за теб! Хубав петък и спокойни почивни дни!

      Изтриване
  3. Аааааааа, така не може! Хич не съм съгласна да ме дразниш така с тези морски вкусотии! Че и полента обичам на всичкото отгоре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, можеее :) ...щото е много вкусно! Заповядай, Йоли има и за теб от полентата:)!
      Хубав петък!

      Изтриване
  4. Ех тази полента ... ще ме накараш да я разбъркам и аз :) А морските дарове точно така си ги правя и аз като твоите.
    Изглежда апетитно Ив ... благодаря за подхвърлената идея, а сега отивам да видя и солената " Анджелика" че ми се мярна че си я публикувала вече :)
    Хубав петъчен следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вади бъркалката и започвай ...знам си аз на кого ще хареса рецептата:)!
      Прегръдка, Дани и спокойни почивни дни!

      Изтриване
  5. Много хубаво съчетание. С читави морски дарове ще е страхотна препратка към по-топлите от тук страни. Слънчев ден за теб, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте приятели, колко чудесно е да се намери си сайтове с това. Поздравления за вашата упорита работа, които следя.
    Възползвайки се от тази възможност, бих искал да споделя с вас нашата
    блог. Ние ще се радваме за вашето посещение и повечето все още ни последват.

    Очакваме с нетърпение вашето посещение

    С уважение

    Josiel Days
    http://josiel-dias.blogspot.com
    Рио де Жанейро

    ОтговорИзтриване