Продукти:
за полентата:
1 л. вода
8 с.л. царевично брашно
1 с.л. бяло брашно
1 ч.л. сол
за соса:
300 гр. морски дарове (замразени)
2 склилдки чесън
1 к.ч. бяло вино
1 к. ч. топла вода
щипка магданоз
чер пипер
4 домата или 150 мл. доматено пюре
Първо пригответе рагуто от морските дарове така:
В тиган запържете за кратко нарязания на ситно чесън с щедра щипка магданоз. Сложете морските дарове (не е необходимо да ги чакате да се размразят) и поразтръскайте тигана. Изчакайте даровете да се размразят и полейте с бялото вино. 2-3 мин. да се изпари алкохола и налейте водата. Бъкнете соса. Добавете нарязаните на кубчета домати. Оставете още за 10 мин. соса да поври и отдръпнете от котлона.Овкусете с щипка чер пипер.
Пригответе полентата......
В тенджера налейте 1 л. студена вода и веднага сложете сложете царевичното и бяло брашно. Посолете. Сложете съда на слаб огън. Бъркайте от време на време докато сместа се сгъсти и след това продължете енергично и непрекъснато разбъркването още 30 мин.
Насипете в чинии, полейте обилно с рагуто и сервирайте веднага!
Да ви е сладко :)...Чаооо! Хубава вечер!
Ох, че вкусно! Сезонът си е за качамаци и поленти и предложението е тъкмо навреме!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава вечер, Ив!
Така е, Инче полентата е за зимата. Смаях веднъж Роби с една такава през лятото :)!
ИзтриванеПрегръдка, мила и хубав петък!
Изненада ме с тази рецепта, Ваня.Приготвяла съм полента с различни притурки, но не и с морски дарове.Италианците по принцип са почитатели и на полентата, и на морските дарове така, че комбинацията е чудесна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Италианците са големи чревоугодници, Ели! Комбинациите им с храна и напитки нямат брой :)!
ИзтриванеПоздрав и за теб! Хубав петък и спокойни почивни дни!
Аааааааа, така не може! Хич не съм съгласна да ме дразниш така с тези морски вкусотии! Че и полента обичам на всичкото отгоре!
ОтговорИзтриванеМоже, можеее :) ...щото е много вкусно! Заповядай, Йоли има и за теб от полентата:)!
ИзтриванеХубав петък!
Ех тази полента ... ще ме накараш да я разбъркам и аз :) А морските дарове точно така си ги правя и аз като твоите.
ОтговорИзтриванеИзглежда апетитно Ив ... благодаря за подхвърлената идея, а сега отивам да видя и солената " Анджелика" че ми се мярна че си я публикувала вече :)
Хубав петъчен следобед!
Вади бъркалката и започвай ...знам си аз на кого ще хареса рецептата:)!
ИзтриванеПрегръдка, Дани и спокойни почивни дни!
Много хубаво съчетание. С читави морски дарове ще е страхотна препратка към по-топлите от тук страни. Слънчев ден за теб, Ивана!
ОтговорИзтриванеЗдравейте приятели, колко чудесно е да се намери си сайтове с това. Поздравления за вашата упорита работа, които следя.
ОтговорИзтриванеВъзползвайки се от тази възможност, бих искал да споделя с вас нашата
блог. Ние ще се радваме за вашето посещение и повечето все още ни последват.
Очакваме с нетърпение вашето посещение
С уважение
Josiel Days
http://josiel-dias.blogspot.com
Рио де Жанейро