30.01.2015 г.

Венец от пан бриош със сливов мармалад


Рецептата е адаптирана от тук!  
Продукти:
400 гр. брашно + 50 гр. за доомесване
1 яйце + 1 жълтък
80 гр. захар
15 гр. мая от кубче
180 мл. прясно мляко
60 мл. олио
1 с.л. мед 
1 равна ч.л. сол
2 ванилии 
300 гр. сливов мармалад 
1 жълтък + 2 с.л. олио за намазване 
пудра захар за поръсване 


Разтворете маята  и меда в затопленото прясно мляко. В купата на робот за месене изсипете брашното, добавете яйцето и жълтъка, прясното мляко с маята, ванилиите и олиото. Включете робота и оставете да меси 10 мин. След това добавете солта и отново измесете за 5 мин. Извадете тестото от купата и доомесете с малко брашно.  Сложете в купа, покрийте с кърпа и оставете тестото да удвои обема си. Когато е готово го разточете на набрашнена повърхност на  правоъгълник, изсипете мармалада и го разнесете равномерно. В оригиналната рецепта венеца е с течен шоколад.  Завийте на руло. Намажете с олио кръгла форма за кейк (24 см.) с гладки стени. Поставете рулото в нея и оставете да втаса отново за около 40 мин. 
С ножица направете равномерни нарязвания върху втасалия венец. Разбийте жълтъка с олиото и намажете. Изпечете на 160-170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор долна решетка. Намазаните с жълтък печива прегарят много бързо, затова следете какво става във фурната и покрийте навреме с алуминиево фолио. 
Извадете изпечения венец от фурната, изчакайте 10 мин. и извадете от формата. Оставете на решетка да се охлади  напълно! Поръсете с пудра захар и....
...... ами да ви е сладко :)! Чаооо! Хубава петъчна вечер!  



14 коментара:

  1. Току-що изключих печката с твоите кюфтенца-рошковци и сега пак много съблазняваща рецепта :)
    Нямат край твоите вкусотии!
    Голяма прегръдка! :) <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдката приета, също и комплиментите, а на вас да ви е сладко :)!
      Чао, целувки и хубави почивни дни! :*

      Изтриване
  2. Ето приложение за моя сливов мармалад! Страхотно!
    Приятна петъчна вечер, Ив!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз по погрешка отворих едно бурканче сливов мармалад вместо от вишни и така му намерих приложението :)!
      Хубави събота и неделя! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Чудесен венец, Ивче!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Аз пък видях един твой ''дамски каприз'' изглеждаше много, ама много вкусно и ще го опитам днес или утре :)!
      Хубави събота и неделя!

      Изтриване
  4. Ванче, парченце от този пухкав венец и чаша топло мляко би било чудесна закуска, не мислиш ли? Изглежда чудесно, а и снимките са така уютни! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери , точно с това закусвам в момента :).....закуската е чудесна наистина!
      Благодаря, мило момиче! Желая ти хубава събота!

      Изтриване
  5. Уникално изглежда!
    Сигурна съм, че е изключително вкусен.

    ОтговорИзтриване
  6. Нямат край, наистина прекрасните рецепти, с които ни обогатяваш и ни караш да се облизваме срещу монитора :) Единствено се сещам да запретна ръкави и да си приготвя нещичко от тях, друго не ми остава!
    Страхотна си, Иве!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Запрятай ръкави за моите, а аз за твоите рецепти! :)
      Поздрав! Хубава съботна вечер!

      Изтриване
  7. Поредното изкушение при теб, Ивана...много любима комбинация ми е!

    ОтговорИзтриване
  8. Този сладкиш изглежда невероятно вкусно.Много се радвам, че ни показахте какво друго можем да печем в тази форма за кекс освен кекс. Изглежда идеално изпечено и доста пухкаво тестото.Дано да успея и аз да постигна такава консинстенция.Описали сте всяка стъпка подробно, а благодарение на снимките придобива представа и как трябва да изглежда.Единствената трудност за мен е да разбера кога точно се е изпекло.

    ОтговорИзтриване