Рецептата е адаптирана от тук!
Продукти:
400 гр. брашно + 50 гр. за доомесване
1 яйце + 1 жълтък
80 гр. захар
15 гр. мая от кубче
180 мл. прясно мляко
60 мл. олио
1 с.л. мед
1 равна ч.л. сол
2 ванилии
300 гр. сливов мармалад
1 жълтък + 2 с.л. олио за намазване
пудра захар за поръсване
Разтворете маята и меда в затопленото прясно мляко. В купата на робот за месене изсипете брашното, добавете яйцето и жълтъка, прясното мляко с маята, ванилиите и олиото. Включете робота и оставете да меси 10 мин. След това добавете солта и отново измесете за 5 мин. Извадете тестото от купата и доомесете с малко брашно. Сложете в купа, покрийте с кърпа и оставете тестото да удвои обема си. Когато е готово го разточете на набрашнена повърхност на правоъгълник, изсипете мармалада и го разнесете равномерно. В оригиналната рецепта венеца е с течен шоколад. Завийте на руло. Намажете с олио кръгла форма за кейк (24 см.) с гладки стени. Поставете рулото в нея и оставете да втаса отново за около 40 мин.
С ножица направете равномерни нарязвания върху втасалия венец. Разбийте жълтъка с олиото и намажете. Изпечете на 160-170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор долна решетка. Намазаните с жълтък печива прегарят много бързо, затова следете какво става във фурната и покрийте навреме с алуминиево фолио.
Извадете изпечения венец от фурната, изчакайте 10 мин. и извадете от формата. Оставете на решетка да се охлади напълно! Поръсете с пудра захар и....
...... ами да ви е сладко :)! Чаооо! Хубава петъчна вечер!
Току-що изключих печката с твоите кюфтенца-рошковци и сега пак много съблазняваща рецепта :)
ОтговорИзтриванеНямат край твоите вкусотии!
Голяма прегръдка! :) <3
Прегръдката приета, също и комплиментите, а на вас да ви е сладко :)!
ИзтриванеЧао, целувки и хубави почивни дни! :*
Ето приложение за моя сливов мармалад! Страхотно!
ОтговорИзтриванеПриятна петъчна вечер, Ив!
Прегръдка!
Тили, аз по погрешка отворих едно бурканче сливов мармалад вместо от вишни и така му намерих приложението :)!
ИзтриванеХубави събота и неделя! Прегръдки!
Чудесен венец, Ивче!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеАз пък видях един твой ''дамски каприз'' изглеждаше много, ама много вкусно и ще го опитам днес или утре :)!
Хубави събота и неделя!
Ванче, парченце от този пухкав венец и чаша топло мляко би било чудесна закуска, не мислиш ли? Изглежда чудесно, а и снимките са така уютни! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Гери , точно с това закусвам в момента :).....закуската е чудесна наистина!
ИзтриванеБлагодаря, мило момиче! Желая ти хубава събота!
Уникално изглежда!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че е изключително вкусен.
Благодаря, Иле! Да, много е вкусен! :)
ИзтриванеНямат край, наистина прекрасните рецепти, с които ни обогатяваш и ни караш да се облизваме срещу монитора :) Единствено се сещам да запретна ръкави и да си приготвя нещичко от тях, друго не ми остава!
ОтговорИзтриванеСтрахотна си, Иве!
Поздрави!
Благодаря, Танче! Запрятай ръкави за моите, а аз за твоите рецепти! :)
ИзтриванеПоздрав! Хубава съботна вечер!
Поредното изкушение при теб, Ивана...много любима комбинация ми е!
ОтговорИзтриванеТози сладкиш изглежда невероятно вкусно.Много се радвам, че ни показахте какво друго можем да печем в тази форма за кекс освен кекс. Изглежда идеално изпечено и доста пухкаво тестото.Дано да успея и аз да постигна такава консинстенция.Описали сте всяка стъпка подробно, а благодарение на снимките придобива представа и как трябва да изглежда.Единствената трудност за мен е да разбера кога точно се е изпекло.
ОтговорИзтриванеРецептата е невероятно сполучлива и най-вече: много вкусна! Благодаря за споделеното!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя!
ИзтриванеТова е любимия ми бриош и се радвам, че ви е харесал! Да ви е сладко :)
Поздрави!