Как да не ти трепне сърцето и ти се разтреперят ръцете за месене, когато най-известната дума тези дни е козунак! Не се издържа на красиви снимки и вкусни рецепти из интернет пространството, не издържах и аз, макар да си бях казала-правих веднъж, стига ми!
Стига, стига, ама не стига когато си съзряла снимка на Сандра и нейните 1001 рецепти!
Аз намалих продуктите на половина и това е моят вариант за вкусния козунак на Сандра Алексиева!
Продукти:
325 гр. брашно + 80 гр. за доомесване
1 яйце + 1 жълтък (белтъка за намазване)
20 гр. мая (кубче)
100 гр. захар
100 мл. течна сладкарска сметана
30 гр. краве масло
20 мл. олио
щипка сол
1 с.л. лимонов сок
2 ванилии
1 с.л. ром
настърганата кора на 1 лимон
100 гр. стафиди
100 гр. орехи
захар за поръсване
Козунакът месих в кухненсия робот. В купата му изсипете 325 гр. брашно, добавете яйцето и жълтъка, захарта, разтопеното краве масло, олиото, щипка сол и всички аромати. Маята разтворете в затоплената сметана и изсипете в купата с останалите продукти. Пуснете робота на най-ниската степен и оствете да меси докато хомогенизира всички продукти. Добавяйте по лъжица от останалото брашно и когато тестото започне да се отделя от стените на купата изключете робота. Извадете го с намаслени ръце и сложете в купа. Покрийте я и оставете на топло за да може тестото да удвои обема си. го Когато е готово го разделете на три равни части и разточете на дълги около 40 см. правоъгълници. Поръсете всеки с накиснатите за 20 мин. и подсушени стафиди и натрошени на едро орехи. Завийте правоъгълниците на рула и изплетете на плитка.
Поставете плитката в намаслена, продълговата форма за кейк, покрийте я със стреч фолио и оставте на топло за повторно втасване.
Втасалият козунак намажете с разбит белтък и посипете обилно със захар. Сложете козунака в предварително загрята на 110 гр. фурна с вентилатор за 15-20 мин. После увеличете фурната на 160 гр. и довършете печенето за още около 30 мин. Ако е необходимо покрийте козунака с алуминиево фолио за да не прегори.
Много вкусен, сочен и влажен стана, точно както го обичам :).....
Да ви е сладко:)!
Сандра, благодаря за рецептата! Чудесна е!
АМОРЕ, ПРИКАЗЕН Е ,БРАВО!
ОтговорИзтриванеЦЕЛУВКИ!
Аморе, благодаря :*! Похвалата ти значи много за мен!
ИзтриванеВесел и вкусен Великден!
Голяма прегръдка!
В робота лесно ... аз като си нямам, карам с ръчички :)
ОтговорИзтриванеШегата на страна Ив, чудесен ти си е получил козунакът:) Поздравления!
Светли празници, живи и здрави с виртуална прегръдка!
Хихи, ам, нали затуй го купих робота, да ме отменя по празниците и не само :)!
ИзтриванеА козунака е страхотен наистина, Дани!
Весели Великденски празници и здраве за цялото семейство!
Прегръдки! :*
Ив, разкошен е!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Чудесно изглежда, Ив. Светли Великденски празници мила!
ОтговорИзтриванеTили,
ИзтриванеЙоли,
Весел Великден! Светлина и мир в душите Ви!
Прекрасен е станал козунака Ванче!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Ванче, чудесно си подсладила подготовката за празника. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ивана, друго си е да заухае къщата на козунак, как няма да омесиш:)
ОтговорИзтриванеМного добре изглежда, ама защо не опази до празника:))
Козунакът е чудесен.Утре и аз ще се пробвам,надявам се да успея.Поздрави и весели празници.
ОтговорИзтриванеThis cake looks delicious. Beautiful pictures!
ОтговорИзтриванеGreetings, enjoy this Sunday.
Христос Воскресе,Ив!
ОтговорИзтриванеДа има благоденствие в дома ти!
Поздрави
Христос Воскресе! Честит Великден скъпа, Ив! Здрави и благословени да сте! Козунака е чудо!
ОтговорИзтриване