8.04.2015 г.

Домашен козунак с орехи и стафиди


Как да не ти трепне сърцето и ти се разтреперят ръцете за месене, когато най-известната дума тези дни е козунак! Не се издържа на красиви снимки и вкусни рецепти из интернет пространството, не издържах и аз, макар да си бях казала-правих веднъж, стига ми! 
Стига, стига, ама не стига когато си съзряла снимка на Сандра и нейните 1001 рецепти
Аз намалих продуктите на половина и това е моят вариант за вкусния козунак на Сандра Алексиева
  

Продукти:
 325 гр. брашно + 80 гр. за доомесване
1 яйце + 1 жълтък (белтъка за намазване)
20 гр. мая (кубче)
100 гр. захар
100 мл. течна сладкарска сметана
30 гр. краве масло
20 мл. олио
щипка сол
1 с.л. лимонов сок
2 ванилии
1 с.л. ром
настърганата кора на 1 лимон
100 гр. стафиди
100 гр. орехи
захар за поръсване

Козунакът месих в кухненсия робот. В купата му изсипете 325 гр. брашно, добавете яйцето и жълтъка, захарта,  разтопеното краве масло, олиото, щипка сол и всички аромати. Маята разтворете в затоплената сметана и изсипете в купата с останалите продукти. Пуснете робота на най-ниската степен и оствете да меси докато хомогенизира всички продукти. Добавяйте по лъжица от останалото брашно и когато тестото започне да се отделя от стените на купата изключете робота. Извадете го с намаслени ръце и сложете в купа. Покрийте я и оставете  на топло за да може тестото да удвои обема си. го  Когато е готово го разделете  на три равни части и разточете на дълги около 40 см. правоъгълници. Поръсете всеки с накиснатите за 20 мин. и подсушени стафиди и натрошени на едро орехи. Завийте правоъгълниците на рула и изплетете на плитка. 
Поставете плитката в намаслена, продълговата форма за кейк, покрийте я със стреч фолио и оставте на топло за повторно втасване. 
Втасалият козунак намажете с разбит белтък и посипете обилно със захар. Сложете козунака в предварително загрята на 110 гр. фурна с вентилатор за 15-20 мин. После увеличете фурната на 160 гр. и довършете печенето за още около 30 мин. Ако е необходимо покрийте козунака с алуминиево фолио за да не прегори. 
Много вкусен, сочен и влажен стана, точно както го обичам :).....
Да ви е сладко:)! 

Сандра, благодаря за рецептата! Чудесна е!


14 коментара:

  1. Отговори
    1. Аморе, благодаря :*! Похвалата ти значи много за мен!
      Весел и вкусен Великден!
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  2. В робота лесно ... аз като си нямам, карам с ръчички :)
    Шегата на страна Ив, чудесен ти си е получил козунакът:) Поздравления!
    Светли празници, живи и здрави с виртуална прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, ам, нали затуй го купих робота, да ме отменя по празниците и не само :)!
      А козунака е страхотен наистина, Дани!
      Весели Великденски празници и здраве за цялото семейство!
      Прегръдки! :*

      Изтриване
  3. Ив, разкошен е!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно изглежда, Ив. Светли Великденски празници мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Tили,
      Йоли,
      Весел Великден! Светлина и мир в душите Ви!

      Изтриване
  5. Прекрасен е станал козунака Ванче!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Ванче, чудесно си подсладила подготовката за празника. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ивана, друго си е да заухае къщата на козунак, как няма да омесиш:)
    Много добре изглежда, ама защо не опази до празника:))

    ОтговорИзтриване
  8. Козунакът е чудесен.Утре и аз ще се пробвам,надявам се да успея.Поздрави и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  9. This cake looks delicious. Beautiful pictures!
    Greetings, enjoy this Sunday.

    ОтговорИзтриване
  10. Христос Воскресе,Ив!
    Да има благоденствие в дома ти!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  11. Христос Воскресе! Честит Великден скъпа, Ив! Здрави и благословени да сте! Козунака е чудо!

    ОтговорИзтриване