Рецептата видях в едно предавана на ''La prova del cuoco'' и нямах никакво съмнение, че един ден ще я направя! По възможност трябваше да бъде неделя, щото има какво да и се готви пък и си е едно празнично поднасяне на паста в този и вид! И друг път съм правила тимбало с макарони, тогава бяха обикновени спагети, та навивах и навивах до безкрай, сега използвах дебели (тук се казват дзити) и докато започнах навиването свърши, не и готвенето обаче:)! А то започва със следните продукти:
Продукти:
200 гр. дълги дебели макарони (zitа)
200 гр. прошуто котто (варена шунка)
5 артишока
200 мл. бешамел
50 гр. настърган пармезан
1 яйце
2 скилидки чесън
1 к.ч. бяло вино
1 к.ч. топла вода
щедра щипка нарязан магданоз
Започнете с приготвянето на артишока. Обелете го от дебелите външни листа, докато стигнете до по-крехките. После срежете всеки артишок през средата. Долната част срежете на две и с малко ножче почистете от мъха. Нарежете половинките на тънки резенчета и ги потопете в студена вода с парче лимон за 10 мин.
В тиган загрейте няколко супени лъжици зехтин, пуснете в него скилидките чесън и магданоза. Добавете артишока, бялото вино и водата. Посолете, захлупете съда и гответе на умерен огън около 10-15 мин. Когато зеленчука е омекнал, добавете нарязаната на малки кубчета шунка. След 5 мин. отдръпнете тигана от огъня и оставете да се охлади.
От бешамела си оставете 2-3 с.л., а другия изсипете при артишока и шунката.Добавете настъргания пармезан и объркайте сместа добре.
В тенджера налейте два литра вода. Сложете я да заври и изсипете 1 с.л. морска сол. Добавете макароните и варете според указанието на опаковката. Прецедете готовите макарони.
Плънката ви е готова, макароните сварени, иде ред на навиването! Купата (аз използвам стъклена) намажете обилно с краве масло и поръсете с галета. Разбийте с вилица яйцето. Потапяйте всеки макарон с него и навивайте по стените на купата. Когато стигнете средата изсипете половината плънка. Нарежете няколко макарона на дребно и покрийте с тях плънката. Донаредете пастата по стените на купата до горе. Изсипете остатъка от пълнежа и завършете с паста като покриете плътно плънката. Отгоре разнесете с лъжица бешамела.
Изпечете в предварително загрята на 170 гр. фурна за 30 мин. Готовото тимбало обърнете в подходяща чиния и сервирайте топло!
С бяло вино! Да ви е сладко:)!
От мен чаоо и хубава и спорна нова седмица!
Very Neat! Love the presentation!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Marilyn! :)
ИзтриванеПрелест! И не забравяй уговорката: тимбало срещу торта :)))
ОтговорИзтриванеНама, няма, щом е торта :))!
ИзтриванеСамо като твоите макарони не знам от къде да намеря, но ще измисля начин, направо се предизвиквам с тази тимбола..., ако знаеш как ме влече тази италианска кухня и как всяка твоя по-непозната за мен рецепта ме прави нетърелива да опитам на мига...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ив! Вдъхновяваш ме!
Благодаря на теб, Таня за хубавите думи!
ИзтриванеИ аз ги намерих трудно, макар да има безчет видиве паста. Бях решила вече да го направя с обикновените спагети, когато в един магазин случайно попаднах на дзити, така се казват!
А иначе, докато си бях в Б-я в Лидъл редовно имаше артишок, на него сега му е сезона!
Поздрави! Хубав вторник, Танче!
Ванче, честит Великден! Винаги да е така празнично и светло в дома ти! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери! Честит Великден и на теб! :)
Изтриване