20.03.2013 г.

Телешко с аспержи


Напоследък все не ми се получават нещата които готвя :(...къде изчезна кулинарния ми плам , не знам .....май е време да си дам почивка , та белким се завърне ....Готвя , не е като да не се въртя из кухнята , ама си оставам само с въртенето там :) .....Правих един сладкиш с круши ...Преди да го опитам направих и снимки за  приказ , когато го сервирах , хапнахме и ...само се спогледахме с Роби ,засмяхме се и сладкиша отиде в кофата :) ! После беше ред на един друг със сини сливи , него даже не си играх да снимам , опитахме го и ...последва този с крушите :) ! После правих яйца със сьомга на фурна и в чашки ей тъй за разнообразие .... заплеснах се и яйцата сини ,посиняха та не се разбираше яйца ли са ,запъртъци ли   :)....ааа после имаше и един сос за спагети  с бекон , грах , тиквички правила съм го много пъти , този път и Били (кучето ни ) щеше да си помисли дали да го яде или не :).....  е , казах си : спри се , Ивана , събери си ума и не се излагай повече ! Ама си близах раните седмица - две  .... и с  тази рецепта обаче се надявам да се върна в лоното на готвачките :) ,щото стана , бе  ...да се не надяваш:)) !  
Знам , че някой ще каже : ама то в Б-я аспержите повяхнали или пък ги няма никакви , пиша ви я в случай ,че все пак намерите ставащи за ядене ! 

Продукти : 
2 тънки телешки пържоли 
12 бр. аспержи 
150 мл. бяло вино 
50 мл. зеленчуков бульон 
1 с.л. брашно 
сол , 
чер пипер ,
стръкчета див лук
зехтин 

Аспержите отрежете до лилавата част , вържете на снопче ,сложете изправени в дълбока тенджера с вода до средата и 1 ч.л. сол  , захлупете и варете 5 мин. Осолете и овкусете пържолите с чер пипер . Наредете върху тях 3 - 4  аспержи и завийте на руло . Завържете със стръкчета лук .
Налейте чашка зехтин в дълбок тиган . Сложете рулцата вътре и ги запържете до приятен загар . Полейте с виното и бульона , захлупете съда и гответе на умерен огън 10 мин.  Извадете рулцата , прецедете бульона в който са се задушавали ,върнете го на котлона и сгъстете с 1 с.л. брашно . Поднесете рулцата поляти със сосчето и поръсени с нарязани стебла от дивия лук . Да ви е сладко и наздраве :) ! 



Несполучливия ми каремелен сладкиш с круши :).....Видях магическата торта на Мира , но докато нейната ми изглежда много вкусна то  моя сладкиш който прилича по рецепта на нейния не ми хареса , отделилия се слой точно под крушите стана твърд и никак не хармонираше с нежния и вкусен иначе крем карамел ! 


Пожелавам ви слънчева пролет :* ! С прегръдка :) !



25 коментара:

  1. Ив, човек винаги има нужда от вдъхновение, въпреки, че твоето най-голямо си е до теб:). Прекрасно готвиш, несполучливите неща не би трябвало да ни отчайват, колко ги имам и аз, дали да не си направим етикет в блоговете за провалите, май ще е забавно:). Телешкото ти с аспержи е невероятно! Сладкиша ти изглежда фантастично и по никакъв начин това, което казваш не личи. Честита Първа Пролет, Ив и много нови вдъхновения ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Кате за рамото което ми даде :* ! Да ти кажа крушите и карамела бяха много вкусни ,ама само те :)) !
      Прегръдки ,мила и да ми изпратиш на фейса снимката с жабката :) !

      Изтриване
  2. Я не ми се тюхкай,ами качвай дори и "провалите",че те чакам като топъл хляб:)))))Тя ще ми приказва на мен,че не са и са получвали................,ами пред чии снимки ми текат л...те?!И сега:Ястието е повече от изтънчено поднесено ,а за вкуса не се съмнявам,а пък десерта не му личи колко му е твърда крушата:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Миленче :))! Аааа те крушите станаха много вкусни и меки - тях ги варих в захарен сироп с парче джинджифил , ама под тях беше проблема :)...както и да е ,поне се посмяхме с Роби :))!
      Прегръдка и хубава пролетна вечер !

      Изтриване
  3. хаха, всеки има такива пероди, не му се връзвай! Сега наближава Великден и като започнеш с едни козунаци :) ще видиш вдъхновение!Шегата настрана, телешкото е много изискано , пролетно и ще го опитам!Поздрав и топла прегръдка!И ще чакам козунаци! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е ,Сонче за проблемите ,ама те моите цели десет дена ,бе джанъм ..какво беше това чудо не знам, едно от друго по не ставаха за ядене :))....Роби започна да си мисли ,че е сменил жената хихи !
      А пък като си спомня за миналогодишните ми перипетии с козунаци не знам дали ще се наема да правя тази година ....е може и да опитам - един провал повече или по малко не обърква нищо :) !
      Прегръдка и от мен и хубава топла вечер !

      Изтриване
  4. Ваня,напълно разбирам твоето състояние.При мен също има моменти, когато нищо не ме вдъхновява и всичко ми е безинтересно и тогава си давам почивка.Ако ли пък насиля нещата не ми се получава, както трябва.
    Не виждам обаче от показаното някакъв повод за притеснение.
    Телешкото изглежда много вкусно,а със сладкишът ми даваш чудесна идея .
    Ще пробвам магическата торта в комбинация с плодове.
    Честита първа пролет,Ваня! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Мире ! Абе нали си знаем , че насила хубост не става :)! Пробвай с плодове твоята торта и после сподели , може пък твоите съставки да са по в хармония :) !

      Изтриване
  5. Ванче, направо е върхът това телешко, като от изискан ресторант. Със сигурност и двамата с Роби сте го харесали.
    А сладкишът - изглежда добре, но ти си знаеш как е на вкус. И аз имах подобно изживяване тези дни, но... все се подреждат нещата.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Гери ! За да бъда честна ще споделя , че не допадна особенно на Роби ,но той си е злоядко така ,че отдавна не ме тревожи , че се муси :)) ! На мен ми хареса много :) !

      Изтриване
    2. Значи, Ванче, ще те търся за помощ, защото и моят господин е злоядко и много претенциозен. Ще черпя от извора, както се казва.
      Усмивки ти изпращам! =)

      Изтриване
  6. Ванче, това телешко е като за кралска трапеза, а каквито и проблеми в кухнята да си имала, това е в миналото, тъй че няма какво да се вайкаш. И нещо в същия дух с проблемите- току-що си приготвих каша от коприва, в която сипах вместо краве мляко ванилово соево мляко, та това си е отвратителна комбинация - хапвах, преглъщах, ядосвах се и на финала смеейки се сама, преди прибирането на домашните..неусетно си я хапнах. А за фамилията направих нова....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)Благодаря ти ,Иглика ! Ммммм май наистина е станала неприятна комбинация -коприва с ванилия :) ! Ама нали има и поправителен :)!

      Изтриване
  7. Аморе,ако ще те успокоя .... и аз правих този сладкиш и на мен нещо не ми хареса тази долната част не мога да го оприлича на какво ми прилича но нещо не е така както ми се искаше.
    Иначе телешкото ти е невероятно така хубаво ми звучи рецептата.
    Честита да ви е първа пролет със Роби и прегръдки от мен за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Зиче :* ! Наистина стана вкусно телешко , а сладкиша го забравих вече :)) !
      Прегръдка ,мила !

      Изтриване
  8. Ах този сладкиш….такова внимание…и с джинджифил си му варила крушите и пак ти се опънал…развесели ме Ив:))
    На теб не ти е било сигурно много весело, ама споко…. не се кахари, всеки си има такива моменти, хора сме и нищо човешко не ни е чуждо. Аз съм сигурна че още утре ще ти се оправи вдъхновението и ще ни изненадаш с някоя фотогенична вкусотийка :))
    Ти да знаеш на мен каква седмица ми мина ? Аз пък в който магазин и да отидех, все нещо изпусках на земята и после се налагаше да чистят след мен и сега понеже ми е неудобно да отида пак….изобщо не пазаря:)))Ако ми напазарят… ще готвя :))*
    За телешкото какво да ти кажа…хем вкусно хем любимо…и с тези аспержи…муцка:)
    А последните две снимки ми разтвориха душата…прелестни!
    Прегръщам те и те целувам ...Слънце си ми ти:) Слънчева Пролет ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е някои круши като не разбират от джинджифил отиват в кофата :)) ! Затова пък днес направих един кекс с кокос да ме извиняват крушите ,ама ряпа да ядат пред него :) !
      Дани , изпращаям ти голяма ,сърдечна прегръдка и ти пожелавам предстояща сръчна седмица :* !Честита пролет !

      Изтриване
  9. Ив, всеки има такива периоди, а някои въэбще нико на света не може да ги вдъхнови да влязат в кухнята...но при теб е минал. Направила си много изтънчено ястие, поднесла си го изискано! Музата ти е дошла!
    Честита Пролет, много слънце и усмивки ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Бети ! В недалечно минало и аз не влизах с вдъхновение в кухнята и все ми се искаше да я няма :) ! Сега е любимата ми стая :) !

      Изтриване
  10. Мярнах една Ванюшка във Фейса :) :) :)и си викам я да видим Ванчето какво вкусничко е приготвила.Телешкото ти е божественнооооо а сладкишчето..бих го опитала с удоволствие.
    А лоши периоди всички си имаме Ванюшка,важното е да сме живи и здрави и да не се отчайваме от тук там несполучливи опити.Честита ти Пролет и ти желая много усмивки и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Таня ! Да сме здрави , а останалото се нарежда !
      Слънчева пролет и на теб !

      Изтриване
  11. Страхотно предложение, и аз правя нещо подобно....с чаша вино си е класика!
    Много пролетно настроение и усмивки и на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Ивана, много апетитно изглежда всичко! Искам и аз:)

    ОтговорИзтриване