6.03.2013 г.

Гратин с картофи , сьомга и грах


Гратин , на мен по ми прилича на мусака  , но  както и да го наречете все е много вкусно , ама много  и като забравите за момент за калориите ще му се насладите от сърце:)  ! Може би заприлича на мусака ,защото реших да го залея със сметана и яйце  , а рецептата съвсем не беше така . Нея открих в сп. ''Un mese in cucina'' . И  преди да ви я напиша ...... забелязахте ли новата ми покривка на сладки патки :) ....подарък ми е на Роби от майка му  !


 Продуктите :

250 гр. филе от сьомга 
150 гр. грах
3 картофа средна големина 
2 лукчета 'шарлот''
1 скилидка чесън
1 морков
чер пипер
сол
зехтин
сока на 1 лимон
1 к.ч. бяло вино 
За заливката :
1 яйце 
200 мл. готварска сметана

Всички продукти се готвят поотделно . В тенджерка  налейте зехтин и сложете граха ,нарязания на кубчета морков и скилидката чесън. Залейте с кафена чашка топла вода , захлупете и гответе докато остане на мазнина . 
Филето сьомга залейте със сока на един лимон и го оставете да се маринова 5 мин.  . Докато филето се маринова нарежете лука на дребно , сложете го в тиган с малко зехтин , нарежете рибата на кубчета , прибавете и нея . Капнете чашка бяло вино , захлупете и задушавайте до мазнина .  
Картофите сварете до готовност . Нарежете ги на едри кубчета . 
В тавичка смесете всички продукти , посолете , поръсете с чер пипер . Разбийте яйцето със сметаната и залейте гратина. Изпечете за 20 мин. на 180 гр. 
Сервирайте го топъл и да ви е сладко :) !
                                                                                          Чаоооооо ! Хубава сряда :* !




9 коментара:

  1. Хахаха, да си позваш покривчицата с патоците със здраве и много вкусотии да предлагаш върху нея :)
    Със сигурност предложението ти е много вкусно, хубаво си направила със заливката, аз обичам в ястията да има нещо млечно, макар че напоследък много върло привържениците на здравословното хранене отричат млечните продукти.
    С пожелание за още много подаръци от маминката на Роби за българската мома :))

    ОтговорИзтриване
  2. Първото, което забелязах е покривката ти,Ванюша,много симпатични птиченца я изпъстрят!Много уютно да ви е на масата и честито подаръче!И гозбичката е много апетитна!Е,признавам,че бих предпочела без сьомгата,някак не си допаднахме с нея,но пък и без нея ястието си е супер!С пожелание за ден с повече усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти е честита новата покривка,със здраве да си я ползвате!!Аз предпочитам рибата отделно,но пък изглежда много хубаво така направено,другото е въпрос на вкус и предпочитание!Хубав ден,очаквам нови идеи.... :)

    ОтговорИзтриване
  4. Айде сега пък мусака:)Забелязах покривката, аз да знаеш много разглеждам снимките в детайли:)И лопатката за сервиране и съдовете забелязах:) Красота е тук Ив!

    ОтговорИзтриване
  5. Добро, много добро си е предложението със заливката!Поздрави, Ванче! Покривката е много свежа и като от свекърва, да си я пазиш !;)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ,Инче,
    Роси,
    Светле,
    Кате ,
    Сонче най-сърдечно благодаря :* ! Наистина се зарадвах много на подаръка :) !
    Хубав следобед ,дами !

    ОтговорИзтриване
  7. Ванче чудесийка си сготвила. Не се и съмнявам колко е примамлива на вкус.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито красиво подаръче!
    Ястието, както и да го наречеш, е много апетитно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Покривката е прекрасна.......,а за единомислието ни получаваш ГУШШШШШШШШШ!!!!
    Прекрасно е гратинчето,Ив!

    ОтговорИзтриване