10.04.2013 г.

Пълнено със зеленчуци младо петле


От Мария и нейната публикация за млади петлета разбрах , че такива се продават и в Б-я .Та след като може да ги купите и у нас ви предлагам рецепта , която надявам се да ви хареса . Тя е от сп. ''Subito pronto '' ! 

Продукти за едно петле : 
петле - 350 гр. 
1 малка червена чушка 
3-4 зелени маслини (без костилка )
30 гр. пармезан 
1 лимон 
1 к.ч. бяло вино
1 с.л. галета 
1 яйце 
стрък розмарин 
2 скилидки чесън 
зехтин 
чер пипер 



Овкусете отвън и вътре петлето с чер пипер и сол. Нарежете чушката на малки парченца , пресовайте скилидката чесън и сложете продуктите в тиганче с малко зехтин . Запържете за около минута - две и отстранете от огъня . Прибавете , нарязаните маслини , щипка розмарин, галетата объркана с яйцето и пармезана ,посолете и полейте със сока на 1/2 лимон . 
Напълнете коремчето на петлето и зашийте отвора . С канап привържете крилцата и бутчетата. 
В широка тенджера налейте 1 к.ч. зехтин сложете скилидка чесън и клонче розмарин . Прехвърлете петлето вътре и запържете до зачервяване от всички страни . Полейте с бялото вино , останалия лимонов сок и чашка вода . Захлупете и задушете ястието 10 мин. 
Застелете дъното на тавичка с хартия за печене . Прехвърлете внимателно петлето там , полейте със соса от задушаването и печете на 200 гр. до приятен загар . 
Петленцата са млади и не им е нужно дълго готвене . 
Поднесете върху листа зелена салата и дано нямате един злояд Роби като моя в къщи (който никак не обича месо :) и който каза , че салатата била по вкусна от петлето :) ! 

                                                 Ма мигар е вярно :))...... Да ви е сладко ! Чаоооо ! 


9 коментара:

  1. Ванче, имам си и аз един "капризен Роби" (е, с друго име, но образно го казвам), та знам какво е да се приемат само неща, които на пръстите си мога да изброя... Ама виж, ние със сигурност ще си ги хапваме.
    Прекрасна рецепта си представила, а снимките са толкова приканващи!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ванче, все пак не чуваш репликата- "Аз това ям ли го или не?", както питаше едно познато вече израсло дете...А петлетата чудно си ги наредила, преглъщам вече...Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Ивана, от Мария разбрахме откъде да си купим петлета, ма още не сме стигнали до магазина. Което ми напомня, че вече имам две рецепти за проба;) Изглеждат чудничко!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ив, вкусна плънка си направила! Ароматно, сочно пилешко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Въобще не го вярвам това за салатата. Другият път прати петлето насам:)Така апетитно се е препекло, че ще го сънувам:)

    ОтговорИзтриване
  6. О, тук ме изуми, изключително рядко и необичайно мъж да не обича месо, ама какво пък - тъкмо повече ще има за теб :))
    Петлето е бомба, особено с това сосче отдолу... разкош!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох,малееееей,страшно вкусно е полегнало това петленце,Ваня!Много ми допада така пълненко и ароматно!Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ,
    Гери ,
    Иглика ,
    Мъхче,
    Тили ,
    Траянче ,
    Инче,
    Роси ! Много благодаря и хубав следобед ,момичета :*!

    ОтговорИзтриване
  9. Ама колко апетитно изглежда и с такова старание и любов направено…как ли пък не…. ще се мери със салатката:) Роби да има да взима:))) Нека си яде салатката тогава :)
    Хубав ден миличка!

    ОтговорИзтриване