3.04.2013 г.

Кекс с ябълки и стафиди



Съзрях го вчера тук , и днес вече ви предлагам да го опитате! Много вкусен , мек и ароматен кекс ! Как да се уверите ? Просто го направете!

Продуктите са: 
2 яйца 
3 ябълки ''Ренета''
250 гр. брашно 
1 бакпулвер
1 ванилия
150 гр. захар
90 мл. прясно мляко 
80 мл. олио
50 гр. стафиди 
сока на 1 лимон
1 с.л. ликьор ''мараскино '' - може да го заместите с мастика 
щипка сол 



Накиснете в хладка вода стафидите за 20 мин. Нарежете 2 от ябълките на кубчета , а третата на тънки резенчета . Полейте ги с лимоновия сок . 
Разделете жълтъците от белтъците . В купа сложете жълтъците със захарта и 2с.л. вода .Разбийте с миксер на пяна . Прибавяйте по малко от брашното ,което предварително сте размесили с бакпулвера и ванилията .  
Сместа става много гъста , затова аз прибавих и прясното мляко с олиото преди да сложа всичкото брашно   . 
В белтъците сложете щипка сол и ги разбийте на сняг . 
Добавете ги на порции към кексовата смес. Подсушете стафидите и ги оваляйте в брашно . Изтръскайте излишното и сложете половината в тестото заедно с ябълките нарязани на кубчета . Хомогенизирайте всички продукти добре . Намажете обилно форма за кекс с краве масло и набрашнете . Изсипете сместа , подредете резенчета ябълки на повърхността и поръсете с останалите стафиди . 
Изпечете кекса на 170 гр. за около 40 мин. 10 мин. преди да го извадите от фурната го намажете с краве масло и поръсете с кристална захар . Доопечете и охладете на дървена решетка !




Да ви е сладко :) ! Чаоооооооо !



21 коментара:

  1. Ив, страхотно изглежда! Разбирам нетърпението да го направиш веднага, сигурна съм, че си заслужава!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Определено изглежда прекрасно. Май всичко с плодове е вкусно, този сладкиш е доказателство.
    Поздрави, Ванче! =)

    ОтговорИзтриване
  3. мн ми харесва съчетание от ябълки и стафиди, представям си, че е мн вкусно вече

    ОтговорИзтриване
  4. Еха, тъкмо с кафенцето ми идва този сочен кекс, Ив! Чуден е просто! С удоволствие си открадвам едно парченце, а ти не ме издавай пред Роби :)))
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво,Ванюшка!Чуден сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  6. О, какъв ароматен, сочен, мек, и невероятен кекс!
    Обичам плодовите кексове!

    ОтговорИзтриване
  7. Де да можеше да си изпращаме парченца:):):) Страхотен е, Ив! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда страхотно! Като фен на ябълките веднага прилежно си записвам рецептата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ,
    Дани,
    Гери,
    Вероника ,
    Елти ,
    Жижи ,
    Бети ,
    Таня,
    Кате ,
    Гуинет ,
    от сърце благодаря ! Хубава вечер ,дами !

    ОтговорИзтриване
  10. Много си бърза, Ивана! Съзираш и вече е готов. Аз докато се натуткам и напасна времето.... забравям какво искам. Затова и имам тефтерче, де;)
    Изглежда наистина много мек и ароматен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма ала - бала ,Мъхче тук :)))....бързаш да хванеш мига , че вдъхновението е деликатно нещо :)) ! Пък аз нямам и тефтерче , де :) !
      Прегръдки ! Хубав четвъртък !

      Изтриване
  11. Браво, Ив!
    Непременно ще направя този сладкиш с любимите мои продукти – съчетание от ябълки и стафиди!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Генка ! Ябълковите сладкиши са любими и на мен !
      Поздрави ! Хубав четвъртък !

      Изтриване
  12. Чудесен е този кекс Ив…с любимите ми ябълки :) При първа възможност ще си го направя:)
    Хубав ден от мен…късметлийски :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дани ! И бързо оздравяване !
      Прегръдки !

      Изтриване
  13. Правя кекс с ябълки и стафиди и много ни харесва, но начина на подреждане е много интересен и красиво изглежда!
    Ще се възползвам при следващото правене на подобен кекс. Благодаря за идеята!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Ванче, този кекс изглежда божествено, както всяка твоя представена рецепта!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много е вкусно, благодаронсти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  16. Извинете ме за техническата грешка!

    ОтговорИзтриване
  17. Привет Ванче! Случайно попаднах на тази рецепта (хареса ми заглавието и снимката)и стигнах до първоизточника. :)) Страхотен е, още в събота ще го спретна, нищо, че вече избягвам да правя сладки неща, няма начин да пропусна рецептата ти!
    Поздрави и предгръдки!

    ОтговорИзтриване