Артишока е малко използваем , трудно намиращ се и почти непознат в Б-я зеленчук ! Е , не му е мястото по нашите ширини , но ако все пак случайно попаднете в супермаркета на него спомнете си за моята рецепта и още няколко ,които може да прочетете тук ! Казват ( медицинските светила :) ,че редовната употреба на артишок подпомага чернодробната дейност и пречиства дроба от токсините .
Рецептата ( като изключим майонезата ) която ще ви напиша е част от един диетичен ден . Може да обядвате или вечеряте с нея !
Продуктите :
2 големи артишока
100 гр. пушена сьомга
2с.л. кедрови ядки
1 голяма връзка магданоз
2 скилидки чесън
1 лимон
1 к.ч. бяло вино
2с.л. майонеза
сол
чер пипер
зехтин
Почистете артишока от дебелите външни листа . Отрежете го наполовина . С малка лъжичка издълбайте леко вътрешността . Налейте в тенджерка чашка вода , чашка бяло вино , 2-3 с.л. зехтин, щипка сол , 2 скилидки чесън и 1/2 от връзката магданоз нарязан на дребно . Сложете вътре почистения артишок , захлупете и оставете съда на умерен огън за около 30 мин.
Пригответе си плънката ,като нарежете на дребни парченца сьомгата , магданоза , посолите леко и овкусите с чер пипер и няколко капки лимонов сок. В сух тиган запечете за няколко мин. кедровите ядки . Добавете ги към рибата , сложете майонезата и объркайте продуктите много добре .
Извадете задушения артишок ,изчакайте да се охлади и напълнете чашките му с плънката . Подредете в голяма чиния и сервирайте с чаша бяло вино :) !
Да ви е сладко :) ! Чаоооооо !
Ох Ив,това искам да го опитамамам..
ОтговорИзтриванеВили , няма да ти хареса от пръв път :), но после се пристрастяваш :) !
ИзтриванеВанче с тия артишоци имам все премеждия .Понякога ги изрязвам прекалено,друг път по малко,преварявала съм ги и какви ли още не.Ще опитам по твоята рецепта.Чувала съм,че навремето са гледали артишок в България ама комунистите решили,че е буржоазна храна и..така се е позабравил.
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая Ванче!
Благодаря ,Танче ! Много интересна информация ми казваш , не знаех , че се е отглеждал и в Б-я ! Ма що пък са решили така ?...кой знае ...артишока е толкова полезен ! Ние есента си сложихме 10 стръка ,но са още малки ....ще берем догодина артишоци :) !
ИзтриванеПрегръдки ,Таня ! Хубави почивни дни !
Артишок съм виждала само на картинка,а вкусът въобще ми е неизвестен.
ОтговорИзтриванеВанче,като гледам чинийката не знам ,защо нещо все на сьомгата ми пада окото.:)
Все пак бъди сигурна ,че ако го засека някъде веднага ще си спомня за твоята рецепта.
Изглежда апетитно и ми е любопитно какъв е вкусът на артишока.
Прегръдка и приятна вечер!
Много ми е непознато това, Ив, но намеря ли ще опитам с удоволствие :) И на снимка ми е странно даже :) Но по-добре такава рецепта, отколкото за козунак :)))
ОтговорИзтриванеПрегръщам те силно и ти пожелавам топла и уютна вечер!
Никога не съм яла артишок, макар че от време на време го мервам в Била. Мисля, че Катето обясняваше как се чисти и приготвя тази екзотика. Изглежда доста добре, предполагам, че и на вкус е отличен.
ОтговорИзтриванеСлънчев уикенд от мен :)
Ив…приветствам всяка твоя рецепта приготвена с артишок :)
ОтговорИзтриванеВинаги си го похапвам с удоволствие!Радвам се от факта че живея в страна където този зеленчук е на почит и мога да си го купувам целогодишно.Полезен е за организма със наличието на фибри и нисък калориен индекс.
Връзва се отлично с риба и омлети а салатите са елексир със него:)
Много ще ми е драго ако и на българския пазар се наложи и популяризира!
Рецептата ти е чудесна и много подходяща за една лека вечеря (без майонезата за мен) :)
Прегръщам те и ти желая прекрасни събота и неделя:)
Много екзотично и вкусно, но не съм яла артишок:)
ОтговорИзтриванеМного вкусно, много!
ОтговорИзтриванеНяколко пъти съм яла артишок, но не на нашата ширина...:)
Страхотно си го приготвила, ИВ!
Цъ, не съм яла артишок, но при теб всичко изглежда апетитно и е време да опитам.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, Ивана!
Наистина трудно се намира, Ив, а е толкова вкусен, и аз го включих в няколко рецепти, направо съм полудяла по него, а ти наливаш масло в огъня с тези вкусотии! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриване