15.09.2013 г.

'' Короната '' на готвачката - '' La corona '' della cuoca



Бих написала '' короната '' на готвачката Ивана :) , щото тази си е моя и съм много горда и доволна  от резултата  ! Виждаше ми се много трудно отначало , после след като видях стъпка по стъпка в блога на Веси '' Сладко и солено '' как се прави добих кураж и за нула време се коронясах :) ! А коронованата ми особа беше аплодирана бурно от гостите ми снощи , щото към короната щедро  бях добавила и талиатели с рагу '' Болонезе '' , печена свинска рибица с пушен бекон и  ябълки , кростата с кокос и банани , домашно лимончело и много , много сладки приказки :) .....Ако на нас кафето ни е сладко заради приказките , на италианците яденето им е сладко заради тях :).....няма край бърборенето им край масата  и ако кажат ,че си тръгват към 12 в полунощ  очаквай ги това да стане към 1 , че и по-късно защото има още - ''приказки прави до масата '', '' приказки до вратата'' , ''приказки на първото стъпало пред вратата'' , приказки до колата '' , че и като се качат и ...оххх , нямат край , а на теб ти се иска да се бухнеш по-скоро в леглото след кулинарния маратон от деня :)  ! Въпреки това обичаме  посрещаме гости , а снощи имаше и едно гостенче на 7-8 месеца - таман за игра :) ! 
Минавам вече на рецептата ,  макар да е всеизвесна иска ми се да я имам и в моя блог !




Веси  е описала много добре стъпките за направата на питката , аз събрах снимките в колаж , надявам се се виждат добре и при мен ! 
Рецептата  и всичко останоло спазих дословно . 

Продукти : 
500 - 550 гр. брашно 
300 мл. течност , по равно прясно мляко и вода 
1 с.л. мед 
1 ч. л. сол 
20 гр. мая ( кубче ) 
3 с.л. зехтин 
2 яйца - едното от които за намазване 




Нямам машина за месене затова замесих тестото на ръка . А какво удоволствие е да го усещаш меко и дъхаво под ръцете си :) ! 
Отделяте си около 1/4 от измесеното тесто и разточвате на кръг малко по малък от диаметъра на тавата в която ще печете питката . От останалото направете 8 топки ( аз теглих всяка една излезе по 80 гр. ) ! Разположете топките на равно разстояние една от друга върху разточения лист тесто . Това става вече в тавичката застлана с хартия за печене . Разделете с нож на 8 триъгълника листа ,като разрезите стигат почти до края . 
Всеки триъгълник загърнете върху топката като притиснете върха за да залепне . 
Наръсете с малка цедка всеки триъгълник с брашно и направете украсителните нарези . 
Оставете питките да втасат при мен беше за около 30 мин. 
Разбийте жълтък с няколко капки зехтин и намажете само повържността на топките . 
Изпечете на 180 гр. до приятен загар  . И ...хапнете и се усмихнете както казва Веси :) ! 
                                                  От мен чаоооо ....хубав и мързелив  неделен  следобед :) ! 




15 коментара:

  1. Браво на готвача :)Много красиво си оформила короната Ванче.И така поръсена с брашънце,как да не обере овациите, много е апетитна.Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Hallo Ivana, wat een origineel en heerlijk gebak is dit. Ik ga het zeker een proberen.
    groeten, Ymme

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления Ив ! Просто великолепна корона :) И аз правих за Йорданов ден с това оформяне празнична пита венец , но твоята къде , къде е по красива :) Може би е от състсвките на тестото . Справила си се блестящо :)
    Прегръдка от мен и хубава септемврийска вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина корона, достойна не само за готвачка, но и за кралица в кухнята.Измайсторила си я!Прекрасни снимки на една изкусителна питка - корона! Поздравления, Ваня!

    ОтговорИзтриване
  5. Hello Ivana, this crown looks really delicious and you took beautifull pictures.
    greetings Caroline

    ОтговорИзтриване
  6. Ама се посмях, Ивче с теб и италианския маниер на гостуване :):):) Питката ти се е получила превъзходна - и аз те аплодирам! Записала съм си я, пък дано скоро стигна да я направя. Ако погледам още малко снимките ти току виж съм отложила лягането с час - два :) Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Еее, Ивана, и от мен имаш една корона- за тази красива пита, за рагуто, кростата и всички домашни вкусотии, с които си накарала гостите да не си тръгват;) Пожелавам ти да ти върви така- във веселби край масата и около нея с малки палавници и дълги раздумки на всяко стъпало;) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче, достойна корона си си приготвила, получила ти се е перфектно! И не се съмнявам колко апетитна е била до всички други вкусотии, които си измайсторила. Бъди винаги толкова вдъхновена, искрено ти го желая!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ив, трябва да пуснем едно предизвикателство - всеки да изработи по една корона!:) Смятам, че ти отдавна имаш своята, прекрасна си, успяла си обаче майсторски да се справиш и с тази, за което те аплодирам! И.. Ив... искам да ти дойда на гости!!!:))) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина си е твоята корона:) Разкошна е!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Ви , момичета :) ! И ....Кате ,заповядай , добре си дошла :* !
    Хубава седмица ,дами !

    ОтговорИзтриване
  12. Много ти е хубава короната, Ваня!
    Ти с такова меню и сладки приказки нали не разчиташ гостите да си тръгнат в същия ден, в който са дошли :)) Аз поне - не бих :)
    Поздрави и хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Пепи ! Разсмя ме с тръгването на гостите :))) !
      Хубав следобед !

      Изтриване
  13. Имаш своята корона, Ивана, много преди тази тематична пита!
    А настоящата изглежда страхотно като оформление и с разкошен вид, както и цялото ти меню.
    Комплименти, поздравления и хубави есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване