14.12.2013 г.

Торта ''Късмет''



Чак пък торта не е, по - скоро си е сладкиш и ако не са монетите върху нея да ти нашепват, че може пък като нищо да те споходи късмета през новата година друго късметлийско няма! А как не ми вървя днес с нея..... първо се опитах да я извадя от формата топла и тя се счупи :( ...после нагодила я някак си и украсила излязох навън на снимачната площадка, а там си е опасно да си разсеян .....обърнах се за миг и Отело (още съм му ядосана) със светкавичен  скок отмъкна една от крушите ....Какви са тез котки шоколад да ядат и круши не знам....А тортата за довечера за гости.....добре, че си направих една круша  в повече да заеме мястото на отмъкнатата.... 


 Ако ме питате какъв е вкуса на тортата ...не знам, по-късно ще разбера, но се надявам да е вкусна! Отвън е твърда, а като се счупи съзрях вътрешността, че е мека...ама така си пише и в рецептата! 

Продуктите тук са:
За тортата:
250 гр. черен шоколад
125 гр. краве масло
4 яйца (от наш'те си :)
200 гр. пудра захар

За украсата:
5 малки круши
100 гр. шоколад
50 мл. сметана течна 
100 гр. захар
500 мл. вода 
50 мл. бяло вино
2-3 карамфилчета

Начупете и разтопете шоколада на водна баня. Отнемете го от огъня и добавете разтопеното краве масло. Един по един добавете жълтъците. Хомогенизирайте сместа добре и на порции добавете пудрата захар. Белтъците разбийте на твърд сняг и ги добавете внимателно като бъркате от долу на горе.  Застелете форма за торта (22 см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене.Подмажете я с краве масло и набрашнете. Изсипете сместа вътре и изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна за 30 мин. Изчакайте да се охлади напълно и тогава извадете тортата. 
С остър нож почистете крушите от семките. В малка темджерка налейте водата и виното, добавете захарта и карамфилчетата. Сложете на котлона да заври и прибавете почистените круши. Варете ги 10-15 мин. Извадете ги на решетка, изчакайте да се охладят и ги полейте с разтопения на водна баня шоколад в който сте добавили и сметаната. Остава да ги наредите върху тортата, украсите с малко фалшиви монети  (но, пък лъскави:), пожелаете късмет  ....и бъдете внимателни ако наоколо се навъртат котки :)! 

                                                                              Чаооооо от мен! Хубава  съботна вечер!


22 коментара:

  1. Едно евърче и една круша и за мен ... с едно голяяяямо парче от сладкиша :)
    Няма само Отело круши да яде :) Хи хи хи ....
    И да кажеш дали е бил вкусен сладкиша Ив!
    Чаоооо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И круша и голямо парче имаш, Дани :) ...ох, още не ми е минал яда към тоз калпазанин :)!
      Чаоо Дани и ще кажа разбира се :)! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Разкошотия! Искам да съм котка в твоя двор ;)
    Чудна торта се е получила, Ивче и си поръчвам парче с късмет и мургава крушка :) (първоначално сбърках крушките със смокини, ама това не е важно :))) Хубава вечер, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искаш ти, ама ако знаеш как го гоних да го бия, май ще се откажеш:)!
      Благодаря, Снежи и дай Боже да е на късмет и здраве!
      Прегръдка, а аз ставам от компа, че Роби ми е дал срок ...а не съм готова след половин час, а е тръгнал без мен :)!

      Изтриване
  3. Ванче, как ме разсмя, ако знаеш... Явно днес денят е такъв, нищо, че вчера беше петък 13-ти. Аз пък отново правих трахана (преди малко), почти 3 тенджери загорих с нея, какво ли не беше... Чудо, ама в отрицателен смисъл. Е, накрая я докарах горе-долу. А твоят сладкиш едва ли е горе--долу, защото изглежда и звучи прекрасно. :) Дано да си доволна после и от вкуса.
    Поздрави и приятно гости! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно изглежда !
    А котките не са това, което бяха :)
    Явно обичат и круши!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз искам да съм на мястото на Отело!!! Приказна торта!

    ОтговорИзтриване
  6. Ха, днес ще да е бил странен ден, троши торта,че и не само,но новата се получи. Ама пък твоята е толкова привлекателна, а тези шоколадови круши в компания с парички са си чудно пожелание! Хубава неделя, Ив!

    ОтговорИзтриване
  7. Ив, пак интересна торта! Изненадваш ни постоянно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Ив, отново предлагаш нещо невероятно! Много е съблазнителен и красив сладкиш /торта/
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Сладурана си ти.....така ме разсмя и мен...
    Прегръщам те,Ванюшка!

    ОтговорИзтриване
  10. Хаха, Ив, с тази отмъкната круша мила така се смях от сърце:))) Аз ако съм цялата торта отмъквам!:) Пък после ми се сърди:))) Изглежда много вкусно и влажната текстура в средата както я описваш, ми напомня за браунис, което означава, че е с невероятен вкус. Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Егати котката?? Но пък тортата изглежда чудесно. утре да кажеш какво казаха гостите пък и ти. Убедена съм, пак си обрала овациите. Поздрав, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  12. Ивана, тортата е чудно вкусна! Блатът ми е любим, а тези круши са много оригинални! И Отело е бил на същото мнение! Ей, тези котки! И сред тях имало шокохолици!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда невероятно! А котката е уникална:)Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Еееееее .... уникална е!!!! Прегръщам те от сърце мила.

    ОтговорИзтриване
  15. Сърдечно благодаря за хубавите думи, момичета :*! Тортата беше чудесна на вкус и точно както пишеше в рецептата - хрупкава отвън, а с много мека и креместа вътрешност! Но, Внимание !!!!....Само за шокохолици :)!!!
    Прегръдки от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Ванче,не само късметлийска,ами и толкова ефектна си я направила!Като добавим и че е безумно сочна-просто перфектния десерт за любителите на шоколада!И с тези ароматни круши-дори и котките съблазни,мила!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. О, круши и шоколад - любима комбинация! Тази тортичка е само за фини мацета, Ивана :) Явно Отело е отмъкнал крушата да я носи на някоя Дездемона ;))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амии, хич не беше толкова романтичен, направо започна да си я яде сам :)!
      Тази година го няма обаче, лятото го сгази една кола :(!
      Благодаря, Ирма!
      Поздрави и хубава сряда!

      Изтриване