Ricciarelli di Siena заедно с kantucci toscani са едни от любимите коледни сладки подаръци за малки и големи в Италия! Те са типични за област Тоскана. Докато кантучите са твърди, сухи бисквити, ричарелите са нежни, топящи се в устата сладки от смлени бедеми, много захар и белтък. Опитате ли ги, гарантитам няма спиране докато не свършат:)! Прочетох много рецепти преди да избера тази.
Продукти:
300 гр. обелени сурови бадеми
250 гр. захар
1 белтък
настърганата кора на 1 лимон
3 с.л. вода
15 гр. пудра захар
15 гр. брашно
щипка амонячна сода
пудара захар за поръсване
Смелете обелените, сурови бадеми в блендер заедно с 200 гр. захар и настърганата лимонова кора. Прехвърлете полученото брашно в купа. Към останалата 50 гр. захар добавете 3 с.л. вода и сварете сироп за около 2-3 мин. Добавете го към бадемовото брашно, сложете щипка амонячна сода, 15 гр. пудра захар и 15 гр. бяло брашно. Омесете сместа, покрийте купата с навлажнена кърпа и оставете на хладно за 8 часа.
Разбийте с миксер един белтък с щипка сол за 2-3 мин. Добавете го към бадемовата смес. Омесете добре и разточете на повърхност обилно поръсена с пудра захар. Нарежете на ромбоиди и подредете сладките в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 160 гр. за 10-15 мин. в предварително загрята фурна без вентилатор. Наблюдавайте ги, аз малко ги препекох, а трябва да останат бели. Не ги пипайте преди да се охладят напълно!
После си ушийте едно торбе, загънете сладките в целофан и подарете на любими хора!
Ще останат възхитени от подаръка, вярвайте ми :)!
От мен чаооо! Хубав петък!
С нещо подобно ни черпи чинка ми, когато се приберем вкъщи. Ама прекрасни бадемови сладки, много ги харесвам... Представям си и твоите колко са изкусителни, Ванче, направо и аз се разтопих. :)
ОтговорИзтриванеУсмивки!
Благодаря за усмивките, Гери ......няма как да не се разтопиш, вкуса е чудесен :)!
ИзтриванеХубав петък, мила!
Ех, че симпатични сладки си направила, Ваня! Взимам си няколко бройки за млякото, което пия.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Взимай, Габи и да ти е сладка закуската:)!
ИзтриванеПоздрави! Хубав петък!
Ти си прекрасна! Друго няма да кажа.
ОтговорИзтриванеЕхаа - страхотно коледно настроение!
ОтговорИзтриванеПродължавай да ни радваш!
Усмивки!
Прекрасен коледен подарък ни поднасяш Ваня.Благодаря за идеята, подобна рецепта скоро гледах в едно кулинарно предаване.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Йоли,
ОтговорИзтриванеБорянка,
Ели, благодаря ви!
Хубав уикенд, дами!
Дали ще стане с орехи, вместо с бадеми?
ОтговорИзтриванеЩе стане сигурно, но вкуса ще е друг :)!
ИзтриванеИванче, Иванче, за мен има ли едно чувалче:))
ОтговорИзтриванеИма, Веси ....6 съм ушила и още ще направя:)!
ИзтриванеЕхе, какво сладко чувалче си напълнила, Ив! Празничното настроение вече започва да струи от твоят блог. Прекрасни са сладките. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Ами то си наближава празника, че да започнем от рано да ни е по лесно:)!
ИзтриванеПоздрав и за теб, Бонбон!
Трудно ще се изчакат да изстинат! :)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение за коледен подарък - оригинално и вкусно!
Прегръдка!
Права си, Тили ...не се чакат много:)!
ИзтриванеБлагодаря ти, прегръдка и за теб!
Прекрасни са, Ивана, направо нямам думи! Благодаря ти за споделената рецепта, ще ги приготвя със сигурност!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря на теб, Таня, ще ви харесат със сигурност:)!
ИзтриванеПоздрави! Хубав неделен следобед!
Ей ... това поднасяне в канапеното чувалче ме изкефи още като видях снимката на екрана на телефона си Ив!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност са се охладили вече ... но не зная дали ще са останали?
Страхотно коледно настроение струи от снимките ти! Прекрасни! Прекрасна си и ти!
Поздрави мила!
Охладиха се и се изпариха :)....но за теб ще направя пак, само кажи:)!
ИзтриванеДани, благодаря за милите думи!
С прегръдка! Хубава нова седмица!
Вчера ги приготвих, невероятен вкус и аромат! Много благодаря за споделената рецепта! :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря! Да ви е сладко, Мария:)!
Изтриване