13.11.2014 г.

Ричарели ( ricciarelli di Siena ) - коледни бадемови сладки


Ricciarelli di Siena заедно с  kantucci toscani са  едни от любимите  коледни  сладки  подаръци за малки и големи в Италия!  Те са типични за област Тоскана.  Докато кантучите са твърди, сухи бисквити,  ричарелите са нежни, топящи се в устата сладки от смлени бедеми, много захар и белтък.  Опитате ли ги,  гарантитам  няма спиране  докато не свършат:)!  Прочетох много рецепти преди да избера  тази.  


Продукти:
300 гр. обелени сурови бадеми 
250 гр. захар
1 белтък
настърганата кора на 1 лимон
3 с.л. вода 
15 гр. пудра захар
15 гр. брашно
щипка амонячна сода  
пудара захар за поръсване 



Смелете  обелените, сурови бадеми в блендер заедно с 200 гр. захар и настърганата лимонова кора. Прехвърлете полученото брашно в купа. Към останалата 50 гр. захар добавете 3 с.л. вода и сварете сироп за около 2-3 мин. Добавете го към бадемовото брашно, сложете щипка амонячна сода, 15 гр. пудра захар и  15 гр. бяло брашно. Омесете сместа, покрийте купата с навлажнена кърпа и оставете на хладно за 8 часа. 
Разбийте  с миксер един белтък с щипка сол за 2-3 мин. Добавете го към бадемовата смес. Омесете добре и разточете на повърхност обилно поръсена с пудра захар. Нарежете на ромбоиди и подредете сладките в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 160 гр. за 10-15 мин. в предварително загрята фурна без вентилатор. Наблюдавайте ги, аз малко ги препекох, а трябва да останат бели. Не ги пипайте преди да се охладят напълно!  



После си ушийте едно торбе, загънете сладките в целофан и подарете на любими хора! 
Ще останат възхитени от подаръка, вярвайте ми :)! 
От мен чаооо! Хубав петък!   



22 коментара:

  1. С нещо подобно ни черпи чинка ми, когато се приберем вкъщи. Ама прекрасни бадемови сладки, много ги харесвам... Представям си и твоите колко са изкусителни, Ванче, направо и аз се разтопих. :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за усмивките, Гери ......няма как да не се разтопиш, вкуса е чудесен :)!
      Хубав петък, мила!

      Изтриване
  2. Ех, че симпатични сладки си направила, Ваня! Взимам си няколко бройки за млякото, което пия.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Взимай, Габи и да ти е сладка закуската:)!
      Поздрави! Хубав петък!

      Изтриване
  3. Ехаа - страхотно коледно настроение!
    Продължавай да ни радваш!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен коледен подарък ни поднасяш Ваня.Благодаря за идеята, подобна рецепта скоро гледах в едно кулинарно предаване.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,
    Борянка,
    Ели, благодаря ви!
    Хубав уикенд, дами!

    ОтговорИзтриване
  6. Дали ще стане с орехи, вместо с бадеми?

    ОтговорИзтриване
  7. Иванче, Иванче, за мен има ли едно чувалче:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има, Веси ....6 съм ушила и още ще направя:)!

      Изтриване
  8. Ехе, какво сладко чувалче си напълнила, Ив! Празничното настроение вече започва да струи от твоят блог. Прекрасни са сладките. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Ами то си наближава празника, че да започнем от рано да ни е по лесно:)!
      Поздрав и за теб, Бонбон!

      Изтриване
  9. Трудно ще се изчакат да изстинат! :)
    Чудесно предложение за коледен подарък - оригинално и вкусно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Тили ...не се чакат много:)!
      Благодаря ти, прегръдка и за теб!

      Изтриване
  10. Прекрасни са, Ивана, направо нямам думи! Благодаря ти за споделената рецепта, ще ги приготвя със сигурност!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря на теб, Таня, ще ви харесат със сигурност:)!
      Поздрави! Хубав неделен следобед!

      Изтриване
  11. Ей ... това поднасяне в канапеното чувалче ме изкефи още като видях снимката на екрана на телефона си Ив!
    Със сигурност са се охладили вече ... но не зная дали ще са останали?
    Страхотно коледно настроение струи от снимките ти! Прекрасни! Прекрасна си и ти!
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охладиха се и се изпариха :)....но за теб ще направя пак, само кажи:)!
      Дани, благодаря за милите думи!
      С прегръдка! Хубава нова седмица!

      Изтриване
  12. Вчера ги приготвих, невероятен вкус и аромат! Много благодаря за споделената рецепта! :)

    ОтговорИзтриване