Май, че няма друг плод така ухажван от сладкишите като ябълката! За маслено тесто, пандишпанен блат, кремчета, пюренца, сосове все тя е насреща. За разхубавяване и лекуване пак тя....Освен вкусни, сладкишите с нея са и много красиви.....Достатъчно е да спомена ябълковия пай на Йоли, ябълковите мини пайчета н Бети, пай с ябълкови рози на Таня и на Катето и бутер розичките на Тинчето ......и още и още! Някой ден ще пробвам и аз някой ''розов'' пай, а сега ви предлагам кростата с цели ябъли .....
Продукти:
За тестото:
250 гр. брашно
100 гр. пудра захар
130 гр. краве масло
30 гр. смлени сурови бадеми
1 яйце+ 1 жълтък
1 ваниля
За пълнеж:
5 малки ябълки
шепа стафиди
шепа начупени на едро бадеми
За бадемовия крем:
100 гр. смлени бадеми
80 гр. кристална захар
1 яйце + 1 жълтък
50 гр. краве масло
В купа сложете брашното, ванилията, яйцето и жълтъка , захарта и нарязаното на парчета студено краве масло. Замесете меко тесто. Загънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин.
Издълбайте ябълките като същевремено ги почистите от семките и напълнете отворите с накиснати за 15 мин. в ром стафиди, натрошените бадемови ядки и 1 с.л. кафява захар. Сложете ги в тавичка, полейте всяка ябълка с леко разтопено краве масло и запечете за 10 мин. на 180 гр. в предварително загрята фурна.
За бадемовия крем разбийте леко с телена бъркалка яйцето, жълтъка и захарта. Добавете леко разтопеното краве масло и смлените на ситно бадеми.
Застелете тавичка (22-24 см.) с хартия за печене. Разточете тестото и го прехвърлете в нея като оформите висок борд. Изсипете крема, разстелете го равномерно и подредете ябълките отгоре. Поръсете със захар.
Изпечете кростатата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Охладете на решетка и...
да ви е сладко:)! От мен чаооо!
Ох , ох , ох .... от последната снимка направо ми се възбуди апетитът :) ... бива ли така Ив? :)*
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотия!
:) Има още..идваш ли? :)
ИзтриванеАма наистина ябълката си е царица на плодовите десерти, аз също подкрепям! :) И тази кростата... Ванче, ама и ти си царица!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
:)) Благодаря, Гери за царицата :))....
ИзтриванеПоздрави, мила и хубава вечер!
Много са ти различни и привлекателни рецептите! На човек му се иска всички да направи и да опита.:)
ОтговорИзтриванеЦелувки за поредната вкусотия!
:) Благодаря! С прегръдка!
ИзтриванеПрекрасно е! А в комбинация с бадеми, сигурно е неповторимо вкусно.
ОтговорИзтриванеСнимките са чудесно заснети и съблазнителни.
Поздрави!
Габи, благодаря!
ИзтриванеПоздрави!
Хихи откъде тръгна, къде ни доведе Ив:))) Какво правя в тази публикация изобщо аз, се питам:))) Та този сладкиш, който ни поднасяш, скъпа е поредното ти неустоимо предложение, с каква лекота ги приготвяш тези изкушаващи италиански ястия, възхитена съм! Поредното вълшебно предложение от теб, мила, прегръщам те!
ОтговорИзтриване:)) Еее, да след такъв увод логично е да сложа пай с рози, ама на не се наемам да го направя още, а исках да покажа колко са хубави сладкишите с ябълки :)! Веднъж писах един sms на Роби, така бях се омотала в думите, че той не разбрал какво искам да кажа, после като го прочетох и аз нищо не разбрах :), дано и сега не е станало така :)
ИзтриванеБлагодаря, Кате! Прегръдка и за теб, хубав четвъртък!
Чудна е кростата, Ваня.Веднага си записвам рецептата.Правила съм различни печива с нарязани, но не и с цели ябълки.Ябълката е на голяма почит в нашия дом, под формата на сокове, но правя понякога и сладкиши или печени ябълки.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека седмица !
Утре съм намислила да изненадам мъжете ! :) Купих ябълки ,май маслото ми е малко ;) ,но няма проблем ! Като го направя ще се отчета !
ИзтриванеГотово ,направих го ! Жесток е !!! На още нещо съм хвърлила око ! ;) ;) Но като го направя пак ще се отчета !
ОтговорИзтриванеСлаве, зарадва ме и ти благодаря за доверието в рецептата! Ще чакам да споделиш и за другото:)!
ИзтриванеХубав неделен следобед!