15.11.2014 г.

Панна котта с райска ябълка (panna cotta con salsa di cachi) и красив свещник от сухи листа



Райските ябълки - най-късните плодове на есента! Нависнали по клоните на дървото понякога останало даже без листа те греят с оранжевия цвят на късно, топло лято и имат сладкия вълшебен вкус на мед! А мед и сметана  кой не обича :) - това е десерта, който ви предлагам днес! Рецептата,  импровизация от много изчетени и скромния ми опит! 



Продукти:
200 мл. течна сладкарска сметана 
150 мл. пълномаслено прясно мляко
300 гр. пюре от добре узрели райски ябълки
2 с.л. захар 
8 гр. желатин 



Накиснете желатина в студена вода. В тенджерка излейте сметаната, прясното мляко и добавете 2 с.л. захар. Ако обичате по-сладко може и три, но плодовете са достатъчно сладки. Сложете тенджерката на котлона  и затоплете около 5-6 мин. . Течността не трябва да завира. Отнемете от огъня, добавете омекналия желатин и бъркайте докато се разтопи. Прибавете  пюрето от пасираните райски. Хомогенизирайте и прецедете през цедка. Насипете кремчето в чашки, може да ползвате тези за крем карамел! Когато крема се охлади, преместете чашките в хладилник за 6-7 часа. Преди поднасяне натопете чашката в топла вода за минутка  и обърнете в чиния, полейте с пюре от райска ябълка и  после .....
 .....ами после да ви е сладко :)! 
А от листата на дървото може да си направите красив свещник! Нанижете еднакви по големина листа  на конец, завържете краищата да стене на венец и сложете в някоя стара тавичка или красива чиния, поставете в средата свещ  и  свещника ви е готов! 
Красив е, нали? :)
 От мен чаооо! Хубава и топла есенна вечер!    



15 коментара:

  1. Прекрасен свещник, Иве! Очите ми останаха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли! И аз си го харесвам, може да изглежда обикновен, но стои много красиво на масата:)!
      Хубава неделя!

      Изтриване
  2. Още помня вкуса на твоята чудесна панна котта с ягоди. С удоволствие бих си хапнала и от тази!
    Свещника е много оригинален, за което те поздравявам!
    Целувки с вкус на райска ябълка! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)....идеята за свещника се получи:)!
      Хубава неделя! Целувки!

      Изтриване
  3. Купила съм една райска ябълка да опитам какво представлява, но разбрах че трябва да омекне. При теб е такова изобилие!
    Прекрасен десерт от "скромния ти опит" ! :))), а свещникът е разкошен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз имам 10 дръвчета и всички отрупани с плод. Често спират преминаващи коли и ме питат може ли да си наберат, има за всички :)! Но да, наистина трябва да омекнат и тогава са като мед, аз така оприличавам вкуса им:)!
      Благодаря :)...хубава неделя, мила!

      Изтриване
  4. Много блага панакота, а свещника е супер!

    ОтговорИзтриване
  5. Венецът е голям хубавец- листа да искаш, ще го открадна и аз;)
    А райската ябълка още е онеправдана у дома, заради не много очарователни спомени от детството. Толкова хубаво изглежда тази панакота, че мисля да и дам още един шанс. Прегръдка, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  6. Дай и шанс и ще ти стане любимка :)...и аз не я долюбвах до преди няколко години!
    Като знам какви красиви листа има в Б-я венеца ти ще стане даже по-хубав от моя :)!
    Благодаря, Мъхче! Хубава и спорна нова седмица! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. А на мен ми е любим плод ... то кое ли не ми е любимо на мен ;)
    Райски десерт мила Ив! И аз ще го направя :) И венчето от листенцата красиво и натурално ... насладих се на показаната от теб прелест! Чудесни снимки!
    Прегръщам теееее!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи го, Дани и ще чакам да ми кажеш дали ти е харесал:)!
      Прегръдка голяма и от мен!

      Изтриване
  8. Райските ябълки са божествен плод,жалко че тук в Италия не ги оценяват толкова.Този десерт е чудесен,а в съчетание с красивия свещник още повече.Успехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вероника!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  9. Много е красиво..
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване