Райските ябълки - най-късните плодове на есента! Нависнали по клоните на дървото понякога останало даже без листа те греят с оранжевия цвят на късно, топло лято и имат сладкия вълшебен вкус на мед! А мед и сметана кой не обича :) - това е десерта, който ви предлагам днес! Рецептата, импровизация от много изчетени и скромния ми опит!
Продукти:
200 мл. течна сладкарска сметана
150 мл. пълномаслено прясно мляко
300 гр. пюре от добре узрели райски ябълки
2 с.л. захар
8 гр. желатин
Накиснете желатина в студена вода. В тенджерка излейте сметаната, прясното мляко и добавете 2 с.л. захар. Ако обичате по-сладко може и три, но плодовете са достатъчно сладки. Сложете тенджерката на котлона и затоплете около 5-6 мин. . Течността не трябва да завира. Отнемете от огъня, добавете омекналия желатин и бъркайте докато се разтопи. Прибавете пюрето от пасираните райски. Хомогенизирайте и прецедете през цедка. Насипете кремчето в чашки, може да ползвате тези за крем карамел! Когато крема се охлади, преместете чашките в хладилник за 6-7 часа. Преди поднасяне натопете чашката в топла вода за минутка и обърнете в чиния, полейте с пюре от райска ябълка и после .....
.....ами после да ви е сладко :)!
А от листата на дървото може да си направите красив свещник! Нанижете еднакви по големина листа на конец, завържете краищата да стене на венец и сложете в някоя стара тавичка или красива чиния, поставете в средата свещ и свещника ви е готов!
Красив е, нали? :)
От мен чаооо! Хубава и топла есенна вечер!
Прекрасен свещник, Иве! Очите ми останаха!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли! И аз си го харесвам, може да изглежда обикновен, но стои много красиво на масата:)!
ИзтриванеХубава неделя!
Още помня вкуса на твоята чудесна панна котта с ягоди. С удоволствие бих си хапнала и от тази!
ОтговорИзтриванеСвещника е много оригинален, за което те поздравявам!
Целувки с вкус на райска ябълка! :))
Благодаря :)....идеята за свещника се получи:)!
ИзтриванеХубава неделя! Целувки!
Купила съм една райска ябълка да опитам какво представлява, но разбрах че трябва да омекне. При теб е такова изобилие!
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт от "скромния ти опит" ! :))), а свещникът е разкошен!
Поздрави!
Тили, аз имам 10 дръвчета и всички отрупани с плод. Често спират преминаващи коли и ме питат може ли да си наберат, има за всички :)! Но да, наистина трябва да омекнат и тогава са като мед, аз така оприличавам вкуса им:)!
ИзтриванеБлагодаря :)...хубава неделя, мила!
Много блага панакота, а свещника е супер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеХубав неделен ден!
Венецът е голям хубавец- листа да искаш, ще го открадна и аз;)
ОтговорИзтриванеА райската ябълка още е онеправдана у дома, заради не много очарователни спомени от детството. Толкова хубаво изглежда тази панакота, че мисля да и дам още един шанс. Прегръдка, Ивана!
Дай и шанс и ще ти стане любимка :)...и аз не я долюбвах до преди няколко години!
ОтговорИзтриванеКато знам какви красиви листа има в Б-я венеца ти ще стане даже по-хубав от моя :)!
Благодаря, Мъхче! Хубава и спорна нова седмица! Прегръдка!
А на мен ми е любим плод ... то кое ли не ми е любимо на мен ;)
ОтговорИзтриванеРайски десерт мила Ив! И аз ще го направя :) И венчето от листенцата красиво и натурално ... насладих се на показаната от теб прелест! Чудесни снимки!
Прегръщам теееее!
Направи го, Дани и ще чакам да ми кажеш дали ти е харесал:)!
ИзтриванеПрегръдка голяма и от мен!
Райските ябълки са божествен плод,жалко че тук в Италия не ги оценяват толкова.Този десерт е чудесен,а в съчетание с красивия свещник още повече.Успехи.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Вероника!
ИзтриванеХубава седмица!
Много е красиво..
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Ооо, Ив ♥️
ОтговорИзтриванеНе обичам райска ябълка, но пана котата изглежда толкова съблазнително, че може и да пробвам 😊
Благодаря, Миме!❤️
ИзтриванеИ аз като теб преди години не обичах райска ябълка, но сега чакам с нетърпение да узреят🙂
А Панакотата с нея стана много вкусна, точно както изглежда на снимката!🙂