Пицата е на любимия ми Bonci, с доста изменения, но една идея - картофите!
Опитайте я! Обещавам ви гурме изживяване! Е, тази на Бончи по го докарваше на гурме, но ще направя и покажа и нея :)! Рецептата за тестото е все същатата.....
Продукти:
За тестото:
400 гр. брашно
250 мл. вода
30 мл. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
8 гр. прясна мая от кубче
и още:
картофи
прясна наденичка
чубрица
Замесете тестото, сложете го в купа, покрийте с навлажнена кърпа и оставете да удвои обема си. Казвала съм и друг път, че отдавна слагам по малко количество мая. Пицата си втасва и така само трябва да я замесите малко по отрано.
Докато чакате втасването обелете няколко картофа, нарежете ги на тънки филийки и бланширайте във вряща, посолена вода за 2-3 мин. Прецедете ги и оставете върху кухненска салфетка за да се подсушат. Раздробете наденичката. Може да използвате и кайма, но наденичката няма нужда от допълнително овкусяване затова е по удобно пък и по-вкусно с нея!
Втасалото тесто разточете или раздърпайте леко. Сложете го в покрита с хартия за печене тава и оформете според размера и. Наредете върху тестото с леко застъпване кръгчетата картофи. Ако сте постещи спрете до тук, ако ли не разпръснете натрошената неденица и поръсете с щипка чубрица.
Изпечете в загрята на най-силни градуси фурна за около 15 мин. Извадете пицата от фурната и полейте със струйка зехтин! Сервирайте веднага, а аз чакам да споделите дали ви е харесала :).....
От мен чаооо! Хубава вечер! Ние с Роби ще печем кестени тази вечер:)!
Wow, this was my daughter's favorite in Rome!
ОтговорИзтриване:)
ИзтриванеЩе поместя малко наденичката и идвам да си постиме заедно:))) не, че наденичката не ми харесва, но ще си я скрия за по-натам:))) И кестени ми запазете:). Прекрасна вечер, Ив!
ОтговорИзтриванеТи ела, ама не знам дали ще постим, Бонбон....виж Роби е по-постенето :)!
ИзтриванеИ кестени и чаша вино с тях ....пристигай:)!
И на теб, Кате хубава и уютна вечер!
Опитвала съм в Гърция пица с добавка на картофи (добавка, защото имаше и други неща). Е, страхотна беше! Така че с удоволствие открадвам парченце. ;)
ОтговорИзтриванеПоздрав сърдечни и лека вечер, Ванче!
Благодаря, Гери!
ИзтриванеХубав четвъртък!
Ваня,
ОтговорИзтриванеаз правя пицата като предварително леко запичам тестото.Не знам дали е правилно, причината е, че когато се сложат отгоре продуктите тестото отгоре остава леко тестяно и влажно.Този вариант с картофи на тънки филийки не съм приготвяла.Картофите ги правя на пюре, или ги варя и режа на кубчета.Тогава слагам отгоре пюрето / леко намачкани са картофите / или кубчетата.Става много добре с мащерка и розмарин, типично по италиански.Твоят вариант с бланширани тънки филийки е много интересен.
Поздрави, чудна е рецептата !
Ели, пробвай вместо да я запичаш предварително след като сложиш продукрите да я оставиш 30 мин. и тогава опечеш! За пицата всеки трябва сам да намери правилния начин :)!
ИзтриванеБлагодаря ти и хубав следобед!
Интересен, малко необичаен вариант, но определено вкусна пица!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден, Ив!
Вкусна беше, Тили :), благодаря!
ИзтриванеПоздрав и за теб! Хубав четвъртък!
Отново изненада-щото има и картоф и тесто. Ама щом казваш гурме, ще си поглезя небцето;)) Ей тия гурмета ги най-обичам- без трюфели и опашки от мангуста;)) Апетитно!Поздрави, Ивана!
ОтговорИзтриванеПоздрав и за теб, Мъхче! Знам, че за нас звучи еретично картофи и тесто, но тук се прави често такава пица:)!
ИзтриванеХубав уикенд!
Страхотно изглежда и тази пица,Ваня,при теб те са винаги идеални!С пожелание за успешен петък и приятен уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси!
ИзтриванеХубав и слънчев уикенд!