Продукти:
300 гр. бъзов цвят
около литър и 200 мл. вода
100 гр. озахарени портокалови корички (по желание)
600 гр. захар
2 лимона
В удобна тенджера налейте около литър и 200 мл. вода. Добавете цветовете бъз и един нарязан на едри парчета лимон. Сложете съда на котлона и варете 10 мин. след завирането на водата. Отстранете тенджерата от котлона и оставете течноста за 12 часа след което прецедете добре през цедка и марля. Прибавете захарта и сложете съда на леко умерен огън. Варете сладкото около 1 и 30 мин. Отстранете съда от огъня и оставете настрана за 5-6 часа. Ако охладеното сладко е много гъсто излейте 1 к.ч. вода и върнете на котлона. Ако сте доволни от гъстотата му сложете тенджерата на котлона и когато заври излейте сока на един лимон и сложете портокаловите корички. Намалете огъня и напълнете сухи бурканчета с горещото сладко. Обърнете бурканчетата с капачките надолу до пълното им охлаждане. В бурканчетата може да сложите от сварения цвят бъз.
Да ви е сладко :)!
Приготвяла съм такова сладко преди години, не вярвах, че и на друг ще хрумне, чудесно е и твоето!
ОтговорИзтриване