4.06.2020 г.

Овчарски пай със спанак, гъби и шунка


Продукти:
1 кг. картофи
300 гр. гъби
300 гр. спанак
150 гр. шунка на тънки резани 
2 яйца
100 мл. прясно мляко
50 гр. настърган пармезан
щедра щипка настъргано индийско орехче
1 скилидка чесън
щипка черен пипер
сол
зехтин 
краве масло
галета 



Обелете картофите сложете ги в тенджера със студена вода, посолете и сварете. Още топли ги пресовайте на гладко пюре. Добавете бучка краве масло и 100 мл. прясно мляко и объркайте добре до пухкава смес. Овкусете с щипка черен пипер и щедра щипка настъргано индийско орехче. След като пюрето се охлади добавете две яйца и настъргания пармезан. Хомогенизирайте добре. 


В тиган налейте 1 к.ч. зехтин. Добавете скилидка чесън и нарязания спанак. Задушете до омекване, отстранете скилидкта чесън и охладете. Нарежете гъбите на филийки. Сложете ги в тенджерка и с бучка краве масло, посолете и задушете докато останат на мазнина.  Застелете дъното на форма 18 см. с парче хартия за печене. Стените намажете с краве масло и посипете обилно с галета. На дъното сложете пласт от картофеното пюре. Следава спанака. Отгоре покрийте с пюре и наредете шунката нарязана на тънки резани. Покрийте пак с пюре и наредете гъбите. Покрийте с картофено пюре и посипете с галета.  Сложете на места парченца краве масло. 


Изпечете овчарския пай на 200 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 20-25 мин. 
Да ви е сладко! :) 



1 коментар: