Агретите са ей тази трева дето я виждате под мръвките :) ! Много търсих из нета и речниците ми как е името и на български , за съжаление не намерих нищо ,затова я оставих с италианското и име .Всъщност на диалекта тук се казва и росколани:)!
Остава много свежа и след сваряването и . В предвид любовта на агнешкото месо към всички зелении :)може да използвате за рецептата спанак , коприва , зелен лук или
разни други :)....
В съд с посолена вода сварявате агретите ,прецеждате ги ,подправяте със зехтин и лимонов сок.
В по дълбок тиган наливате малко зехтин и за по минутка две запържвате агнешкото месо. Напръсквате с малко бяло вино , наливате чашка топла вода . Слагате няколко листа салвия , скилидка чесън ,сол . Затваряте съда и задушавате до омекване на месото . Малко преди да свалите от котлона поръсете леко с червен пипер . Поднесете топло върху зелениите :).. Да ви е сладко :)....а към ястието аз направих набързо и една фокача със скаморца и прошуто котто ...ето как:
Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна .
И за къде без най- италианския сладкиш:))....кростата със сладко от сини сливи ........
Правя я поне веднъж в седмицата ...макар ,че имам публикация за нея ще драсна набързо рецептата:)....
Разбийте 120 гр. меко кр. масло с 80 гр. захар. Прибавете 1 яйце , 1/2 пак .бакпулвер ,щипка сол , брашно около 200 гр. и замесете меко тесто . Оставете за 30 мин. в хладилник . Разточете на кора около половин см. ...с помощта на точилка прехвърлете диска в подмазана и поръсена с брашно тавичка (26 см). Надупчете повърхността с вилица. Намажете с мармалад по избор . От топче предварително оставено тесто изрежете ленти и ги поставете върху мармалада . Оформете малък борд по края на тавата. Може да намажете с разбит жълтък . Аз не мажа :)....Печете на 180 гр. до порозовяване . Извадете веднага от фурната за да не изсъхне много сладкиша.
Е това е ...да ви е сладко ,а от мен хубав вторник и надявам се усещате вече пролетта:))!!! Чаооооооооо!
Иванааааа,как можа .....
ОтговорИзтриванеДва дена реших ,че ще съм на разтоварване,а ти да правиш тези вкусотии:))
Това агнешко и скаморцата така ми приковаха очите! Прекрасни предложения,браво!
Тук направо мога да получа кулинарен шок....от кое по-напред да се пресегна,като от първото до последното са умопомрачително вкусни и все от моята кръвна група!Фокачата със скаморца/много го харесвам това сирене,ама е доста скъпо тук/ е трепач,агнешкото и то с този великолепен загар...ммммм!А кростатата ми е най-много на сърце!Разкошно меню,Ив!
ОтговорИзтриванеЕ сега вече я разбрах Мъхчето защо ми се кара,трудно се издържа и трудно се избира от много и все вкусно!
Прегръдки!
Ив,нямаш ли милост? Какви са тези чудеса? Прави са момичетата, че да се чудиш от кое да си вземеш,а аз се чудя от кое да спретна по- напред. С агнешкото още малко ще изчакам, обаче с фокачата и кростата ще действам. Не съм купувала никога от скаморцата и нямам представа какъв вкус има. Можеш ли да определиш приблизително с какво може да се замени? Не че няма да стане с всякакъв вид сирене и кашкавал, ама поне да се доближим до автентичността на рецептата. И аз ще помоля- по-малко ни изкушавай. Мъчим се да влизаме във форма за морето.
ОтговорИзтриванеКакто винаги ми беше много уютно и вкусно при теб! Поздравления и усмихната седмица (че още е в началото си).
Оффф, момичета вярвайте ,че се чувствам виновна -хи хи :) (не е вярно ) ,ама правете като мен (щото и аз съм на диета ,де:) ..гответе и си останете само с аромата от сготвено :)..ха да видя ще устискате ли :)! От всичкото туй за мен беше само агнешкото (че той Роби не яде агнешко , па и телешко , па и свинско ,чак се чудя как е пораснал 2 м. (1.97:) ...Нинче , скаморцата може да заместиш успешно:) с кашкавал , аз замествам кашкавала със скаморца тук:))....Благодаря ви ,дами , че ме посетихте и харесахте предложенията ми ! А аз тази седмица има да готвя :)..Роби има в събота рожден ден (50 год.:),поканили сме 18 за събота и 10 за неделя приятели и роднини :) и познайте какво готвене ще падне :) ..и 2 торти мисля да правя ,че да видим как ще се справя с този маратон :)...
ОтговорИзтриванеА на вас хубава вечер :*!
Тези вкусотии ги гледам гладна след работа :)
ОтговорИзтриванеДруг път тук ще влизам похапнала!
Обичам всякакви треви, но тази няма да мога да я ползвам!
А фокачата е чудесна!
Поздрави и хубава вечер!
Много е вкусно цялото меню,благодаря за интересните рецепти.Пожелавам ти спорни приготовления за празника,че и аз миналата седмица готвих за повече гости,че и постещи,знам какво е,но ти ще се справиш.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Ивана, тия половината неща, дето си ги вложила в менюто за първи път ги чувам. Сега ще трябва да обикалям магазините да търся, защото окото ми е много лакомо, а това което виждам тук определено ми хареса;)
ОтговорИзтриванеКростата е по моя вкус;)))
Е, направо се разтапям от тези италиански ястия! Точно така трябва да ги оставяш с италианските им названия! Абсолютно всичко, което показваш ме впечатлява, обожавам кулинарните пътешествия, особено от първа ръка:)! Благодаря ти за насладата, Ив! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИв, стягай се и започвай голямото приготвяне и готвене. И най-важното- снимай и за нас. Обожавам италианска кухня,но за съжаление се ограничава с познания по лазаня, пици и спагети. Всяко нещо научено от теб само обогатява знанията ми.
ОтговорИзтриванеЩе чакам с нетърпение публикациите ти след тържествата. И да ти е жив и здрав рожденика!
И аз като Мъхче, не съм чувала повечето неща, ама всичко изглежда ужасно вкусно! :)
ОтговорИзтриване