27.03.2012 г.
Солена торта с круши ,горгонзола и орехи
Отдавна исках да направя тази солена торта и все не се решавах , не можех да си представя вкуса на круши и сирене ,макар да казват тук ''Не казвай на стария селянин колко е вкусно сирене с круши'' ! Е, наистина е много вкусно - убедих се сама , че открих топлата вода поне за себе си!
След кратка справка с няколко списания се спрях на рецепта от '' Cucina moderna'' .
Рецептата е лесна ,бърза и вкусна :
За нея ви трябват ...лист бутер тесто ( по възможност кръгъл) , една круша , 50 -60 гр. орехи, 30 гр. пармезан, 200 гр. сирене''горгонзола'' , щипка чер пипер (може и без него).
Разстилате бутер тестото в тавичка (24см) като оставяте бордовете да прехвърлят ръба .
Надупчвате дъното с вилица . Разстилате едро натрошените орехи . Отгоре слагате настъргания пармезан . Нарязвате крушата на дълги филийки и я потапяте е купа със студена вода и сока на един лимон за 5-10 мин. Изваждате ,подсушавате с кухненска салфетка. Нареждате парчетата круша върху пармезана . Нарязвате горгонзолата на малки кубчета и я разпределяте около плода . Слагате върху всяко парче круша половинки орехи .
Печете в предварително загрята фурна 10 мин. на 180 гр. Намаляте фурната на 170 гр. и доопичате за още петнайсетина минути.
Да ви е сладко :) ! Чаооооооооооо и хубав вторник !!!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Голяма вкусотийка е станала тортата!Много ми допадна рецептата!Към съчетанието круша и сирене преди и аз като теб бях скептична,но после установих,че комбинацията е чудесна!
ОтговорИзтриванеХубав вторник и на теб!
Поздрави!
Ааааа не! Една от любимите ми комбинации. Мога и само леко запеченки круши със сиренце да си хапна, а ти какво си сътворила! Голяма изкусителка си!
ОтговорИзтриванеМного изкусително изглежда тази торта!
ОтговорИзтриванеИ аз не съм опитвала сирене с круши, но щом толкова много хора харесват тази комбинация, значи е хубаво ;)
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Благодаря ви Мира , Кате , Ели , че наминахте !
ОтговорИзтриванеХубав вторник ! Прегръдки !
Леле, Ваня, много апетитно изглежда! А и звучи лесно за изпълнение, такива рецепти най ги обичам!Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда!Но с какво може да се замести сиренето "горгонзола"?
ОтговорИзтриванеМай с нищо :( ...може би ще стане вкусна и с друго сирене от рода на ементал или скаморца ,но вкуса ще е друг .В горгонзолата има плесен ,която в прави уникална на вкус .
ОтговорИзтриванеИзглежда вкусно,и как няма,с тази комбинация на круши със сирене и орехи и за разкош завити в бутер тесто.Ще пробвам този вариант,че аз по принцип ги запичам само,като предястие,без тесто.То това наистина си торта.Благодаря за споделената рецепта.
ОтговорИзтриванеХубав ден,Ивана!
Умирам за това съчетание :)
ОтговорИзтриванеЧудесно се е получило!
Правя го и като тарта, и като пица!
Сърдечни поздрави, Ивана и хубава вечер!
Ив, това е СУПЕР! Много ми хареса! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВАНЧЕ ПАК СЛАДОСТИ В ТВОЯТА ПУБЛИКАЦИЯ.
ОтговорИзтриванеМного ми хареса рецептата и съчетанието на продуктите.
Силни приятелски прегръдки мила.
Страхотно попадение,мила!Изключая синьото,че не го харесвам,но пък с моцарела,бри,камамбер или скаморца направо бих изяла и тавата!Ще направя и аз обезателно,отивам да си те отметна!
ОтговорИзтриванеПробвай и със смокини когато се появат-страхотия е!
Чудесна е тортата!Комбинацията на плодове и сирене ми е любима, пък и орехи - разкош!Да си призная, често ям ябълки със сирене, когато не са ми достатъчно сладки!Поздравления за рецептата!Ще се възползвам!Хубави дни!
ОтговорИзтриванеТъй, туй ще е за по-следващата седмица в моята програма. Благодаря и за тази рецепта, Ив!
ОтговорИзтриванеПосле ще докладвам :)