27.03.2012 г.

Солена торта с круши ,горгонзола и орехи


Отдавна исках да направя тази солена торта и все не се решавах , не можех да си представя вкуса на круши и сирене ,макар да казват тук ''Не казвай на стария селянин колко е вкусно сирене с круши'' ..:) Е, наистина е много вкусно - убедих се сама  , че открих топлата вода поне за себе си :)))))))......
След кратка справка с няколко списания се спрях на рецепта от '' Cucina moderna'' .
Рецептата е лесна ,бърза и  вкусна :



За нея ви трябват ...лист бутер тесто ( по възможност кръгъл) , една круша , 50 -60 гр. орехи, 30 гр. пармезан, 200 гр. сирене''горгонзола'' , щипка чер пипер (може и без него).
Разстилате бутер тестото в тавичка (24см)  като оставяте бордовете да прехвърлят ръба . 
Надупчвате дъното с вилица . Разстилате едро натрошените орехи . Отгоре слагате настъргания пармезан . Нарязвате крушата на дълги филийки и я потапяте е купа със студена вода и сока на един лимон за 5-10 мин. Изваждате ,подсушавате с кухненска салфетка. Нареждате парчетата круша върху пармезана . Нарязвате горгонзолата на малки кубчета и я разпределяте около  плода . Слагате върху всяко парче круша  половинки орехи . 
Печете в предварително загрята фурна 10 мин. на 180 гр. Намаляте фурната на 170 гр. и доопичате за още петнайсетина минути. 



                          Да ви е сладко :) ! Чаооооооооооо и хубав вторник !!!
                         

14 коментара:

  1. Голяма вкусотийка е станала тортата!Много ми допадна рецептата!Към съчетанието круша и сирене преди и аз като теб бях скептична,но после установих,че комбинацията е чудесна!
    Хубав вторник и на теб!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ааааа не! Една от любимите ми комбинации. Мога и само леко запеченки круши със сиренце да си хапна, а ти какво си сътворила! Голяма изкусителка си!

    ОтговорИзтриване
  3. Много изкусително изглежда тази торта!
    И аз не съм опитвала сирене с круши, но щом толкова много хора харесват тази комбинация, значи е хубаво ;)
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви Мира , Кате , Ели , че наминахте !
    Хубав вторник ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, Ваня, много апетитно изглежда! А и звучи лесно за изпълнение, такива рецепти най ги обичам!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно изглежда!Но с какво може да се замести сиренето "горгонзола"?

    ОтговорИзтриване
  7. Май с нищо :( ...може би ще стане вкусна и с друго сирене от рода на ементал или скаморца ,но вкуса ще е друг .В горгонзолата има плесен ,която в прави уникална на вкус .

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда вкусно,и как няма,с тази комбинация на круши със сирене и орехи и за разкош завити в бутер тесто.Ще пробвам този вариант,че аз по принцип ги запичам само,като предястие,без тесто.То това наистина си торта.Благодаря за споделената рецепта.
    Хубав ден,Ивана!

    ОтговорИзтриване
  9. Умирам за това съчетание :)
    Чудесно се е получило!
    Правя го и като тарта, и като пица!
    Сърдечни поздрави, Ивана и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Ив, това е СУПЕР! Много ми хареса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. ВАНЧЕ ПАК СЛАДОСТИ В ТВОЯТА ПУБЛИКАЦИЯ.
    Много ми хареса рецептата и съчетанието на продуктите.
    Силни приятелски прегръдки мила.

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно попадение,мила!Изключая синьото,че не го харесвам,но пък с моцарела,бри,камамбер или скаморца направо бих изяла и тавата!Ще направя и аз обезателно,отивам да си те отметна!
    Пробвай и със смокини когато се появат-страхотия е!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна е тортата!Комбинацията на плодове и сирене ми е любима, пък и орехи - разкош!Да си призная, често ям ябълки със сирене, когато не са ми достатъчно сладки!Поздравления за рецептата!Ще се възползвам!Хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Тъй, туй ще е за по-следващата седмица в моята програма. Благодаря и за тази рецепта, Ив!
    После ще докладвам :)

    ОтговорИзтриване