9.03.2012 г.

Focaccia alla pugliese или лучник по италиански


Вкусна фокача която може да мине и за предястие . Типична за област Пулия ,а аз видях рецептата в списание разбира се:)....От изобилието на лук  ми напомни за нашия лучник затова и сложих заглавието ''лучник по италиански'' ,но само до тук ,защото всичко друго е различно :) ... Ето ви и рецептата : 
За тестото ползвах от готовото разточено тесто за фокача , но ако ви трябва рецепта може да погледнете в раздел ''фокача'' в блога ,където съм публикувала рецепта по която я правя когато не бързам  за никъде ...:))....
Първо си пригответе плънката ,като нарежете на полумесеци около 3-4 големи глави лук . Сложете го в тиган ,налейте малко зехтин, чашка вода и ч. л. захар. Захлупете и задушавайте 20 мин. 
.

Когато лука омекне прибавете шепа маслини без костилки , 2-3 нарязани на дребно аншоа (може да използвате и нашите рибки ''Перла''), десетина каперси , сол и щипка лют червен пипер . Оставете всичко на огъня още 5 мин. Отстранете , поръсете с 40 гр. настърган пармезан ,разбъркайте добре и оставете да се охлади. 
В тавичка (22см.) подмазана и поръсена с брашно разстелете тестото като оставите краищата да прехвърлят ръба . Надупчете дъното с вилица. 
Прехвърлете  охладената плънка и загънете краищата на тестото върху нея. Намажете обилно със зехтин . Печете фокачата на 190 гр. в предварително загрята фурна .
Уктасете с няколко пръстенчета от люта чушка и сервирайте студена . 
                                                 Да ви е сладко :) !



                           От мен чаоооо и хубав петъчен ден ! Прегръдки :*!

14 коментара:

  1. Страхотен лучник, нямам думи! Веднъж само съм приготвяла подобно изделие с лук и сирене и беше много вкусно. А това ще е направо божествено.
    Поздравления и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен е, Ив! Страхотен! Думи нямам, голяма вкусотия!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм, страшно апетитно изглежда!
    На моя мъж ще му хареса със сигурност.
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Ванче по Италиански по Български грабвам едно апетитно парче и изчезвам:))))
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова апетитно изглежда лучника ,Ваня!
    Влюбих си в него,благодаря за идеята!
    Бързо ,лесно и много вкусно!
    Ще пробвам задължително.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммммм,много голямо парче бих си взела от лучника ти,Ивана,невероятно вкусен изглежда наистина!Рецептата е отлична,благодаря!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда превъзходно,много апетитен.Ще го пробвам,никога не съм правила лучник,но правя често празеник.Благодаря за идеята.Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, че апетитно, Ивче! Прекрасен е станал!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ,моничета :)! Ще ви хареса ,гарантирам;!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Много добре изглежда, а как обичаме лук!Със сигурност ще го харесаме! Благодаря за рецептата!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Ах, чудесна, добре че сега ставам от масата.
    Приятен уикенд желая!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна е :)
    Обичам лучник, но този предполага да
    е по-различен и вкусен!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Ивана, неустоим е този италиански лучник,сочен и апетитен е на прекрасните ти снимки!!!

    Хубава неделя, прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  14. Определено ще ни е сладко. Красива и чудесна на вкус(предполагам) фокача (лучник).
    Много ми допадна рецептата, а и ще прегледам раздел фокачи:)

    ОтговорИзтриване