21.03.2012 г.

Артишок с яйца


Aртишока е в разгара на сезона си , рецепти колкото искаш ...ето една бърза и вкусна за лека вечеря :) ....
Почиствате от твърдите външни листа и отрязвате около 2 см. от върха. С малък нож изчиствате мъха в сърцевината на артишока . Накисвате ги за 10 мин.  в съд със студена вода и сока на един лимон. 


В дълбока тенджерка наливате 1/2 ч. ч. вода , 1/2 ч. ч. бяло вино , щедра щипка сол и нарязан магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 к. ч. зехтин . Подреждате артишока с чашката нагоре , захлупвате и задушавате 30 мин. 
Загрявате фурната на 190 гр. Нареждате задушения зеленчук в тавичка с малко олио , разтваряте леко чашките . Разделяте яйцата на  белтъци и жълтъци.  
В средата на всеки артишок изсипвате само белтъка и запичате за десетина минутки. 
Щом белтъка стегне добре изсипвате отгоре му жълтъка . Доопичате за 2-3 мин. 
Поръсвате леко със сол и чер пипер и сервирате топло . 
                                        Да ви е сладко :).....а от мен лек и слънчев следобед :) !!!



14 коментара:

  1. Много вкусно изглежда.Жалко ,че при нас няма артишок.

    ОтговорИзтриване
  2. Много е вкусно,но нямаме артишок.

    ОтговорИзтриване
  3. То с този променящ се климат ,като нищо може да започне да се отглежда и в България :)....да си имате рецепта под ръка до тогава:)) !

    ОтговорИзтриване
  4. Артишок гледам всяка неделя в супермаркета, но ме е страх да пробвам, за да не се проваля;)
    Изглежда приятно, а щом спец като теб казва, че е редно да го опитам, другия път ще взема;)
    Мерси, Ивана, че пак ме съблазняваш с интересно предложение;)

    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда примамливо,кога ли ще мога да опитам..Благодаря за споделената рецепта,надявам се някой ден да се възползвам.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ивана,пак си поднесла нещо интригуващо и много интересно,а пластовете белтък и жълтък много ми допадат като идея и се е получило страхотно!
    С пожелание за много усмивки и слънце!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, жалко, че в наше село нямаме артишок.
    Много съм заинтригувана от този зеленчук, но засега само си записвам рецепти.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. А, не! Пак ще ме тормозиш с този артишок! :) Страхотна си! Прегръщам те! И тази рецепта изглежда много вкусно!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за милите коментари ,момичета :) !
    Кате, бих ти пратила цяла касетка , стига да беше по- близо :)) !

    ОтговорИзтриване
  10. Абе този артишок действаал и за отслабване-четох някъде.Ванче,ти затова ли си приготвяш мине не мине време....Не мога да си представя вкуса му-нещо не ме грабва...
    Поздрави,миличка-прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Много оригинална рецепта, Ивана,
    изглежда красиво и апетитно - харесва ми!
    Благодаря за споделената рецепта,
    сърдечни поздрави, слънчева и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Толкова красиво изглежда. Никога не съм опитвала артишок, но обичам безмесни блюда и съм сигурна, че ще хареса и на мен и на мъжа,е без детето.

    ОтговорИзтриване
  13. Много е полезен,а и вкусен !

    ОтговорИзтриване
  14. Приятно ми е че попаднах в твоето блогче и то точно на рецепта с моя любим артишок!Обичам всичко с артишок а твоето предложение е красиво,вкусно,диетично и всичко събрано в едно!Ще остана да разгледам това вкусно местенце!
    Хубав ден от мен Дани и благодаря за вкусното предложение!

    ОтговорИзтриване