Aртишока е в разгара на сезона си , рецепти колкото искаш ...ето една бърза и вкусна за лека вечеря :) ....
Почиствате от твърдите външни листа и отрязвате около 2 см. от върха. С малък нож изчиствате мъха в сърцевината на артишока . Накисвате ги за 10 мин. в съд със студена вода и сока на един лимон.
В дълбока тенджерка наливате 1/2 ч. ч. вода , 1/2 ч. ч. бяло вино , щедра щипка сол и нарязан магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 к. ч. зехтин . Подреждате артишока с чашката нагоре , захлупвате и задушавате 30 мин.
Загрявате фурната на 190 гр. Нареждате задушения зеленчук в тавичка с малко олио , разтваряте леко чашките . Разделяте яйцата на белтъци и жълтъци.
В средата на всеки артишок изсипвате само белтъка и запичате за десетина минутки.
Щом белтъка стегне добре изсипвате отгоре му жълтъка . Доопичате за 2-3 мин.
Поръсвате леко със сол и чер пипер и сервирате топло .
Да ви е сладко :).....а от мен лек и слънчев следобед :) !!!
Много вкусно изглежда.Жалко ,че при нас няма артишок.
ОтговорИзтриванеМного е вкусно,но нямаме артишок.
ОтговорИзтриванеТо с този променящ се климат ,като нищо може да започне да се отглежда и в България :)....да си имате рецепта под ръка до тогава:)) !
ОтговорИзтриванеАртишок гледам всяка неделя в супермаркета, но ме е страх да пробвам, за да не се проваля;)
ОтговорИзтриванеИзглежда приятно, а щом спец като теб казва, че е редно да го опитам, другия път ще взема;)
Мерси, Ивана, че пак ме съблазняваш с интересно предложение;)
Лека вечер!
Изглежда примамливо,кога ли ще мога да опитам..Благодаря за споделената рецепта,надявам се някой ден да се възползвам.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Ивана,пак си поднесла нещо интригуващо и много интересно,а пластовете белтък и жълтък много ми допадат като идея и се е получило страхотно!
ОтговорИзтриванеС пожелание за много усмивки и слънце!
Ех, жалко, че в наше село нямаме артишок.
ОтговорИзтриванеМного съм заинтригувана от този зеленчук, но засега само си записвам рецепти.
Поздрави и пожелания за хубав ден!
А, не! Пак ще ме тормозиш с този артишок! :) Страхотна си! Прегръщам те! И тази рецепта изглежда много вкусно!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите коментари ,момичета :) !
ОтговорИзтриванеКате, бих ти пратила цяла касетка , стига да беше по- близо :)) !
Абе този артишок действаал и за отслабване-четох някъде.Ванче,ти затова ли си приготвяш мине не мине време....Не мога да си представя вкуса му-нещо не ме грабва...
ОтговорИзтриванеПоздрави,миличка-прегръщам те!
Много оригинална рецепта, Ивана,
ОтговорИзтриванеизглежда красиво и апетитно - харесва ми!
Благодаря за споделената рецепта,
сърдечни поздрави, слънчева и усмихната пролет, Диана
Толкова красиво изглежда. Никога не съм опитвала артишок, но обичам безмесни блюда и съм сигурна, че ще хареса и на мен и на мъжа,е без детето.
ОтговорИзтриванеМного е полезен,а и вкусен !
ОтговорИзтриванеПриятно ми е че попаднах в твоето блогче и то точно на рецепта с моя любим артишок!Обичам всичко с артишок а твоето предложение е красиво,вкусно,диетично и всичко събрано в едно!Ще остана да разгледам това вкусно местенце!
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен Дани и благодаря за вкусното предложение!