Май че няма по-разкошен плод от крушите за сладкиши ....иска ми се да направите тази кростата за да споделим чудесния и нежен вкус на бадемов крем с круши и маслено тесто ! Рецептата е от сп.''Subito pronto'' . Веднага щом я видях реших ,че това ще е следващия сладкиш който ще направя.....няма да го хваля повече - уверете се сами !
Продукти:
За тестото :
120 гр. краве масло
100 гр.захар
210 гр. брашно
1 яйце
1/2 ч.л. бакпулвер
За пълнежа :
100 гр. бадеми
170 гр. захар
2 жълтъка
200 мл. прясно мляко
20 гр. брашно
1 к.ч. лимончело (ликьор от лимони )
40 гр. краве масло
настърганата кора на 1 лимон
пудра захар за поръсване
2-3 круши
Замесете меко ,маслено тесто от изброените продукти .Завийте тестото с дом. найлон и приберете за 30 мин. в хладилник . Пригответе си хартия за печене и отгоре и разточете вече охладеното тесто на тънка ( 5мм. ) кора. Прехвърлето кората с хартията в тавичка (24 см.) и оформете по високи бордове . Посипете дъното на сладкиша с половината от смлените бадеми и приберете тавичката в хладилника докато приготвяте крема .
Смелете бадемите в блендер с 2 с.л. захар. Разбийте останалата (от 170 гр.) захар с двата жълтъка .Добавете брашното , 1/2 к. ч. лимончело (тук може да прочетете как се прави домашно лимончело) , кората от лимона , прясното мляко и останалата половина от смлените бадеми. Сложете сместа на умерен огън и бъркайте докато се сгъсти (5 мин.).
Отстранете от огъня и добавете кравето масло ,бъркайте докато маслото се разтопи . Изчакайте крема да се охлади напълно .
Извадете тавичката от хладилника и изсипете крема върху тестото . Отгоре наредете нарязаните круши .
Печете на 180 гр. за около 35-40 мин. в предварително загрята фурна . Изключете фурната и оставете сладкиша вътре за още половин час.
Извадете го от фурната , махнете хартията за печене и сложете в подходящ поднос .
Поръсете с пудра захар и ..... да ви е сладко :) !
Чаоооо и хубава вечер във вторник! Прегръдки !
Е, Ванче, не мога да не си оближа пръстите, ако ми попадне само едно от парченцата! Страхотен сладкиш, как да му устои човек!? Прелест! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Дани :)....нескромно е да кажа ,но заслужено приемам овации :)))) ! Стана страхотен :) !
ИзтриванеКаква красотааа!!! Толкова вкусна изглежда тази кростата, че незнам дали има някой, който би и устоял! Прекрасна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Ради :* !
ИзтриванеЧудесни аромати, събрани на едно място!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Сонче !
ИзтриванеЛеле Ийв, разби ме с тази кростата!
ОтговорИзтриванеАма наистина съжалявам, че не си ми наблизо:(
Целувки за теб и поздрави за консуматора на кростатата (визирам Роби:))))
Кате и аз съжалявам ,мила :( ...но пък се радвам ,че се познаваме макар и виртуално :) ! Благодаря! Целувки !
ИзтриванеХубава сряда !
Ох само ме изкушаваш с с тия плодови десерти, не мога да отслабна от тебе ;))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Нали трябва да пазим окръжността ,Мария :)) ..за какво отслабване говориш:) !
ИзтриванеБлагодаря ,мила ! Хубава сряда !
Вие с Катето ме побъркахте с тези вашите круши и невероятни вкусотии.:)
ОтговорИзтриванеМного примамливо Ванче невероятен сладкиш!
Много прегръдки от мен!
Благодаря ,Зиче :) ! Ние с Катето без да се наговаряме често готвим едни и същи продукти ,но по различен начин :))!
ИзтриванеПрегръдки ,приятелко с пожелание за хубава сряда !
Е,Ваня, много примамлив сладкиш! Много ми хареса снимката с поръсената вилица! Продължавай, продължавай , а ние ще преглъщаме...Чудна кростата!
ОтговорИзтриванеТова маслено тесто се съчетава с много плодове и се получават невероятно вкусни десерти!
ОтговорИзтриванеИзкушаващи снимки!
Поздрави!
Разкошен десерт! Кростати, панакоти и разни други италиански сладости обожавам приготвени от теб!!! Ив, честит празник!
ОтговорИзтриванеЧудесен десерт! Много изкушаващи снимки, както винаги в твоя блог:)
ОтговорИзтриванеЧестит празник!
Прекрасна!Честит празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Таня ,Tilia,Кате ,Кокона ,Траянче:) ! Честит празник и на вас :* !
ОтговорИзтриване