4.09.2012 г.

Кростата с круши и бадеми - Crostata di pere e mandorle


Май че няма по-разкошен плод от крушите за сладкиши ....иска ми се да направите тази кростата за да споделим чудесния и нежен вкус на бадемов крем с круши и маслено тесто  ! Рецептата е от сп.''Subito pronto'' . Веднага щом я видях реших ,че това ще е следващия сладкиш който ще направя.....няма да го хваля повече - уверете се сами !



Продукти: 
За тестото : 
120 гр. краве масло 
100 гр.захар 
210 гр. брашно 
1 яйце 
1/2 ч.л. бакпулвер

За пълнежа : 
100 гр. бадеми 
170 гр. захар
2 жълтъка 
200 мл. прясно мляко
20 гр. брашно 
1 к.ч. лимончело (ликьор от лимони ) 
40 гр. краве масло 
настърганата кора на 1 лимон
пудра захар за поръсване 
2-3 круши 

Първо си пригответе крушите като ги нарежете на тънки кръгчета . Залейте ги със сока на 1 лимон и 1/2 к. ч. лимончело . Приберете ги в хладилник докато приготвяте сладкиша.
Замесете меко ,маслено тесто от изброените продукти .Завийте тестото с дом. найлон и приберете за 30 мин. в хладилник . Пригответе си хартия за печене и отгоре и разточете вече охладеното тесто на тънка ( 5мм. ) кора. Прехвърлето кората с хартията в тавичка (24 см.) и оформете по високи бордове . Посипете дъното на сладкиша с половината от смлените бадеми и приберете тавичката в хладилника докато  приготвяте крема .



Смелете бадемите в блендер с 2 с.л. захар. Разбийте останалата (от 170 гр.) захар с двата жълтъка .Добавете брашното , 1/2 к. ч. лимончело (тук може да прочетете как се прави домашно лимончело) , кората от лимона , прясното мляко и останалата половина от смлените бадеми. Сложете сместа на умерен огън и бъркайте докато се сгъсти (5 мин.).
Отстранете  от огъня и добавете кравето масло ,бъркайте докато маслото се разтопи .  Изчакайте крема да се охлади напълно .


Извадете тавичката от хладилника и изсипете крема върху тестото . Отгоре наредете нарязаните круши . 
Печете на 180 гр. за около 35-40 мин. в предварително загрята фурна . Изключете фурната и оставете сладкиша вътре за още половин час. 
Извадете го от фурната , махнете хартията за печене и сложете в подходящ поднос . 
Поръсете с пудра захар и ..... да ви е сладко :) ! 



                                      Чаоооо и хубава вечер във вторник :) ! Прегръдки !



18 коментара:

  1. Е, Ванче, не мога да не си оближа пръстите, ако ми попадне само едно от парченцата! Страхотен сладкиш, как да му устои човек!? Прелест! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дани :)....нескромно е да кажа ,но заслужено приемам овации :)))) ! Стана страхотен :) !

      Изтриване
  2. Каква красотааа!!! Толкова вкусна изглежда тази кростата, че незнам дали има някой, който би и устоял! Прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни аромати, събрани на едно място!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле Ийв, разби ме с тази кростата!
    Ама наистина съжалявам, че не си ми наблизо:(
    Целувки за теб и поздрави за консуматора на кростатата (визирам Роби:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате и аз съжалявам ,мила :( ...но пък се радвам ,че се познаваме макар и виртуално :) ! Благодаря! Целувки !
      Хубава сряда !

      Изтриване
  5. Ох само ме изкушаваш с с тия плодови десерти, не мога да отслабна от тебе ;))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали трябва да пазим окръжността ,Мария :)) ..за какво отслабване говориш:) !
      Благодаря ,мила ! Хубава сряда !

      Изтриване
  6. Вие с Катето ме побъркахте с тези вашите круши и невероятни вкусотии.:)
    Много примамливо Ванче невероятен сладкиш!
    Много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Зиче :) ! Ние с Катето без да се наговаряме често готвим едни и същи продукти ,но по различен начин :))!
      Прегръдки ,приятелко с пожелание за хубава сряда !

      Изтриване
  7. Е,Ваня, много примамлив сладкиш! Много ми хареса снимката с поръсената вилица! Продължавай, продължавай , а ние ще преглъщаме...Чудна кростата!

    ОтговорИзтриване
  8. Това маслено тесто се съчетава с много плодове и се получават невероятно вкусни десерти!
    Изкушаващи снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошен десерт! Кростати, панакоти и разни други италиански сладости обожавам приготвени от теб!!! Ив, честит празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен десерт! Много изкушаващи снимки, както винаги в твоя блог:)

    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ,Таня ,Tilia,Кате ,Кокона ,Траянче:) ! Честит празник и на вас :* !

    ОтговорИзтриване