1.09.2012 г.
Миди натюр и още .....домашни талятели
Обичаме ги в къщи и ги готвя често . Тук наблизо( Monte Conero) казват ,че се ловят най-вкусните миди от Адриатическо море . Това е една от най-често приготвяните ми рецепти . От 1 кг. миди може да приготвиш и първо и второ за двама ....
Продукти :
1 кг. миди
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. бяло вино
3-4 скилидки чесън
1 връзка магданоз
сол
Почистете мидите от полепнали водорасли като го остържите с остър нож . Обикновенно тук в магазините за риба има машина в която ти ги почистват и така избягваш досадното стъргане !
В голяма тенджера налейте водата и виното . Прехвърлете вътре мидите . Посолете , поръсете с нарязания на ситно магданоз и скилидки чесън.
Варете докато мидите се отворят (около 5-6 мин) . Аз ги варя и малко повече . Тези от мидите които останат затворени изхвърлете .
Сервирайте топли в голяма чиния ,а отделно в купичка може да налеете от водата в която са врели и да топвате препечен хлебец...много е вкусно!
Написах домашни талятели ,но не съм ги правила аз . Майсторът им е на Роби майка му .
Аз само гладах и не ми се видя трудно ,някой ден ще пробвам!
Соса обаче си е мой и за него ви трябват :
300 гр. миди
1 скилидка чесън
няколо малки доматчета ''чери''
чер пипер
сол
зехтин
Запържете скилидката чесън в зехтина . Отстранете я и добавете сварените по горната рецепта миди . Посолете леко , поръсете с чер пипер и прибавете нарязаните на половинки домати . Налейте 1 черпак от водата на мидите и оставете соса да поври 5-6 мин.
В голяма тенджера с подсолена вода сварете талятелите (на пресните им трябват не повече от 5 мин. ) .Прецедете ги и ги прехвърлете при мидите . Бъркайте на огън докато пастата се овкуси добре . Сервирайте веднага . Да ви е сладко !
Чаооооооо ....желая ви хубава събота ! Прегръдки :* !!!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Страхотно ухание се разнася от страниците на този блог! Ивче, много ми допада предложението, обичам всички съставки, които си използвала и изглежда божествено! Прекрасен уикенд и много усмивки! :)
ОтговорИзтриванеОбожавам миди! Страхотни са! Представям си как е с талятели:)Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеОбичам такива рецепти - лесни за изпълнение и с малко и свежи продукти! Късметлийка си, че имаш достъп до свежи миди и от предишната публикация - смокиново дърво :-).
ОтговорИзтриванеДомашната паста наистина се прави лесно, особено ако имаш и машина :-)и е толкова по-вкусна от онази в опаковка :-)
Ив, каня се да пробвам рецепта с вино, но все още не откривам пресни миди. А когато открия такива съм твърде далеч от кухнята:). Но при първа възможност ще ги направя! Приятна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря , Дани ,Траянче , Дени ,Кате :) !
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица !
Толкова мем привличат мидите и като визия и като храна! Страхотна привилегия да живееш до място, където са едни от най-вкусните миди!Това лято ходихме до известна в България мидена ферма, там има и ресторант, много уютен и с много предложения в менюто. Беше вкусно,и там предлагаха миди,подобно на твоите, но със спагети.
ОтговорИзтриванеБеше ми много приятно да си спомня, благодарение на твоите снимки.Харесвам такива прости, пресни и обикновени ястия, но с много вкус и свежест.
E questo e un piatto straordinario l ultima settimana abbiamo scoperto un negozio a Plovdiv dove si vendevano belle cozze dal nostro mare e tre giorni per pranzo spaghetti con le cozze ma se devo essere sincera non li ho mai provate con la pasta fresca li faccio di sicuro a ti averto come sono venuti a propozito cara faccio una grande fatica di trovare in Bulgaria la panna fresca puoi chedere le ragazze dove si la comprano ce a bila ma e un percento basso ti ringrazzio in anticipo ciao cara Ivana
ОтговорИзтриване