9.11.2012 г.

Кростата с банани - Crostata di banane


Един от най правените сладкиши в къщи :)  ...Рецептата е от тук , по нея промених само тестото ,защото посоченото освен ,че е готово е и леко солено  ! Нямам представа защо пък са решили точно с такова да я направят :) ! Аз ползвах това което си приготвям винаги за кростата ! 



Продукти за тестото :
210 гр. брашно 
110 гр. краве масло
100 гр. захар  
1 яйце 
1 к. л. бакпулвер 
1 ванилия 
За крема : 
 2 жълтъка 
250 мл. прясно мляко 
3 с.л. захар 
1 с.л. брашно 
кората на един лимон 
За гарниране :
2 банана 
50 гр. черен шоколад 
сока на 1 лимон 



Нарежете маслото на малки парчета . Смесете го със захарта и баршното примесено с бакпулвера . Сложете и леко разбитото яйце , ванилията . Замесете меко тесто . Направете го на топка ,увийте в найлон и приберете в хладилник за 30 мин. 
Застелете дъното на тавичка (24 см.) с намокрена и изцедена от водата хартия за печене . 
Разточете охладеното тесто на кръг . С помощта на точилка го прехвърлете в тавичката , като оформите високи бордове . Надупчете с вилица дъното на тестото , застелете с алуминиево фолио и насипете отгоре боб . Ето тук  и тук може да видите как става . 
Сложете тавичката в загрята на 180 гр. фурна и изпечете блата . 
Изпечената кростата оставете да се охлади , а бобчето приберете за следващата :) ! 
Разбийте двата жълтъка със захарта и брашното и добавете млякото . Сложете на котлон и бъркайте докато крема се сгъсти . Отнемете от огъня и добавете настърганата лимонова кора . Разбърквайте от време на време за да   не се получи отгоре коричка . 
Кростатата охладена ,крема също -  остава да ги съберете :)....налейте кремчето в тестената черупка и изчакайте още час . 
Нарежете бананите на кръгчета и ги напръскайте с лимоновия сок. Така няма да покафенеят , а ще си останат жълти даже и на другия ден. 
Наредете ги в кръг  и полейте с разтопения на водна баня шоколад ! 
                                                                 Да ви е сладко :) !

                                                   Чаооооо и хубава петъчна вечер :* !!! 



25 коментара:

  1. ЕЕЕ не се издържа вече с твоите изкушения значи!:)))
    Неустоима е кростата пък и снимките ти са фантазия!!!!
    Прегръщам те силно мила!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз мисля като Зиче! При това много красиво декорирани изкушения :)
    Поздравления за поредното чудесно предложение!

    Слънчев уикенд ти желая, и вкусен, и вкусен, в което не се и съмнявам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ,Зиче ,Инче :) ...хубав уикенд и на вас ! И вкусен ,вкусен :))) !

    ОтговорИзтриване
  4. Поредното вкусно предложение-креместобананово изкушение.
    Поздравления!
    Хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ехе, тези твои кростати са коя от коя по-хубава!Такова креместо е много изкушаващо!И много красиво е оформена!Поздрави1

    ОтговорИзтриване
  6. ееее ама това не се трае,тръгвам за Италия:)))
    страхотна кростата мила!
    Прекрасни почивни дни ти желая!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  7. Голяма вкусотия! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна кростата, Ив! Много ми харесва твоят вариант за тестото, при първа възможност ще го изпробвам. Хубава вечер! :))

    ОтговорИзтриване
  9. Ама така апетитно си ги наредила тези кръгчета!
    И тестото и пълнежът са супер вкусни!
    Сърдечни прегръдки и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Вчера и днес си просто неустоима с тия вкусоти! Поздрави, Ив!

    ОтговорИзтриване
  11. Ваня, ти си специалист-експерт в кростатите!Наистина коя от коя ,по-красиви и несъмнено вкусни!Онази портокаловата също е много красива, а тази,наредена като за изложба!Целувки и прегръдки и приятен уйкенд!

    ОтговорИзтриване
  12. О, не последната снимка я махни, моля те, не се издържа просто!!!!!!!!!!!! Ив, как я направи тази снимка, от кростата ли е от какво ли не знам, обаче ще излезе през монитора ти казвам. Да излезе, ама очи пълни, а ръце празни:). Страхотна е!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Вълшебство някакво си сътворила :о и не мога да се отлепя от монитора! Прекрасно изглежда! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Подкрепям всички изказали се преди мен и те поздравявам за прекрасния сладкиш,Ваня!
    При теб е винаги красиво и вкусно!
    Хубав уикенд ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  15. След малко почвам да го майсторя и аз тоя разкош.Чуден изглежда. Приятни почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви ,момичета за отделеното време ,за хубавите думи ,за приятелството Ви !
    С прегръдка ! Пожелавам Ви сладки почивни дни :) !

    ОтговорИзтриване
  17. Този сладкиш ми е сред любимите! Не знаех, че му казват кростата. Аз като го приготвям си го наричам пай.

    ОтговорИзтриване
  18. А такаааа:)
    Кростата или пай, все ми е едно:) това което виждам е божествено!
    А аз се чудя какъв сладиш да спретна за утрешния празник!!!
    Прегръдки Ванюша!

    ОтговорИзтриване
  19. Неустоимо изглежда, Ивана!
    Последната снимка е страшно изкусителна!
    Поздрави и хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ив, наистина е неустоим този сладкиш! Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Ванюшка, гледам снимчиците с чашка кафе в ръка и преглъщам ли преглъщам! Просто е невъзможно да не усетиш вкуса на това прекрасно сладкишче и да не му се насладиш (макар и от разстояние)! Да си жива и здрава миличка! Целувки и прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
  22. Ив, кростатата ти е страхотна, но никога няма да забравя другата ти, портокаловата- омая ме с вида си, чакам да се появят хубави портокали, за да я направя някой ден! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Ох, какъв хубав блог имало тук! Пък аз чак сега разбирам :) Ще го следя с интерес! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Елена :) ! Надявам се да ти харесат рецептите ми !
      С поздрав !

      Изтриване