5.11.2012 г.
Финокио на фурна
Малко познат и почти неизползван зеленчук вбългарската кухня .Тук може да прочетете кратка информация за финокио ,резене ,фенел - все едно и също е :) ! Това е и един от зеленчуците ,който ми допадна веднага след като дойдох в Италия за разлика от артишока и аспержите :) !
Финокиото може да се яде сурово , варено или печено и ако обичате мириса и вкуса на мастика ,анасон със сигурност ще ви хареса:) !
Рецептата ,която ви предлагам е от сп. '' Cucinare bene '' ! Ако ви попадне финокио опитайте я :)....
Продуктите :
2 бр, финокио
50 гр. извара
1 пушен кремвирш
1 яйце
10 гр. пармезан
сол ,чер пипер
бучка краве масло
Почистете финокиото от по-дебелите външни листа , отстранете зелената част и разрежете на две . В тенджера с подсолена вода сварете зеленчука за 10 мин.
През това време нарежете кремвирша на дребни парченца , разбийте яйцето и го смесете с изварата . Прибавете и нарязания кремвирш. Посолете и поръсете с чер пипер . Хомогенизирайте добре получената смес.
Извадете свареното финокио и издълбайте малко от вътрешността на всяко парче за да си направите място за пълнежа . Напълнете зеленчуците с яйчено - изварената смес , поръсете с пармезан и отгоре сложете по парченце краве масло . В тавичка застлана с хартия за печене налейте малко олио . Сложете напълнените финокии и запечете във фурната за 15 мин. Сервирайте топли .
Да ви е сладко :) .....чаоооо от мен и лека нова седмица :) !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много апетитно изглежда! Знам аз, че това е резене, но до сега не съм го виждала в България.А бих го опитала с удоволствие...
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Ив!
Ивана, изглежда много вкусна и бърза манджа! До сега с резене нищо не съм правила, но ще пробвам някой ден.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Aз си бях харесала една салатка с този зеленчук и така не я направих, заради съмнението че няма да ни допадне на вкус.
ОтговорИзтриванеСега като гледам как си направила и основно ястие с него Ванюша, ще взема да си купя и да изпробвам и двата вариянта:)
Изглежда много апетитно!
Поздрави и топла прегръдка!
Ванче, изглежда интересно, а е и бързичко за приготвяне, но все още съм леко скептична как би се приел у дома подобен вкус...ама ако не се пробва няма как да разбера все пак...Топла вечер!
ОтговорИзтриванеНепознат за мен зеленчук,но пък изглежда вкусно и крехко.
ОтговорИзтриванеПриятен ден,Ванче!
Мисля ,че на вкус ще ми допадне този зеленчук.
ОтговорИзтриванеВанче,ястието изглежда свежо и сочно!
Приятен и усмихнат ден!
Гледам го при нас на пазара и много ми харесва за снимки, но все не мога да се престраша да направя нещо с него.
ОтговорИзтриванеНа какво наподобява на вкус и консистенция Ийв?
Целувки Аморе и пожелания за хубав ден*)
Това си ми прилича на копър но има грудка отдолу.:)))))
ОтговорИзтриванеЗа първи път чувам и виждам такова растение .
Иначе това което си направила като рецепта изглежда страхотно.
Силни прегръдки и много целувки!
Благодаря ви ,момичета за отделеното време и мили думи :) ...Кате , ако харесваш анасонов вкус със сигурност ще ти допадне ...суров този вкус се усеща много свежо ,не мога да го оприлича на никой друг познат в Б-я зеленчук .Може да се направи и салата от него като се отстраният дебелите външни листа и нарежежат по крехките и сочни ,поливат се със зехтин и лимонов сок и щипка чер пипер ...разкошно е така :)) ! А зелената част тази която наподобява копър се нарязва и заедно с др. треви (розмарин , майорана, магданоз) зе използва за печива от месо ...на свинското много върви :)...разстилаш едно хубаво парче от бут , овкусяваш със сол , в средата слагаш от нарязаните треви и завиваш на руло ....овързваш месото с канап .....в тиган (дълбок ) запържваш от всички страни за да запечаташ соковете и слагаш в тавичка с олио , вода и чер пипер .Печеш до готовност на месото , като боднеш със шишче да излиза бистър сок :) .... Много е вкусно така , а гарнитурката е по желание :) ...
ОтговорИзтриванеАйде чаоооо ,дами ,че май много локуми разтегнех :))) ....целувки :* !
Ех,че вкусно си го приготвила,Ив!
ОтговорИзтриванеЗасега съм го опитвала веднъж,но ми хареса!Предложението ти е разкошно!
Поздрави от мен!
Благодаря ,Роси :)...зарадвах се ,че намерих в твое лице сподвижник :)) !
ИзтриванеПрегръдки !
Аз съм го виждала, но беше с друго име, ама като не знам какво да го правя?:)! Веднъж така си купих "Селари", като си мислех, че е нещо интересно, а се оказа чиста целина:):):). Но сега след твоето представяне ще го пробвам, само да го намеря пак:) Страхотна рецепта, Ив! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМного е вкусно само да знаеш как да го приготвиш.Аз пурво го сварявам после го слагам в намаслена тава отгоре поръсвам с пармезан обилно добавям доматен сос,подправям го със сол,чер пипер,босилек и го пека във фурната.Може да го ядете и на салата.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеДнес и аз го пробвах,малко промених и не сложих кренвирш. Много е вкусно благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриване