19.11.2012 г.

Питка за здраве с Pan brioche



И каза Илианка от Щъркелово гнездо  да си направим питка за здраве и аз веднага я послушах :) .....Сигурно нямаше да бъда толкова послушна ,ако навън грееше слънце и бяхме хукнали нанякъде с Роби ! Обаче навън небето прихлупило земята , стеле се една сива мъгла , ръси есенен дъждец ...да си помисли човек ,че е в мъглива Англия ,а не в слънчева Италия ! Виж в къщи - камината гори , топло и уютно е и липсва само аромата на уханен  хляб :) ! Затова съзряла публикацията на Илиана 
откликвам на инициативата  ''Направи питка за здраве и ти и предай нататък''
Майстор на питки не съм кой знае какъв ,но от време на време имам изяви и на това поприще :) ...понякога сполучливи ,понякога за смях :)) !



Рецептата за питката е от една книга ''La cucina italiana''- купена много ,много отдавна ,когато още не можех да кажа и ''buongiorno '' ,но си я купих тогава заради хубавите картинки :) ! Цялата рецепта е:  корона от агнешки ребърца в плитка от хляб бриош . Аз направих само хляба ,някой ден ще направя и агнешките ребърца :) ! Дано дотогава Роби прояде агнешко :))....
Рецептата за хляб бриош е: 
Продукти :

500 гр. бяло брашно 
80 гр. краве масло 
40 гр. захар
1 пълна ч.л. сол 
15 гр. прясна мая
3 жълтъка 
магданоз ,майорана
125 мл. прясно мляко 
125 мл. вода 

Изсипете пресятото брашно в голяма купа . Нарежете омекналото краве масло на парчета отгоре му , ръснете със солта и захарта , сложете и жълтъците . Затоплете смесените вода и прясно мляко и разтворете маята вътре. Излейте ги при брашното . Нарежете няколко стръка магданоз и прясна майорана на ситно . Добавете и тях при другите продукти . Замесете меко ,еластично тесто . 
Месете поне 10 мин. Сложете омесеното тесто в купа , покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса за 2 часа. 
Готовото тесто разделете на 4 еднакви топки . Три от тях направете на фитили . С намазнени ръце сплетете фитилите на плитка . Подмажете с малко мазнина тава (26см.) В средата и сложете топката тесто , а покрай нея увийте плитката . Сложете тавата във фурната ,включете на 50 гр. и оставете да втаса отново за 30 мин. След повторното втасване намажете питката отгоре с разбито яйце и опечете на 190 гр. около 15-20 мин. 
                             Топлата питка мазнете с краве масло и ....да ви е сладко :) ! 
      Чупнете си за здраве от моята питка и омесете и покажете вашата :) ! Да сме живи и здрави ,пък другото все някак се нарежда :) ....!! Чаооо ragazzi ! Bacio !


29 коментара:

  1. На здраве да е и твоята пита, Ивана! Много хубава, бухнала, на конци и един такъв мекичък вид има! Неустоима - с една дума! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Майсторка си и още как.Чуп за здраве и на Вас и на нас.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна е, Ивана!
    Благодаря, че откликна :)

    ОтговорИзтриване
  4. ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА СЕ ВАНЧЕ ВИЕ С РОБИ И ВСИЧКИ ОТ СЕМЕЙСТВОТО ТИ!
    Невероятна е питата отивам да я правя ,защото и тука не е за разходки:)))
    Целувки ще се похваля:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ив, такива книжки с картинки и аз си купих от Грац:):):) пък кога ще се науча да ги чета, а дано !:) Виж ти вече не само ги четеш ами и изпълняваш:) Страхотни сте и ти и питката и Роби! Нека да е на здраве и за вас! Ама кога успя ей, много ти се радвам!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ,Елти ,Вили ,Илиана ,Зиче ,Кате :) ....Живи и здрави :* !

    ОтговорИзтриване
  7. Ах каква е бухнала и мекичка, поздравления! Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ивче, да си жива и здрава!
    Питката е чудесна и си отчупвам парченце!
    Прегръдка и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Траянче ,Иглика ,Дани :) !
      Живи и здрави и слънчева седмица и на вас , дами :* !

      Изтриване
  9. Хайде готова е и моята пита ,ама признавам ,че твоята е много ,много по красива!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама не е вярно :) ...твоята е разкошна ,Зиче ! Радвам се ,че ти хареса рецептата !
      Целувки ,мила ми !

      Изтриване
  10. Бъди здрава ,Ив!Както физически,така и духовно!Искам да си все така енергична и прекрасна !А за питката не е нужно да коментирам с много думи-разкошна е!

    ОтговорИзтриване
  11. Да си жива и здрава, Ивана, да ни правиш питки;) Страхотна инициатива, в която с радост бих се включила някой ден като се науча да правя питки;)
    Много ти е хубава, ама наистина!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна е питката, Ивана! Поздравления и бъди жива и здрава, ти и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна е питката!Всичко си можеш:)!Да сте живи и здрави и много щастливи с Роби!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Да сте живи и здрави, Ванче! Прекрасна питка, пухкава, въздушна, на конци, майсторска с една дума. Направо човек ще я обърка с козунак. :) Комплименти!

    Прегръдки и една прекрасна седмица от мен! ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  15. Чупвам си за здраве и подкрепям инициативата!
    Прекрасна питка!
    Прегръдки и прекрасна седмица

    ОтговорИзтриване
  16. Много здраве на теб и семейството,Ваня!
    Питката е чудна,пухкава и прекрасно оформена!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  17. Ванче,чудесна е тази питка-толкова апетитно изглежда.Само шарената сол ми липсва....и си чупвам от тук от там.
    Хубава вечер-целувки!

    ОтговорИзтриване
  18. Удивителна питка Ийв!
    Пожелавам ти много здраве, за теб и любимите ти хора!
    Обичам те! Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  19. Невероятно апетитна питка,Ивана,личи си,че имаш свободни кокошчици!И не казвай,че не са ти сполучливи питите!Недей да скромничиш при тези резултати!Здраве и благоданствие на теб и Роби!

    ОтговорИзтриване
  20. Отчупвам си на момента и ти желая от цялото си сърце здраве в изобилие и за теб и за твоите любими хора Ванюша!
    Погачата ти за здраве е станала толкова сполучлива и пухкава че изобщо не ми се оправдавай че не си майстор на питките.Как ли щеше да изглежда питката ако пък беше-не искам и да си представя!Чудесни снимки и какъв загар си и направила:)първата снимка ми стана любима!
    Аз докато видях заека с вино и тиквата, ха.... да коментирам и се запилях някъде, и сега бегло преминах през поста за някакъв кралски кек ли беше и красиви снимки ми се мернаха , и хоп сега питката за здраве-много съм се запиляла в пространството и сега тичам да наваксвам:)
    Прегръдки мила и от здраве да се не отървеш!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте! Страхотна питка! Точно започвам да я правя, но искам да попитам: не се ли оставя маята да шупне преди да се смеси с брашното и останалите продукти?Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за късния отговор , но сега отварям блога . Не , не се остявя . Започвате да месите така както съм описала :) !

      Изтриване
  22. Питката е уникално красива, очаквам Робин скоро да прояде агнешко :)

    ОтговорИзтриване
  23. То думи не останаха разглеждайки блога ти. Чудесна питка, превъзходна, мека, пухкава, огромна!:)
    Май само аз не съм направила питка за здраве и трябва да се поправя. :)

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотна е тази питка, от както я правих за Нова година вече няколко пъти я хапваме. Стана ни любима.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Pavlety:) ! И в къщи я харесваме много ! Имам рецепта за подобна с прясна наденичка вътре , тези дни ще направя и публикувам , надявам се да стане вкусна :) !
      Хубава вечер !

      Изтриване