Усещате ли вече коледния аромат във въздуха? Щом се появят първите украсени витрини и светнат хилядите разноцветни лампички настроението се променя към празнично и започва очакването на нещо магично и красиво! От днес до Коледа остават 40 дни и може да ви се струва, че съм подранила с първата коледна рецепта, но искам да ви покажа неща които миналата година не успях да направя, а не искам да отлагам и тазгодишните рецепти ! Затова за мен Коледа започва от днес:)!
Когато четох съставките на този сладкиш нямах представа какво ще се получи, звучаха ми странно и никак не можех да намеря мястото на хляба тук. А той се оказа спойката между всички продукти! Горещо ви препоръчвам - направете този сладкиш!
Продукти:
100 гр. краве масло
80 гр. брашно
1 яйце
200 гр. стафиди
50 гр. захаросани портокалови корички
30 гр. обелени бадеми
250 гр. захар
80 гр. сух бял хляб
100 мл. прясно мляко
2 с.л. бренди или коняк
сока на 1/2 портокал и настърганата кора
3 карамфилчета
1 ч.л. канела
1 ч.л. настърган джинджифил
щипка индийско орехче
за декорацията:
2 портокала
канела
клонки розмарин
кристална захар
1 белтък
Накиснете стафидите в хладка вода за 15 мин. Нарежете на едри парченца бадемите. Изцедете половин портокал и настържете кората му. Накиснете хляба в прясното мляко.
В голяма купа изсипете захарта, омекналите стафиди, счуканите карамфилчета, канелата, джинджифила, индийското орехче, изцедения и намачкан хляб, бадемите, сока и кората от портокала, коняка, портокаловите корички и омекналото на стайна температура краве масло и яйцето. Добавете брашното.
Хомогенизирайте сместа много добре.
За печенето използвах стъклена купа, която не е огнеупорна и през цялото време се страхувах да не се счупи от температурата...слава Богу всичко мина добре:)!
Намажете стените на стъклена купа или някакъв друг кръгъл съд с краве масло. Сложете на дъното кръгче портокал, а по стените наредете останалите парчета от него.
Изсипете сместа върте, а отгоре покрийте с парче хартия за печене. Сложете купата в тенджера със студена вода (водата да стига почти до ръба на купата) и печете на водна баня, 3 часа на 150 гр.
По време на печенето доливайте топла вода в тенджерата ( на снимката горе се вижда току-що извадения от фурната сладкиш)
Извадете купата от водата, изчакайте десетина мин. и обърнете сладкиша в чиния.
За да си направите заснежени клончета разбийте леко с вилицата 1 белтък, потопете клонки розмарин (може да използвате и други) в него и после ги оваляйте хубаво в кристална захар.
Украсете сладкиша с пръчици канела и клончета заснежен розмарин. Да ви е сладко:)!
От мен хубав петък и уютни събота и неделя! Чаоооо!
Ив, поредната страхотна рецепта, благодаря! Още не ми е коледно, но ти май ще промениш това. С нетърпение очаквам следващата ти коледна рецепта.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Прегръдка и от мен, Гене и благодаря :)!
ИзтриванеХубав петък!
Оле ... оле ... красота ... Коледа ...
ОтговорИзтриванеАз много му се радвам на този празник Ив, като дете му се радвам!
Заснежените клонки са като истински, и купола изглежда толкова празнично с тях!
Чудесно изпълнение! Браво на майстора!
Чудесно представяне! Красиви снимки!
Ще чакам и следващите ти предложения ...
а сега те прегръщам и ти желая вдъхновение и усмивки чак до Коледа и след нея :) *
Разкошен е станал!
ОтговорИзтриванеНаистина замириса на Коледа :) Много хубава рецепта, Ив! Чакам с нетърпение и следващите вкусни изненади. Завиждам (благородно) за настроението :) Хубав ден! :*
ОтговорИзтриванеС тия заскрежени клонки направо замирисва на Коледа :)
ОтговорИзтриванеЧудесни аромати предвещава този купол, Ваня, богат и сочен!
Поздрави и хубави почивни дни на теб!
Ех,че красиво ,Ванче...Ще го направя със сигурност този сладкиш-много ми хареса.И аз като гледам витрините, вече ми идва коледното настроение.
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен и хубав ден!
Благодаря за необичайната (за мен) рецепта!
ОтговорИзтриванеИмам въпрос: в продуктите виждам 80 г брашно и 1 яйце. Предполагам, че от яйцето се взима само белтъка за клонката розмарин. Но в описанието на приготвянето не видях къде е употребено брашното. Ако не Ви затруднявам, бихте ли уточнили? С поздрав!
Благодаря, Йорданка! Пропуснала съм да напиша за брашното, а то се слага когато се смесят всички други продикти и яйцето там е цяло! А за клонките трябва отделен белтък!
ИзтриванеПоздрави и хубав следобед!
Ванче, значи и ти си с мен. Аз за Коледа мисля от средата на октомври още... :)
ОтговорИзтриванеА портокаловото ти изкушение е просто върхът, толкова вкусно и ароматно изглежда!
Поздрави и усмивки! :)
Неустоимо вкусно, Ив! :)
ОтговорИзтриванеНяма по-коледно чудо за хапване от това! Страшно заразяващо е, мерси Иве, непременно ще го направя.
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеТраянче,
Снежи,
Пепи,
Живе,
Гери,
Дани,
Йоли,
благодаря от сърце!
Прегръдка за всички ви с пожелание за хубави почивни дни!
Много красиво, Ив, много! И вкусно! И много атрактивно! Чудничко е!
ОтговорИзтриванемного красиво изглежда сигурно е и много вкусноооооо.....
ОтговорИзтриванеКолко парчета излиза?
ОтговорИзтриванеЗдравей Ивана, редовно преглеждам блога ти и винаги намирам нещо ново и различно, което да приготвя. Рецептата ме заинтригува, защото е почти същата като за Английския Коледен пудинг (Christmas Pudding https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSSyVe0faKLPuqpQIGKbRdMMkXX13__-CuQVMQGWILnY6Vhu2hj ). С удоволствие ще я приготвя за празниците.
ОтговорИзтриване