17.11.2013 г.

Руло-полента



                                         Днес увода почива-неделя е:)! Минавам направо на рецептата!


Продукти: 
За качамака:
1 л. вода
10 с.л. царевично брашно
1 с.л. бяло брашно
щипка сол 
За пълнежа:
150 гр. мортадела
1 пак. топено сирене (плочки) за сандвичи
За соса:
200 гр. кайма 
1 малка прясна наденичка
1 морков
стрък целина
1/2 глава лук 
1 скилидка чесън
1 к.ч. бяло вино
1 дафинов лист
300 гр. домати ( консерва)
сол
зехтин
чер пипер


Налейте 1 л. студена вода в тенджера, изсипете брашната, сложете щипка сол и варете качамака на умерен огън около 30 мин. като бъркате непрекъснато.
Намажете голямо парче хартия за печене с олио. Изсипете готовата полента в средата и' и оформете правоъгълник, като се стараете да е с еднаква дебелина навсякъде. Отгоре наредете тънко нарязани парчета мортадела, върху нея сложете плочки от топеното сирене и навийте веднага на руло. 
В тиган със зехтин задушете ситно нарязаните лук, морков, чесън и целина. Сложете размитата с малко вода кайма и надробената на парченца наденичка, запържете за 5-6 мин.! Излейте виното и изчакайте няколко минути да се изпари алкохола преди да добавите доматите. Овкусете със сол, дафинов лист и чер пипер. Варете соса на умерен огън до сгъстяването му. 
Сервирайте нарязани парчета полента обилно поляти с доматения сос. Да ви е сладко:)!

                                                                      От мен чаооо и хубава неделна вечер:)!  



21 коментара:

  1. Красота! И вкусота вероятно! Много идейно, не съм правила до сега такова руло! Поздрави,Ваня!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно е! Обичам полента, това обаче е нещо великолепно! Ще го направя, благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви,
    Таня,
    Йоли,
    и в къщи обичаме полента, затова приготвям често и с най-различни сосове! А едни наши приятели всяка зима организират у тях вечер на полентата и я сервират изсипана на големи дъски ( както се е яла едно време)! Имам и снимки и все се каня да напиша един пост за това и после забравям :( Ако има такава вечер и тази година непременно ще пиша:)!
    Поздрави и хубава седмица ви желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Ванче, толкова да е вкусно и така красиво да си го снимала... Няма да си тръгвам, да знаеш! Да не се чудиш после кой още виси тук. :)
    Прекрасно е! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери ...ааааа, стой си колкото искаш:))....то и аз мога да постоя с теб, че само спомен за вкуса ми остана:)!
      Поздрав и за теб, мила и хубава седмица!

      Изтриване
  5. Това с почивния ден на увода много ми харесва :)
    Тъкмо се канех да пускам нещо, но не ми се пише и аз ще мина без увод.
    Ваня, много хубаво е това руло! Обожавам разни работи с полента, а като гледам тук и с наденица, портадела, сирене...
    Вкусотия!
    Поздрави и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи .....и на мен се случва често ...искам да пусна рецепта, а като си помисля за увода и се отказвам докато ми дойде таланта на писател:))!
      Поздрав и спорна нова седмица!

      Изтриване
  6. И сега е време да запретнем ръкави;) Изглежда много добре, Ивана. А как ми се иска да покажеш и полентените вечери на дъска....;) Хайде, подстреках те, сега чакам;) Поздрав!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага щом ми дойде настроение и вдъхновение ще пиша :)!
      Благодаря, Мъхче!

      Изтриване
  7. Великолепно е Ваня, както винаги ме уцели.Ще се прави то се знае; )

    ОтговорИзтриване
  8. Обичам полента и ще си направя това вкусно руло.
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ани,
    Траянче,
    Живе,
    благодаря сърдечно:)!
    Прегръдка, желая ви спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ваня,само като видя как се е разтекло това сиренце и съм готова да грабна виличката!
    Чудесно си подредила масата,винцето и то налично,а гозбата-невероятно апетитна!Много ми допадна рулото ти и соса,подхождат си перфектно!Прегръдка и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Какъв ти увод, Ив! изобщо не е необходим! Тази прелест, както си я приготвила и поднесла, да ти кажа и рецептата не ми се чете, а ми се ще да си боцна с виличката! Изкусителка такава! Страхотно поднесено, Ив, прелест, истинска наслада за сетивата! Прекрасна понеделнична вечер:)!

    ОтговорИзтриване
  12. И без увод е неотразимо, Ваня.
    Прекрасни са новите ти предложения: сладкишите - неустоими,
    а и рулото - страхотно, като идея, визия и поднасяне.
    Моите комплименти и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Ивана, това е много по мой вкус! А увода ти е супер :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ох, тук зелепнах! Обожавам полента, качамак, мамалига и както там й се казва на какъвто и да е език, и мисля че всякак бих я хапнала. Много, много ме съблазни това руло, Ивана! А сосчето, както го описваш идеално се връзва с моят вкус. Благодаря за споделената рецепта! Ще се възползвам от нея в близко време, дори вече планирам кога ще е! :))
    Хубава вечер и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. и ние го харесваме ама си го правим и ядем като качамак сварен наложен със сирене пръжки и червен пипер а пък на попара с прясно мляко вкусотии

    ОтговорИзтриване
  16. Ако се използва царевичен грис за качамак същото количество вода ли отива?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не съм използвала царевичен грис и не мога да Ви отговоря! Съжалявам!
      Поздрави!

      Изтриване