Някъде в средата на лятото получих покана от Сончето за гостуване в блога и' ''Моето сладко хоби''! Тя тогава заминаваше за Америка и аз си казах: ''има време докато се върне все ще ги сготвя някакви'' ....дните се изнизваха, аз си готвех и не можех да реша с коя рецепта да и се представя. Тя има толкова много и все вкусни и апетитни! Блогът и' е посетен от над 1,560,000 души цифра достатъчно внушителна за да се замислиш какво може да предложиш!
Соня, надявам се да не разочаровам читателите ти с рецептите ,които подбрах! Благодаря ти за поканата и удоволствието да гостувам на твоето сладко хоби!
Сармички с черен дроб и ориз
Продукти за 2 порции:
125 гр. ориз
150 гр. черен дроб ( може пилешки, телешки, свински - в случая телешки)
500 мл. зеленчуков бульон
4 големи зелеви листа
1 глава лук
магданоз
чер пипер
зехтин
сол
1 с.л. оцет
за соса:
1 с.л. брашно
1 жълтък
2-3 с.л. кисело мляко
чаша бульон
В голяма тенджера кипнете вода с 1с.л. сол и оцет и бланширайте зелевите листа за 3-4 мин. Извадете ги и оставете настрана да се оцеди водата. Нарежете 1/2 от лука на ситно и го запържете за кратко в тиган със зехтин. Добавете нарязания на малки парченца черен дроб и пържете на умерен огън като бъркате непрекъснато докато дроба се сготви. Овкусете със сол и чер пипер. Отстранете тигана от котлона и оставете да се охлади.
В друг тиган запържете останалата 1/2 от лука, изсипете измития ориз и запържете за кратко. Овкусете със сол, чер пипер и започнете да наливате по малко от бульона. Когато течността се е усвоила добре от ориза налейте отново бульон и така докато ориза се свари добре. Малко преди да го отнемете от котлона добавете приготвения дроб. Разбъркайте добре и като последно поръсете с нарязан на дребно магданоз.
В средата на всяко зелево листо слагайте по 1-2 л. от плънката и завйите на сармичка или свийте на бохчичка:)!
За соса загрейте зехтин, запържете брашното и излейте чаша бульон ( аз ползвах водата в която сварих зелевите листа) Когато сместа поври и се сгъсти, овкусете ако е необходимо със сол и излейте разбития с киселото мляко жълтък. Минутка-две на котлона и соса е готов!
Изсипете го в чиния, а отгоре наредете сармичките и поднесете! Да ви е сладко:)!
Маслен пай с дюли
Продукти:
За тестото:
250 гр. брашно
120 гр. краве масло
1 яйце
100 гр. захар
лимонова кора
1 ванилия
1/2 к.л. бакпулвер
За пълнежа:
2 дюли
50 гр. стафиди
50 гр. нарязани орехи
50 гр. кедрови ядки
20 гр. портокалови корички (озахарени)
1 к.ч. ром или коняк
щипка канела
3 с.л. захар
Размесете брашното , бакпулвера, ванилията и захарта. Нарежете студеното краве масло на парчета, добавете яйцето и бързо замесете меко, маслено тесто. Напревете на топка, загънете в стреч фолио и приберете за 1 час в хладилник.
Нарежете дюлите на малки кубчета. Сложете ги в купа, добавете стафидите и портокаловите корички, захарта и коняка и объркайте много добре продуктите. Оставете ги така докато тестото почива в хладилника.
Застелете тавичка (24см.) с хария за печене. От тестото отделете една малка топка, а останалото разточете и с помощта на точилка прехвърлете в тавичката. Оформете висок борд, надупчете дъното с вилица и изсипете цялата плънка в която сте добавили и другите съставки. Отделената топка тесто разточете на по тънка кора и покрийте пая. Изпечете сладкиша на 180 гр. около 40 мин. Извадете го от фурната, изчакайте да се охлади леко и прехвърлете върху решетка. Поръсете с пудра захар и да ви е сладко:)!
Сонче, на теб и читателите на сладкото ти хоби желая здраве и смели кулинарни експерименти с прекрасните ти и разнообразни рецепти !
Благодаря ти, че бях част от твоето сладко хоби!
Ванче, и тук ще те поздравя за прекрасните рецепти и милото гостуване. :) Всичко добро желая и на двете ви със Соня!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Ив... креативна както винаги :)
ОтговорИзтриванеСармички-бохчички са много симпатични, а сладкиша ти ... този маслен пай с дюли, направо ме изкушава!
Прекрасни снимки, които ще красят вкусната страничка на Соня, където има всичко за всеки :)
Много ми харесват тези гостувания в блоговете! Направо са си едно емоционално преживяване!
Прегръдки мила :)
Ппоздравления, Ванче! Справила си се подобаващо! Поздравления и за теб и за твоята любезна домакиня!
ОтговорИзтриванеВанче,много вкусно си сготвила-и сърмите и десерта-прекрасна домакиня.И двете със Соня има какво да ни покажете винаги-прегръщам ви!А десерта ще бъде направен и от мен-имам дюли и вече не ми се прави ни желе,ни сладко-направих достатъчно....
ОтговорИзтриванеХубав ден,миличка!
Пак вкусотийки и красоти при теб! Чудесно гостуване!
ОтговорИзтриванеМного красиви и оригинални сърми, а за сладкиша ти писах, чудесен е! Поздравления за гостуването при Соня.
ОтговорИзтриванеВаня,изключително апетитни снимки и рецепти си приготвила за гостуването си и мисля,че читателите на Соня ще бъдат очаровани!И двете рецепти звучат много интригуващо,аз разбира се веднага посягам към десерта-толкова ароматен!
ОтговорИзтриванеПоздрави и за двете дами-чудесни кулинари!
Your blog always excites me.( hopefully this translates well! LOl). The presentation of the stuffed cabbage is elegant.. I too like My Sweet Hobby's site!
ОтговорИзтриванеВълшебница си ти,приятелко! Браво за стотен път!
ОтговорИзтриванеВпечатляващо гостуване,
ОтговорИзтриваненаистина много слънчеви, топли есенни идеи в рецепти, вкус и изпълнение.
Моите поздравления и двете ви - домакиня и гост - страхотни сте!
Ванче, благодаря, че уважи моя блог и за чудесните рецептти , с които ми гостува! Прекрасни са! Желая ти несекващо вдъхновение и кулинарни успехи за радост на Роби и читателите! Поздрави и хубава есенна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче, благодаря ви, момичета!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!