3.11.2013 г.

Ябълков сладкиш с маскарпоне и портокалов аромат






След един катастрофален опит за кейк с маскарпоне се завръщам на бял кон и с вирнат нос да ви покажа втория - удовлетворението от който ме прави горда и доволна!
Толкова мек и свеж сладкиш с чудесен аромат на ябълка и портокал! Вадете лист и химикал, пишете рецептата ....а тя никак не е сложна и единственното  по-трудно нещо тук е при печенето, но пък ако се въртите покрай фурната като квачка покрай пиленцата си със сигурност ще изпечете сладкиша с успех! 




Продуктите:
200 гр. брашно
3 яйца
150 гр. захар
250 гр. маскарпоне
4 ябълки
1 бакпулвер
1 ванилия 
щипка сол
50 мл. портокалов ликьор''Grand Marnier'' ( ако сладкиша ще се консумира от деца сложете 1 капсула портокалова есенция)
20 гр. краве масло само за намазване на формата 


Яйцата и захарта разбийте на пяна. Добавете маскарпонето и щипка сол бъркайки с дървена лъжица.Брашното размесете с ванилията и бакпулвера и добавяйте на порции в сместа. Излейте ликьора и последно добавете 2 от нарязаните на малки кубчета ябълки. 
Хомогенизирайте сместа добре. Застелете форма(26 см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене и задължително я намажете с разтопеното краве масло. Изсипете и подравнете сместа. Нарежете останалите 2 ябълки на резенчета, подредете ги ветрилообразно, поръсете със захар и изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 50-55 мин. Тук да внимавате много! Извадете го от фурната и след като се охлади освободете ринга. Поръсете с пудра захар! 




                                  Да ви е сладко:)! От мен прегръдка и хубава нова седмица! Чаооо!



25 коментара:

  1. Много, много хубава рецепта, Ивана -
    изглежда фин, впечатляващ и елегантен,
    с разкошно ароматно и вкусово съчетание.
    Изглежда неустоимо, а представянето - както винаги красиво и стилно!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Наистина си намерила точните думи за следкиша:)!
      Поздрав сърдечен! Хубав понеделник!

      Изтриване
  2. Ивче, опитах вече лимоново - кокосовия ти кейк и останах очарована, както от бързото му приготвяне, така и от вкуса. Не съм доволна, че бързо изчезва и този май ще следва същия сценарии. Прекрасни снимки и съм сигурна, че е поредното опияняващо вълшебство от твоята кухня. Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, радвам се, че ти е харесал лимоново-кокосовия и този като него е така сочен само, че с друг аромат:)!
      Мисля ще останеш очарована и сега!
      Прегръдка с пожелание за спорна седмица!

      Изтриване
  3. Ванче, чуден е сладкишът! Но сравнението така ме усмихна (с тази квачка)... ;)
    И друго - какъв е този плод?
    Прекрасна вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Плодът на снимката е райска ябълка, в алеята към къщата ни има няколко дървета отрупани с плод. Макар да изглеждат узрели все още не са, но до края на ноември окапват всички листа от дървото и остават само плодовете като малки слънца:)!
      Хубава вечер и на теб! Поздрави!

      Изтриване
    2. Ето какво било. Значи остава да чакам и десерт с райска ябълка сега. :)
      Поздрави, Ванче! :)

      Изтриване
    3. Гери, имам една рецепта на семифредо с райска ябълка, дано и дойде времето :)

      Изтриване
  4. Леле Ванчееее, блазе му на Роби! Добре го гощаваш всеки ден! Неустоим сладкиш! Истинска разкошотия и вкусотия! Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. :))) Ама какъв блестящ увод! Ама и аз бих вирнала нослето, при такъв резултат!:) Прегръщам те, Ив! Винаги ми е много приятно да влезна тук и да си тръгна с усмивка! А сладкиша е великолепен Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ааа,изобщо нямам съмнение,че си приготвила една уникална разкошност,скъпа!С това маскарпоне в кейка-леле,мале...невероятен!И ликьрчето от класа,какво повече може да се желае-страхотен сладкиш!
    Прегръдка,Ваня,и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Чаках реванша и смея да кажа, че е повече от прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  8. Ив, разрезът е обещаващо вкусен! Страхотна ароматна комбинация!

    ОтговорИзтриване
  9. Ехе, колко красив и изкусителен!

    ОтговорИзтриване
  10. Ивана, лист и химикал няма да вадя- че защо е нетя тогаз? Но пък наистина си заслужила да забиеш нос в тавана след това чудо- изглежда като нещо, което няма да оставя дори след трето парченце;)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотен ... и на вид и на вкус ... дори и да не съм го кусала :) И какво колоритно представяне Ив :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Направих го :)Много е вкусен,но не стана така дебел :) както този от снимката :)Поднесох го с лъжица заквасена сметана :) много добър завършек на вчерашната съботна вечеря :)
    Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Радвам се, че даже и ''елегантен'':) ви е харесал! Добро попадение е това с лъжица сметана:)!

      Изтриване
  13. Здравейте Ивана,

    Аз открих Google превежда и се надявам, че успях.
    Това изглежда вкусно ябълков пай, че аз определено ще се пекат. И красиво фотографирани!

    С уважение,
    Ymme

    ОтговорИзтриване
  14. Сладкишът е страхотен, а и е толкова лесен :) Току що го опитах :)
    Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еос! Радвам се, че споделяме общи вкусове! Сладкиша наистина е супер:)!
      Хубав понеделник!

      Изтриване
  15. Току що го опитах и аз :-).Много е лек и фин.Благодаря за рецептата,а сега ще се разровя из др.вкусотийки за да пробвам още нещо!

    ОтговорИзтриване
  16. Десерта стана уникален,лек и много вкусен.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  17. Десерта стана уникален,лек и много вкусен.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей! Изглежда невероятно, чудех се дали с праскови от компот ще се получи същото или прасковите ще са твърде воднисти?

    ОтговорИзтриване