19.11.2013 г.
Пълнена фокача
Отначало ( не много отдавна, а само преди 3 год.), когато още не можех да меся си купувах готово разточено тесто за фокача. Не лошо, а и те улеснява, когато бързаш да сготвиш. Сега обаче летвата е вдигната високо :) и когато в магазина минавам покрай щанда с тесто то само ми напомня, че мога да си омеся сама фокача! Рецепта за класическа фокача може да прочетете тук! Тази не е такава. Имах малко останала ми заквасена сметана и реших да я използвам в тестото. И друг път съм слагала, тестото става много хубаво с нея.
Ето продиктите:
120 мл. заквасена сметана
100 мл. вода
3 с.л. зехтин
350 гр. брашно
10 гр. мая (от кубче)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
За пълнежа:
1 голяма глава лук
парче праз лук
1 прясна наденичка
125 гр. моцарела
Разтворете маята в леко затоплената вода. В купа размесете брашното, солта и захарта. Прибавете сметаната, зехтина и водата с разтворената мая. Омесете меко, леко лепкаво тесто. Поставете го в набрашнена купа, покрийте я с влажна кърпа и сложете купата на топло място.
Докато тестото втасва си пригответе плънката. Аз избрах продукти които се харесват в къщи, вие може да ги промените според вашия вкус.
Нарежете лука на полумесеци, а праза на кръгчета. Сложете ги в тиган със зехтин, посолете. Захлупете съда и задушявайте около 7-8 мин. Когато лука омекне добавете раздробената наденица и запържете за 5-6 мин. като бъркате често. Отстранете тигана от котлона и оставете да се охлади.
Втасалото тесто разделете на две еднакви части. Застелете тава с хартия за печене. На дъното и' разстелете едната част тесто. Разпределете плънката, а отгоре поръсете с нарязана на парчета моцарела. С ръце разтеглете останалото тесто и покрийте плънката.Прищипете ръбовете. Намажете повърхността на фокачата със зехтин. Сложете тавата в студена фурна. Включете я на 180 гр. и изпечете до приятен златисто кафяв цвят. Извадете от фурната, нарежете на парчета и веднага поднесете. Да ви е сладко :)!
Чаоооо! Ние ще печем кестени :)..., пожелавам и на вас сладка, кестенова вечер!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много вкусно изглежда Ваня. Досега не съм правила фокача припомняш ми да поправя този пропуск. И ние ще печем кестени мила. Лека вечер.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани! Не мога да повярвам, че не си правила, готвиш толкова много и хубави неща :)!
ИзтриванеДа са ви сладки кестените:)!
Уютна вечер, Ани!
Майсторка си и на фокачата. Аз, затова летях чак до Италия, че да се науча на майсторлък от теб.И сега като я направя у дома всички въздишат от удоволствие.
ОтговорИзтриванеОоо, благодаря лельо Тинче:) ....ама и ти си способна ученичка! Въздишайте, пъшкайте и да ви е сладко :)))!
ИзтриванеЦелувки!
Класика-нправила си я толкова майсторски...Признала съм те,Ванче!
ОтговорИзтриванеЖиве, благодаря :*!
ИзтриванеВанче, прекрасно изглежда... И с това разтичащо се блаженство вътре... Само мога да те поздравя за високо вдигнатата летва. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Фокачата изглежда приказно, Ив! Сметаната наистина придава един страхотен вкус на тестата и няма как да не си пожелая парченце :) Хареса ми предложената от теб разновидност, ще се прави.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Ив, колко си права за летвата! Откакто имам блога, с всеки изминал ден се убеждавам, че започвам да умея все повече неща, не само заради опита, който натрупвам, но и заради другите блогове, които ме вдъхновяват и положителните коментари, които ме амбицират да продължавам... При теб винаги е изкусително, красиво, вкусно и ми е изключително приятно да "попия" и от твоят опит! Невероятна е фокачата! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного, много вкусна ми изглежда.Особено с разтопения кашкавал:)
ОтговорИзтриванеВаня,преливаш от вкусни идеи,а тази фокача е буквално размазващо вкусна и от сега трябва да поемеш "вината" ,че ще съгрешим с нея през уикенда,защото на тесто със сметана и плънка с карамелен лук и любимата моцарела няма начин да устоя,ама никакъв!Слагам си я в листата до....събота или неделя,мммм :)) супер!Благодаря ти и ти пожелавам много приятен ден!
ОтговорИзтриванеМмм че вкусотия! Днес и аз съм на фокача, но лучена. А така с прясна наденичка и моцарелка, си е направо фантастична!
ОтговорИзтриванеПрелест! И прекрасна идея. Дори да си вечерял пак ще огладнееш от вида й. Поздравления,Ванче! Обещавам да се отчета какво се е получило при мен.
ОтговорИзтриванеНе знаех че се казва фокача...Аз я правя с лук, кайма и настърган кашкавал!Ооолеееее как ми се прияде...тази вечер сме на ФОКАЧААААААААА мммммммм.Хубав ден
ОтговорИзтриванеНе стана толкова пухкава като твоята, но много, много ми хареса! Направих я с лук като теб, някакво филе, което се мотаеше в хладилника, крема сирене и нашенски кашкавал. Леле, как ухаеше, докато се печеше! На другия ден и студена беше много вкусна, като я ядох на обяд на работа. Определено ще я правя пак! Благодаря за вкусната идея и рецепта! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на теб, Васи!
ИзтриванеАз отдавна не съм я правила, тъкмо ми я припомни! С каквото и да я напълниш все е вкусна и се изяжда до трошичка! :)
Хубава нова седмица!