9.12.2014 г.

Коледна украса и кростата с елхички


Макар да е на преден план не кростатата е днес главния герой в поста, а тази симпатична касетка пълна с коледни украшения! Една идея взета от списание, но реализирана в съвсем различен стил! За нея ви трябва дървена касетка от плодове, сребърен спрей, старо парче плат и дантелено ширитче или цветна панделка или каквото там ви се харесва! 
Касетката си изпросете от близкия зеленчуков магазин, сребърния или златен ако ви харесва повече спрей си купете от магазина, а стари парчета плат, панделки и разни ширитчета кой ли няма в къщи! Почистете касетката с четка и я напръскайте обилно със спрей. Оставете я да засъхне. Когато е готова си изрежете дълга лента плат по ваш избор и зашийте в средата и избраната от вас панделка. Залепете  лентата плат в средата на касетката. Остава да я напълните с коледни играчки и няколко напръскани със същия спрей борови клонки и имате чудесна и красива коледна украса! 
И за да не ви пращам на друго място в блога да търсите рецептата за масления пай ще ви я драсна по-долу :)........


Продукти:
250 гр. брашно
1 яйце
120 гр. краве масло
100 гр. захар
настърганата кора на 1 лимон
1 ванилия 
300 гр. конфитюр от смокини 

В купа изсипвате пресятото брашно, добавяте захарта, яйцето, нарязаното на парчета СТУДЕНО краве масло и ароматите. Месите докато получите гладко и меко маслено тесто. Завивате го в парче стреч фолио и прибирате в хладилник за 30 мин. Охладеното тесто (отделете си малко топче за фигурките)  разточвате върху парче хартия за печене и го прехвърляте в тавичка ( 22 см.) Оформяте висок борд, надупчвате дъното с вилица и изсипвате конфитюра. Отделеното тесто разточете на набрашнена повърхност и с формичка изрежете елхички и звездички! Подредете ги върху конфитюра. Изпечете кростатата на 180 гр. за около 30 мин. Поръсете с пудра захар.....
....и да ви е сладко и красиво :)! От мен за днес това,  а ако ви се иска да погледнете и други кростати  вижте тук, има и сладки и солени :)! 
Чаооооо! 




9 коментара:

  1. Прекрасна е станала. А украсата е прелестна. Аз също съм за направените собственоръчно от нас украси. Даже снощи направих една от дървена кутия за вино.
    За съжаление тук в Бг всички касетки са пластмасови или картонени. Не съм виждала дървени като пазарувам плодове и зеленчуци от борсите, а купувам в големи количества /особено плодове/.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Истинска италианска идилия! Прекрасна кростата, Ивка. Весели празници, миличка.

    ОтговорИзтриване
  3. И кростата и украса ... толкова празнично Ив! Красиви идеи, радост за окото и наслада за душата!
    Весели предпразнични дни и от мен мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Пак ще кажа - аби вие двечките с Хриси може ли пък да сте толкова талантливи...И твоята украса ми хареса. Ама търсих спрей и не намерих, че ме подстрека омайницата Люси пък.

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересна и креативна украса! Чудесна е, а пък за кростата няма какво да кажа, ти си знаеш, че си царицата на кростатите!
    Прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна идея , Ваня.Миналата година си запазих една дървена щайга, когато пазарувах от зеленчуков магазин и я изхвърляха.Ще я направя по твоята идея.Гарнирала си украсата с чудесна кростата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Имама мъъъничка касетчица и ще си я дегизирам по подобен начин-благодаря за идейката,Ванюшка!А за кростатите-богиня си при правенето им!Прекрасни......
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи,
    Йоли,
    Дани,
    Веси,
    Христинка,
    Ели,
    Живе,
    благодаря ви, момичета! Да ви е Коледно и весело! :)
    Прегръдки! Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване