28.03.2018 г.

Маслен пай (кростата) с бадемов пълнеж и аромат на портокал - Crostata bicolore ripiena alle mandorle, profumata al arancia


Очарова ме, възхитих се и ми се прииска аз да бях измислила този разкошен сладкиш! Комплименти за Tiziana и блестящата и идея!  


Продукти:

за бялото тесто:
200 гр. брашно
100 гр. захар
100 гр. краве масло
1 яйце
настъргана портокалова кора
щипка сол

за какаовото тесто:
180 гр. брашно
100 гр. захар
100 гр. краве масло
1 яйце
20 гр. какао
щипка сол

 за пълнежа:
200 гр. обелени смлени сурови бадеми
3 белтъка
100 гр. краве масло
100 гр. захар
3 с.л. портокалов сок
10 гр. брашно



В купа сложете 200 гр. брашно, 100 гр. захар, 100 гр. нарязано на парчета студено  краве масло, 1 яйце. Добавете щипка сол и настъргана портокалова кора. Замесете тесто. Загънете го в парче домакински найлон и приберете в хладилник. 
По същия начин замесете продуктите за кафяваия блат. Преди да разточите блатовете си отделете по 100 гр. от двата вида тесто. На набрашнена повърхност разточете първо белия блат с размери около 22/35 см. Казвам около, защото моите бяха малко по-широки и по-дълги, само ги подравних. Разточете кафяваия блат и го наложете върху белия. Завийте на руло. Приберете в хладилник за няколко часа. Може да го оставите и да пренощува. Трябва да е добре охладено за да нарежите лесно малките рулца. 



Пригответе си пълнежа като разбиете омекналото на стайна температура краве масло със захарта. Добавете леко разбитите белтъци и портокаловия сок. На порции 
прибавете смлените бадеми смесени с 10 гр. брашно. Хомогенизирайте добре сместа. Застелете дъното на форма (20 см. ) с откопчаващ се ринг. Нарежете малки 4 мм. рулца. Подредете ги изправени около стените на тавата. Не е необходимо да помазвате стените на тавата.  От отделеното кафява тесто разточете кръг и го поставете във формата. Надеупчете дъното с вилица и изсипете пълнежа. Подравнете. 


Отгоре наредете леко застъпващи се рулца. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Извадете от фурната готовия сладкиш. НЕ ОТВАРЯЙТЕ  формата преди пая  да се е охладил напълно. 
Великолепен, един от най-хубавите маслени сладкиши които съм правила, а аз имам 50 в блога! От останалото тесто си направете бисквитки! 
Да ви е сладко :)! Чаооо!  




13 коментара:

  1. Изключителен,браво!Аз правя маслено тесто само по ваши рецепти,много ,много благодаря.Чудни празници, при вас Великден,да донесе жадуваното от вас!Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми! Да ви е сладко с моите рецепти:)!
      Светли Благословени празници и за Вас!

      Изтриване
  2. Уникално, разкошно, шедьовър...малко са думите, с които да се възхитя на поредното ти произведение!
    Останах с отворена уста...браво, поздравления!!!
    Прегръдки и целувки! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и аз така останах като го видях! Затвори устата, ще направя и на теб! :) <3
      Прегръдка и хубав ден!

      Изтриване
  3. В какаовото тесто има ли яйце

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аууу, изтървала съм го, има, веднага го добавям! :)
      Благодаря!

      Изтриване
  4. Аууу, чак тук усещам аромата!
    Това е кулинарен шедьовър! Браво Ив!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря много за прекрасната рецепта
    Бихте ли уточнили какво правим с отделеното бяло маслено тесто (по 100гр бяло и кафяво се отделят), кафявото го разстиламе за основа, а бялото не се ползва в сладкиша до колкото разбирам от него правим бисквитки?
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! :)
      От малко кафяви изрезки и малко от бялото тесто си поиграх и направих бисквитките които са на снимката. Може да направите още топчета с някаква ядка отгоре или подковки или малки тарталети с конфитюр! Каквото си решите.
      Поздрави и честита Цветница!

      Изтриване
  6. Ето с това ме спечели завинаги:)
    Много красиво, а за вкуса - очаквам да е вълшебен!

    ОтговорИзтриване