21.03.2018 г.

Спанак с ориз и гъби на фурна


Продукти:
300 гр. спанак
120 гр. ориз 
3-4 гъби 
1 малка глава лук
250 мл.  вода
чер пипер
щипка джоджен
зехтин
 за заливката:
 300 гр. кисело мляко 
2 яйца
щипка сол


В голям тиган  с 1 к.ч. зехтин  запържете ситно нарязаня лук за кратко. Добавете нарязания пресен спанак и гъбите. Посолете, намалете огъня, захлупете съда и задушете зеленчуците за 7-8 мин. Добавете ориза и налейте 250 мл. топла вода или зеленчуков бульон.  Овкусете с щипка джоджен и черен пипер. Гответе ориза около 15 мин. като го разбърквате често. 
Прехвърлете ястието в подходяща тавичка. В купа разбийте яйцата и киселото мляко, посолете  с щипка сол. Излейте заливката в тавичката. Подравнете за да покрие добре. Изпечете ястието на 200 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. Поднесете топло с кисело мляко! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


6 коментара:

  1. Чудесна идея, а без заливката - идеално за пости!
    Майсторка си, Ив - и на гозбите, и на снимките!
    Приятен ден и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Боряна!
      Макар да не постя и аз си помислих така :)
      Хубав четвъртък!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. И аз обичам спанак с ориз, но не бях слагала гъби досега!
      Прегръдка, Живе! Надявам се да се видим на наградите! :)

      Изтриване
  3. Ваня,
    правя същото ястие и с лапад през пролетта.Много вкусно става, също е хубаво и с манголд, с коприва, с всяка пролетна зеленина.Чудесно, свежо, пролетно и много вкусно.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване