21.12.2011 г.

Кростата с кедрови ядки и шам фъстък


Рецептата е от любимата ми енциклопедия на италианската кухня. Кростатата стана чудесна :), но да не се хваля :))...опитайте сами !
Първо си пригответе крема за да може да се охлади докато месите . 
За него разбивате 2 жълтъка с 80 гр. захар, добавяте 20 гр. брашно , кората на един лимон и 250 мл. прясно мляко. Слагате на котлона като бъркате докато крема се сгъсти. Оставяте да се охлади като от врема на врема разбърквате за да избегнете образувалата се коричка отгоре. 
Замесвате тесто от 200 гр. брашно, 100 гр. краве масло, 1 яйце , 60 гр. захар, 1 ч. л. бакпулвер , 1-2 ванилии. Оставяте тестото за 30 мин. в хладилник . 
Охладеното вече тесто разточвате на кръгла кора ( 3 мм)  , слагате кората в подмазана и поръсена с брашно тавичка (24 см.) . Оставяте малко от края на тестото отвън . Изсипвате охладения крем и прибирате краищата на тестото, да стане като борд . Поръсвате отгоре с кедрови ядки и шам фъстък . Печете на 170 гр. в предварително загрята фурна. ....Да ви е сладко :) !!! 


А аз да се похваля :)))...имам нов фотоапарат :)... стария нещо се повреди ,занесох до в магазина от където го купих щото беше още в гаранция . Отивам днес да видя какво става ...дали е готов или не и магазинера : ама госпожа то в магазина ни влизаха крадци и сигурно са го вземали ( как пък ще откраднат счупен фотоапарат не знам ,:)) ама и крадците и те каръци :))) ... та вземете ей този .. продължава магазинера :)) ..и  ми дава един новичък , лъскавичък :))).... че как да откажа :)!  Вземах го и беж към колата ...:)) че току виж размислил :)))!  Чаоооо и хубав следобед :* !!!

5 коментара:

  1. Хехе,честито,Ванче,да си го ползваш със здраве!Всяко зло за добро дето се вика!
    При теб днес хубаво си засолих с тартата,а сега и десерт си имам,брех,че е вкусен,браво!
    Обичам ги такива кремести с маслена подложка,мммммм!

    Хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. ЕХХХ ИВАНА ,какво страхотно предложение си ни поднесла .Много ми хареса.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. АААА..... и честит ти фотоапарат и да ни радваш с много снимки.:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Чести нов фотоапарат и със здраве да си го ползваш-ама голяма късметлийка си....
    А тартата е върхът-много ме впечатли и искам да си го направя тези почивни дни.
    Приятен ден,Ванюшка-целумки!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви момичета :) и много се радвам ,че са ви харесали последните две рецепти :)!
    Весела Коледа и много любов и късмет ! Целувки !

    ОтговорИзтриване