16.04.2013 г.

Ябълков крамбъл


Да ви го хваля ли ? ....май , че няма нужда :) ...... всеки е опитвал или приготвял този разкошен плодов сладкиш с ябълки , круши , сливи ,кайсии  и още и още плодове без малко  да напиша и зеленчуци , ама като ,че ли не съм срещала рецепта с последните ! После ще питам всезнайко Google :) ! А иначе това е любимия десерт на Роби и когато го попитам какво да приготвя за десерт отговора винаги е : кростата или крамбъл :) ! 



                                           Рецептата е от сп. ''In tavola'' !  А продуктите : 

За тестото : 
225 гр. брашно 
110 гр. краве масло 
90 гр. захар 
1 яйце 
кората на един лимон 
щипка сол 

За пълнежа:
3 големи ябълки ''ренета''
2 с.л. кафява захар
1 портокал 
парче канела 
50 гр. стафиди 

За крамбъла:
75 гр. брашно
75 гр. краве масло 
50 гр. захар 
50 гр. нартошени на едро орехи 



Върху брашното нарежете на малки парчета студеното краве масло . Добавете останалите продукти и  замесете меко ,маслено тесто . Работете бързо за да не се затопля кравето масло . Загънете тестото в найлон и го приберете за 30 мин. в хладилник . 
Върху набрашнена повърхност разточете кора 5-6 мм. и прехвърлете в намаслена и набрашнена тавичка с размери 30 на 20 см. Надупчете дъното с вилица . Приберете тавичката отново в хладилник докато си приготвяте плънката . 
Накиснете стафидите за 10 мин. в хладка вода или няколко с.л. ром. Нарежете обелените ябълки на малки кубчета . Сложете ги в тенджерка със захарта , канелата , настърганата портокалова кора и сока  . Варете на умерен огън 10 мин. Отстранете от котлона и оставете да се охладят . Охладените ябълки прецедете , добавете стафидите и объркайте сместа добре . Извадете тавичката от хладилника и изсипете приготвения пълнеж . Разстелете добре . За крамбъла размачкайте студеното краве масло с брашното да стане на трохи , добавете захарта и орехите и посипете ябълките .
Печете сладкиша на 180 гр. около 25 -30 мин. Охладен го посипете с пудра захар ! 

                                                                    Да ви е сладко :) !  Чаооооо :* ! 

 

19 коментара:

  1. Ванче, и аз винаги бих си поръчвала това - царица си на кростатите, а този крамбъл... Направо не знам какво да кажа, прелестно изглежда и със сигурност ще го пробвам някога. Чудесни снимки си му направила, много слънчеви.
    При мен отговорът на твоя въпрос за десерт е винаги пък този: "Искам негърче!"
    Поздрави, Ванче, хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз се нареждам на опашката за крамбъла! Страхотен е станал!А кростата още не съм пробвала.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ив, невероятно вкусен е! А и си го докарала много на визия! Грабвам си парченце!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни снимки и много вкусен крамбъл, Ив! Много ми харесва визията му и съм убедена, че е мммм... - фантазия! Усмивки и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ив , чудесни снимки, а за този сладкиш направо умирам:) Как можах сега да го видя? Ще го сънувам май:)
    Рядко го правя че е много опасен …ха ха :)))
    Ябълковият ти крамбъл е божествен момиче!
    Чао и лека нощ от мен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, този Роби, ама много го глезиш ти! Много вкусно приготвен и красиво поднесен крамбъл! Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Познат вкус, на който трудно се устоява!
    Ваня ,много красиво си поднесла сладкишът,чудесни снимки!
    Поздрав с прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ив, много го глезиш Роби :))Аз съм от тези, дето не са правили крамбъл :) Дали да не дойда на сладка приказка и на парченце? Снимките са страхотни! Но не са ми достатъчни - хайде слагай кафето :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много сполучлив! Това е един от любимите ми десерти! Снимките са чудесни, Ванче! Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  10. Ванюшка,нямаш грешка значи-винаги ти се получават толкова вкусно нещата ,които приготвяш...Браво!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви ,момичета за топлите коментари :* ! Кате , Снежи глезя си го :) ,той заслужава !
    Снежи , така съм зажадняла за сладка приказка с приятелка , че веднага ти правя кафе и следващ крамбъл (този свърши :) ! Сонче , спомням си ,че ти от Америка публикува един крамбъл , май беше с круши ? Дани , опасен е ,ама божествен както казваш ти и Еос :) !
    Извинете ме ,че ви отговарям така на куп :) ! Прегръдка сърдечна и хубава вечер , дами !

    ОтговорИзтриване
  12. Ваня,направо можеш да разплачеш някой с този удивителен десерт и много апетитни кадри!Тъгувам за поне едно парченце,перфектен е и много ароматен!Прелест!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е , кой ми говори за разплакване :) .... от снощи ти обикалям блога и ако не съм влязла да прочета рецептата за тази приказка'' козунак с цедено мляко'' ,то е защото като нищо ще се втурна да меся :) ! Ама вече дадох своя принос за тази година , този го оставям за догодина :) ! Прегръдка ,Роси !

      Изтриване
  13. Чудесен сладкиш! Късметлия е твоя Роби! Не съм правила такъв досега, така че ще си открадна рецептата:)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Нели :) ! И аз съм късметлийка с него , не само той :) !
      Поздрав и хубав уикенд !

      Изтриване
  14. Този сладкиш наистина няма нужда от хвалба.И на мен ми се прияде сега, въпреки, че хапнах току що няколко бонбона :)

    ОтговорИзтриване
  15. Любим ми е ябълковия крамбъл! От таз прекрасна презентация, сега ще се наложи да прегледам хладилника. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Е, похвали ни го, де :Р
    Прекрасен крамбъл. И на мен сигурно щеше да ми стане любим, ако бях опитала сътворен крамбъл от теб :)

    ОтговорИзтриване