11.11.2013 г.

Пухкав тутманик с мая и сирене


Тутманика на Слънцето и слънчогледа! Правих го веднъж, не стигна до снимки....вместо тутманик заприлича на пита, а аз исках ей тъй като на Дани да му се виждат охлювчетата! Като нея  не можах да го направя и този път-нейният е съвършен, но съм доволна от резултата  и с радост споделям рецептата! 
               Дани, благодаря ти за напътствията и куража, който ми даде :*! Чест е за блога ми да има такава рецепта!
                                                                                          Розата е за теб!



Продукти:
За тестото:
500-600 гр. брашно
300 мл. прясно мляко
125 гр. кисело мляко
1 белтък - жълтъка за намазване
1 ч.л. сода бикарбонат
25 гр. мая (кубче)
1ч.л. сол + щипка захар
За плънката:
200 гр. сирене
2 яйца



Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята и захарта в него. Добавете около 200 гр. от брашното, разбъркайте да стане на кашичка, покрийте съда с кърпа и оствете сместа да шупне(около 20 мин.). Разтворете содата в киселото мляко. 
В останалото брашно сложете солта,  белтъка и 2 с.л. зехтин, добавете киселото мляко и шупналата кашичка. Замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, покрийте с кърпа и изчакайте около 20 мин. да се отпусне. 
Разделете тестото на 2 еднакви части. Разточете всяка една на дълъг правоъгълник, поръсете с натрошеното сирене разбито с яйцата и завийте на руло. Застелете с хартия за печене дъното на тава (28см.) с високи бордове. Аз ползвах една с откопчаващ се ринг. 
Намажете хартията със зехтин и сложете навитите рула. Намажете ги с разбития с 1 с.л. зехтин жълтък. Покрийте тавата с кърпа и изчакайте отново около 20 мин. Сложете тавата в студена фурна. Включете само на долен реотан и когато тутманика изпълни тавата включете горния за да довършите печенето. Извадете изпечения тутманик, покрийте го с кърпа и оставете така 5 мин. 
                                            Мек и пухкав и много вкусен :)...да ви е сладко:)! 
Ние ходихме на гости на Гергана и Микеле с тутманика и там го хапнахме  с месца, наденички и зеленчуци на сач:)!


23 коментара:

  1. Ох ... и ти като мен си толкова самокритична :)

    Чудесен е станал Ив ... пухкав дебеланко :) Справила си се за отличен!
    Аз ти благодаря за доверието и много се радвам че ви е харесал!
    Благодаря и за розата, толкова мило ми стана :) Чудесно другарче си!
    Прегръщам те и те целувам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани ...:)) ако знаеш само как сладко си хапнахме .... аз едвам дишах :)!
      Целувки и лека нощ!

      Изтриване
  2. Хм... И коментарът ми някак изчезна. Ама нищо де, аз мога и два пъти да те похваля, Ванче. :) Прекрасен тутманик, не виждам нито един недостатък, само огладнявам, това е. :)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    П.П. И честита нова дрешка и на твоя блог. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, сега като гледам снимките и аз огладнявам, нищо, че вечеряхме преди час :)!
      Благодаря ти, мила!
      Лека нощ и хубаво утре!

      Изтриване
  3. Сладур...:)Чак в Габрово ухае от твоята невероятна кухня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бре, до там ли стигна:)))!
      Благодаря и поздрави на Габрово :*!

      Изтриване
  4. Ванче, ти меси ли го този тутманик, рисува ли го??? Я си кажи честно :)) Ама много е хубав!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Зори добре, че не го рисувах:))...че тогава нямаше да разбереш какво е, ако не сложа надипс:)!
      Много си мила, благодаря ти!

      Изтриване
  5. Чудесен е станал,браво Ванче!!Как да не усети човек аромата,когато той струи от снимката!!!Благодаря за рецептата,аз все на око и като ме питат за рецепта се затруднявам страшно!Сега мога да се възползвам и да давам твоята рецепта!! (Y) :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен е станал, Ив, пухкав, вкусен и да ти кажа, чак тук ми ухае на топъл хляб! Скоро и аз навих един лучник така. Ама при теб е по-красиво. Пък и в дясно и в ляво е вкусно, много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ама си го издокарала като по картинка-чудесен е станал...
    Поздрави,Ванюшка!

    ОтговорИзтриване
  8. Божествен е,Ваня!Такъв тен и толкова пухен изглежда,браво,страхотен е станал,поздравления!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех,как се е надул!Прелестно изглежда,прелестно!

    ОтговорИзтриване
  10. Светле,
    Кате,
    Жижи,
    Траянче,
    Роси,
    Йоли.
    благодаря ви от сърце, момичета за отделеното време и милите коментари!
    Прегръдка и топла, есенна вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  11. на колко градуса трябва да се пече?

    ОтговорИзтриване
  12. stana stahotno ..blagodarq za receptata:)

    ОтговорИзтриване
  13. Чак в Габрово ухае от твоята невероятна кухня! (Ne samo Gabrovo- İstanbul, İstanbul) Mnogo e razkoşno...

    ОтговорИзтриване