2.11.2014 г.

Питка цвете


Откъде другаде, освен от чудесната ми сестричка да взема рецепта за красива  питка! И макар да съм далече от нейните чудни  пити и баници съм доволна от скромния ми първи резултат :)! Единственото нещо което промених по рецептата е, че сложих малко сиренце в плетеницата, която при мен стана усуканица  :).....
Продукти:
200 мл. прясно мляко 
200 мл. кисело мляко
25 гр. мая 
2 яйце+ 1 белтък
5 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
700-800 гр. брашно
60 гр. краве масло
60 мл. олио
100 гр. сирене
1 жълтък+1 ч.л. олио+ 1 ч.л. прясно мляко
сусам за поръсване 



Разворете маята в топлото прясно мляко, добавете захарта и 2 шепи брашно и оставете сместа на топло да шупне. 
Изсипете шупналата смес в купа добавете брашното, яйцата+ белтъка, солта, киселото мляко и олиото. Замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете за 15 мин. да се отпусне. Разделете тестото на 2 части, едната от които по-голяма. 
По голямата разделете на 4 части (оттук си отделете една малка топка тесто за розичката в средата на питката)  всяка от които разточете на елипса.  
Наредете ги една върху друга като помежду им ги намажете обилно с мазнина и поръсите със сирене. Разточете елипсите отново по дължина и ги навийте на руло. С остър нож разрежете рулото по дължина на три и усучете парчетата. Завийте на венец и го поставете в намаслена тава ( 32 см.) 
Остана да разделите по-малката част от тестото на 4 еднакви части. Разточете всяка на кръг, намажете с мазнина и наредете една върху друга. Нарежете кръговете на 8 триъгълни парчета. В средата на всяко едно направете малък разрез и подпъхнете върха издърпвайки го навън. Така оформените листенца наредете от вътрешната част на венеца. Разточете отделената малка топка и изрежете  с чаша няколко малки кръгчета. Наредете ги с леко застъпване в редичка и навийте на рулце. Него поставете в средата на питката оформяйки розичка. Покрийте тавата с кърпа и оставете питката да удвои обема си. Намажете с разбития жълтък, олио и прясно мляко. Поръсете със сусам и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Аз не направих постъпкови снимки, но в оригиналната рецепта може да видите всичко стъпка по стъпка! 
Благодаря на леля Тинче за страхотната питка :*! 
От мен чаооо и хубава неделна вечер! 


15 коментара:

  1. Прелестна е, прелестна! Толкова красиво оформена, толкова изпипана, грее като слънце! Ив, защо не съм разбрала, че това е блогът на сестричката ти?! нещо пропуснала ли съм, скъпа? Ама тя е чудесна, сега я поставям под наблюдение:))) Прегръдки, скъпа, наистина тази питка е великолепна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, благодаря, Бонбон :)....абе не е много изпипана, ама сестра ми е майстор голям, затова слагай я под наблюдение и се надявам да ти харесат рецептите и:)!
      Прегръдка, сладур!

      Изтриване
  2. Аморе, ама превъзходна е станала ,ако ,че е усуканица. Много ми пареса браво на теб и на сестра ти!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво! Страхотно си се справила! Пиша ти 6+ :)))
    Прегръдки и целувки от нас, за вас!

    ОтговорИзтриване
  4. Красива е! Както всичко, което приготвяш и споделяш с нас. Направените с любов неща са винаги такива! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Какво ти цвете Ив? .... тя грейнала като Слънце :) Прекрасна е! И снимките ти греят!
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Какво да кажа - кадърни сестрички!

    ОтговорИзтриване
  7. Ваня,както при Хриси,така и тук не мога да не се възхитя от подредбата и красивото сплитане на питката,чудесна е и твоята,поздравления!Хубава седмица с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче, чудна си е питката! И последната снимка... Голяма красота!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви, дами :)!
    Поздрави с пожелание за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Казах и на леля Тинче, а сега и на теб да кажа, че идеята за питка цвете върху погачка ми допада много повече, от "самотна" питка цвете. Справила си се блестящо, Ив! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи :)....и на мен тази ми хареса повече от ''самотното'' цвете :)!
      Хубав вторник, мила! Прегръдка!

      Изтриване
  11. Страхотна питка,напомня ми "Катината пита",която прави моята свекърва(от Варна ).Ваня желая ти весели празници като много благодаря за чудесните идеи.Поздрави.

    ОтговорИзтриване