6.11.2012 г.

Първо ,второ и трето в лилаво


Отдавна и дължа този пост... за подкрепата ,която намирам в нейно лице , от благодарност за приятелството което демонстрира при всеки наш контакт , за разкошния подарък в любимия ми лилав цвят който получих от нея докато си бях в Б-я .....
Зиче , правиш ме щастлива с приятелството си и още веднъж ти благодаря ,мила за чудесния подарък :* ! 
Тааа.... като премина еуфорията от радостта ми по подаръка започнах да мисля ,какво да сготвя и сложа в красивите съдинки за да ви се похваля -фук -фук :)) та да им се порадвате и вие ....
В по - дълбочката си викам ще сложа супа то се знае ....да ама кой ти яде супа тук  ....тук ядат паста за първо :)....идеята ми дойде преди няколко дни ....в студени ,неделни (щото има повече време ) често се правят тортелини е бродо (бульон) , а месото и зеленчуците от бульона се сервират за второ .....оставаше ми само десерта :)...бях замислила crema catalana (крема каталана) , но после изрових от старо списание рецепта за кестенов крем с ром и менюто беше готово :)) ! 
Имахте търпение да започна с рецептите ,нали ? :)..... Ето ги :

                                                             
                                                              Тортелини в бродо 

Продукти: 
За бродото:
хубаво парче телешки гърди 
морков
картоф
стебло целина
домат 
лук 
карафил 
дафинов лист 
зърна чер пипер 
200 гр. тортелини с месо
Ако желаете може да добавите парче пилешко месо ....бульона става много хубав с двата вида месо !
В голяма тенджера налейте около  3 л. вода . Сложете парчетата (нарязани на едро) месо вътре и поставете тенджерата на умерен огън . Малко преди да заври водата отстранете пяната от повърхността и . Сега е време да сложите моркова ,целината и лука. За лука има една малка подробност :)...набоцкайте повърхността му с карамфличета и го пуснете цял в бульона . Добавете дафиновия лист , черния пипер ....посолете и варете около 2 часа. Някъде към края на варенето пуснете в бульона картофа и домата - цели ! 
Когато и последните зеленчуци са готови , извадете всичко с решетъчна лъжица . 
Прецедете бульона . В него сложете за 2 порции  200 гр. тортелини с пълеж месо . Ако са пресни варете около 6 - 7 мин. ,за сухите се съобразете с указанията на опаковката . 
Сервирайте веднага и ...да ви е сладко :) ! Това за първо :)...


Месото и зеленчуците от бродото нарежете на дребни парченца . Сложете в подходящ съд , поръсете с чер пипер и полейте с 1-2 с.л. зехтин ! 
Това пък за второ :) ....



 А кремчето ...ах , кремчето е толкова разкошно ,че ще ви накара да забравите за минутка за калориите .....хапнете сега пък после се разкайвайте :))......

                                                          Кестенов крем с ром

Продукти : 

250 гр. кестени 
1 дафиново листо 
1 ч.л. анасоново семе
6-7 с.л. тъмен ром 
1 ванилия 
 3 с.л. захар
200 мл. течна сметана
4 - 5 бишкоти савоярди 
какао за поръсване 
 Измийте кестените обилно с топла вода . С остър нож направете лек разрез на всеки кестен .  Сложете ги в тенджерка с вода ,три пръста над нивото на кестените . Добавете дафиновия лист и семената анасон . Варете 30 мин. след завиране на водата . Оставете ги да се охладят и търпеливо ги обелете :). Сложете ги в блендер , добавете ванилията и 4 с.л. от рома. Смелете на пюре. 
Разбийте сметаната на твърда пяна . Към кестеновото пюре добавяйте по малко от нея и бъркайте с дървена лъжица от долу на горе за да не спадне сместа . 
В подходящи чашки натрошете от бишкотите , поръсете ги с останалия ром и отгоре сложете от кестеновия крем . Поръсете с горчиво какао . Оставете крема за 2 ч. в хладилник и после:))) .....после се насладете  на невероятни аромати :) !!!
Завършвам лилавата си публикация ,като се надявам да не съм била досадна с толкова дългия си пост ! Зиче , благодаря ти отново :* ! 
                                                             Чаооооо и хубава вечер :* !


25 коментара:

  1. Каква досада, всичко е толкова красиво и интересно!Честито за лилавия сервиз, страхотен е!А ястията са чудесни, особено това кремче, само се опитвам да си го представя...!Поздрави за двете, Зиче и Ваня, радвам се, че ви намерих!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито за лилавата серия, поздравления за вкусните ястия, поднесени в сервизите! Бъдете здрави и двете и продължавайте да ни радвате с емоционалните и вкусни публикации! Ванче, каква е ролята на дафиновия лист и анасона при варенето на кестените, ароматизират ли ги?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Иглика :)....да ти кажа аз много мислих дали да сложа дафинов лист , за анасоновото семе нямах съмнения, защото се слага в много сладкиши ....,но дафиновия лист съм ползвала само за ястия ...в крайна сметка рискувах и резултата е чудесен .....много ,много ароматни кестени се получиха :) !

      Изтриване
  3. Ванюшка, чудесен подарък в цвят лилав!
    И предложенията са прекрасни!
    Хубава вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ,Дани :) ! Хубава вечер и на теб :) !

    ОтговорИзтриване
  5. ЕЙЙЙЙ ВАНЧЕЕЕЕЕЕ, разкошни неща си направила и напълнила в съдинките!
    Много се зарадвах ,че са ти харесали!
    Така хубаво си ги поднесла и много апетитни са първо ,второ и третото!
    БЛАГОДАРЯ ТИ ОТ СЪРЦЕ ЗА ВНИМАНИЕТО И МИЛИТЕ ДУМИ ,НАЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ СА СПОДЕЛЕНИ!
    Силно те прегръщам мило приятелче!

    ОтговорИзтриване
  6. Ванюша, направо ми се прииска да съм ти на гости:) Не че не мога да си приготвя всичко това, а защото друг като ми го приготви , по ще ми се услади!А ти такива вкусотии предлагаш, в такова разнообразие винаги че и да искам да те следвам не съумявам:)
    Да ти е честит лилавия сервиз и пак да ни го покажеш с някоя вкусотия, много е сладурски, особенно купичката на бели точици, тази с телешките гърди и зеленчуците:)
    А десертът и аз ще гадая за вкусът му докато не си го направя:) *
    Пращам ти целувка от мъничето и силна прегръдка от мен:)

    ОтговорИзтриване
  7. Аз нямам нищо против да си разменяте подаръчета под формата на продукти и съдинки- така само ние печелим;) Прекрасни ястия в тези лилави съдинки!! ОСтанаха ми очите в тях;)
    Прегръдки, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче много интересни фкусотии си приготвила.А сервиза е много красив с много нежен цвят.Залепнах за снимките с месцето и зеленчуците много вкусно и красиво.Поздрави и прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесни съдинки, Ив! С много здраве и голямо удоволствие да си ги използваш! Поздравления за красивото приятелство със Здравчето - и двете сте страхотни и се радвам, че ви познавам, макар и само виртуално. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ив, зашеметяващи предложения, поднесени в този красив лиляв сервиз!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит сервиз в лилаво!А за съдържанието в него,не се и съмнявам,че винаги ще е нещо вкусно и интересно,поднесено с много финес.Със здраве да си го ползваш.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Удоволстивие беше за мен да се насладя на чудесната публикация,Ваня!
    Честит лилав сервиз!Със здраве да си го ползваш!
    Радвам се на жестовете ,които си разменяте със Зиче!
    Прекрасни ястия си поднесла,много апетитни и вкусни.
    Крема е разкошен ,истинско изкушение!
    Благодаря за споделената емоция,Ваня!
    Приятен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Много красиво и вкусно!Честити съдинки и със здраве да си ги ползваш!
    Хубав ден-целувки!

    ОтговорИзтриване
  14. Има защо да казваш "фук-фук" :)) - много красиви съдинки, в много нежно лилаво ти е избрала Zi4e! Със здраве да си ги ползваш! А менюто ти е убиец! Десертът страшно ме впечатли (ококорих се на дафиновия лист) и ми се прииска веднага да го направя, но дано намеря начин да се справя с "търпеливото белене". Поздрави, Ивана и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Безспорно апетитни рецепти,Ив,особено тортелините, и да си ползваш със здраве подаръците,чудесни са!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Ех, тази Зиче, ех! И за Ивана, Ах! Невероятни сте, брей! Където и да ви срещна из блоговете много ви се радвам! А на лилавото вече съм голям фен, а пък на съдържанието още повече! Ив, искам цялото меню - да си дойдем на думата!:)

    ОтговорИзтриване
  17. Ама красота, ама вкус, ама какво невероятно приятелство!
    Подаръка- страхотен!
    Рецептите- страхотни!
    Снимките-удивителни!
    А вас двете ви обичам- много, без да ви познавам лично, но съм сигурна- от една кръвна група сме!
    Целувам ви и ви прегръщам силно!
    Пожелавам си да се срерщнем на живо- трите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,аморе ..и аз много искам да се срещнем на живо и нали знаеш силните желания се сбъдват :) ...Голяма прегръдка и целувки ! Поздрави на Емо и Анджи :) !

      Изтриване
  18. Благодаря ви ,момичета за милите думи ! Целувки и топла вечер :) !

    ОтговорИзтриване
  19. Олеее, много красива лилава публикация.Загледах се и по дантелките и по съдинките и по ястията в тях.Сборното меню е перфектно! Нямам предпочитания, с удоволствие сядам на масата!

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотен подарък,да ти е честит Ив!
    Всичко е страхотно,но кремчето ми грабна погледа!
    прегръдки и хубава вечер мила

    ОтговорИзтриване
  21. Много приятно лилаво обаче! Не тъмно и натрапчиво, не бледо, а хубаво, плътно лилаво!
    Много красив сервиз, Ваня; много красиви снимки и убедена съм - вкусни ястия и десерти в тях!
    Поздрави, с пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване